27. joulukuuta 2017

Joulukuun top 5 & Helmet 2017


Joulukuu on lukutilastojen julkistamisen aikaa. Tässä joulukuun elämyksellisimmät viisi. 

Helmet 2017 -haaste tuntui helpommalta kuin viime vuonna. 
Moni kirja olisi sopinut useampaankin kohtaan.
Mutta nyt näin, täytin kohtia lukujärjestyksessä enkä ryhtynyt vekslaamaan.
Haaste täyttyi blogattuani marraskuun alussa Ylen projektissa Pentti Haanpään Noitaympyrästä.


Mia Kankimäki - Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin ***** Otava 2013
Asioita jotka saavat sydämeni lyömään nopeammin hurmasi minut täysin. Kirjassa oli valtavan paljon tietoa sekä Japanin historiasta että nykypäivästä. Lukiessani googlailin henkilöitä ja paikkoja vähän väliä. Kiotoon matkustavan kannattaa lukea teos pieteetillä. Kerrassaan hurmaavaa oli lukea hanami-huumasta tai oikeammin hanami-huumeesta, joka valtaa koko Japanin. Salarymanit viettävät piknikkejä kirsikkapuiden alla, niitten alla jopa nukutaan sinisten pressujen päällä ja terälehdet satavat maahan kuin vaaleanpunainen lumi. Samaan tapaan bongaillaan syksyn ruskan loistoa japaninvaahteroiden hehkuessa punaisina.


Riina Katajavuori, Salla Savolainen - Mennään jo naapuriin **** Tammi 2017 
Mennään jo naapuriin oli Seppo Puttosen valinta Ylen Kirja-Suomen Vuoden kirjaksi 2017. Hieno valinta, joka lisää suvaitsevaisuutta ja eri kulttuurien ja eri maiden tuntemusta. Suomi monikulttuuristuu kiihtyvällä vauhdilla eikä kehitystä voi estää, pitipä siitä tai ei. Näistä lapsista kasvaa virheetöntä suomea puhuvia Suomen kansalaisia. Heillä on lähtökohdistaan johtuen jo riittävästi haasteita, saattaa olla traumojakin, joten soisin että me emme kantaväestönä lisäisi heidän taakkaansa, vaan he saisivat kasvaa uudessa kotimaassaan ilman rasismia.


Outi-Illuusia Parviainen - Meren nivelet ***** Aviador 2017  
Parviaisen proosamaiset runot ovat hyvin keveitä ja niiden kielikuvat ihastuttavia. Kauneuden keskelle pujahtaa kivasti pientä yllättävää rosoa. Runojen nainen halajaa rakkautta, intohimoa ja erotiikkaa. Kaiken tuon saadakseen hän on valmis tekemään absurdeja juttuja, joita moni pitäisi naurettavina. Nainen tilaa esimerkiksi baarissa rakastetulleen valmiiksi juoman, vaikka tietää ettei mies saavu paikalle. Naisella on myös tapana tarkistaa kännykästään joka minuutti onko tullut viestiä: Hän vastaa, lopulta, kuitenkin?
Sanna Karlström - Harry Harlow'n rakkauselämät **** Otava 2009
Tämä runokokoelma on saanut jännittävästi innoituksensa Harry Harlow'sta (1905-1981) joka oli yhdysvaltalainen psykologi. Hän keskittyi reesusapinoilla tehtyihin laboratoriokokeisiin, joilla selvitettiin mm. poikasen kiintymyssuhteen kehittymistä. Harlow erotti poikaset emoistaan korvaten ne esim. rautalankaverkoista tehdyillä emohahmoilla. Kokoelman runot antavat välähdyksiä Harlow'n julmuudesta: Ei minulla ole tunteita eläimiä kohtaan. Vaimolleen Claralle mies sanoo yrittävänsä käyttää sitä sanaa jota tämä odottaa, mutta yritykseksi jää; ja myös näin: On sanottava, että sinä olet aito helmi hampaitani vasten.


Kazuo Ishiguro - Ole luonani aina **** Tammi 2005
Pidin siitä että Hailshamin karmea luonne paljastui vasta pikkuhiljaa. Ihmettelin pitkään miksi opettajia sanottiin kasvattajiksi, mitä olivat luovuttajat ja valvojat, ja mitä päätökseen pääseminen merkitsi. Romaanin scifi- ja dystopiapiirteet eivät haitanneet, vaikka yleensä en lue tämäntyyppistä kirjallisuutta. Ole luonani aina kertoo taitavasti lasten ja nuorten ryhmädynamiikasta, siitä miten sydänystävä vaihtuu ja miten jotakuta kiusataan. Mutta myös siitä, mikä suuri onni osuu kohdalle jos löytyy ystävyys, joka kestää kiukuttelut, petkutukset sun muut ja kestää koko elämän. Kertakaikkisen hieno lukuelämys.


Vielä pitää vetää yhteen vuoden luetut ja purkaa muut lukuhaasteet;
valita kaunein kansi ja vuoden parhaat!

3 kommenttia:

 1. Onneksi sinä luet laidasta laitaan ja siten saan koosteita niistä kirjoista joita itse en lue,mutta pysyy mukana kirjoen maailmassa.
  Lukuintoa myös vuodelle 2018 ja elämyksiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Esther. Olen utelias lukija, monenlaista pitää kokeilla!

   Poista
 2. Kankimäen kirja on i-ha-na! Sen lukemisesta on minulla jo aikaa, mutta vieläkin muistan, kuinka haukoin henkeäni sitä lukiessani ja vähän vetistelinkin kun se osui niin hyvin johonkin kohtaan sydämessäni. Ja Ole luonani aina on suursuosikkini niin ikään, upea, hyytävä romaani.

  VastaaPoista

KIITOS kommentistasi ♥ THANK YOU for your comment ♥

HUOM! Kaikki jonkun mainoslinkin sisältävät kommentit poistetaan. - OBS! All comments containing an advertising link shall be removed.

Kirja vieköön! ei pidä lukijarekisteriä eikä kerää minkäänlaisia lukijatietoja itse. Blogger-blogina noudatamme Googlen yksityisyydensuojakäytäntöä. Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivultaYksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.