20. joulukuuta 2017

Nautinnon nälkä - Kahdeksan kertomusta ruoasta


Tämä Venla Rossin ja Jaakko Hämeen-Anttilan toimittama novelliantologia liittyy Hotelli- ja ravintolamuseon Suomi100 -juhlavuoden kunniaksi järjestämään näyttelyyn RAKKAUDEN TILOJA - NAUTINNON NÄLKÄ, johon voi tutustua ensi vuoden elokuuhun asti. Itse törmäsin tähän antologiaan sattumalta jossain Helmet-haussa.

Nautinnon nälkä kertoo rakkaudesta ravintolaympäristössä, oli sitten kyse rakkaudesta toiseen ihmiseen, ruokaan tai vaikkapa juomaan. Näyttelyssä voit tehdä matkan rakkauden tunnetilasta toiseen. Kävijä kohtaa nälän, kaipuun ja odotukset, ilon ja intohimon, nautinnon, täyttymyksen ja lohdun sekä ähkyn ja pettymyksen.

Nautinnon nälkä -antologia tarjoaa lukijalle herkullisen kattauksen tuoreita suomalaisia ruokanovelleja. Kirjallisen keittiönsä avaa 8 nykykirjailijaa: Virpi Hämeen-Anttila, Juha-Pekka Koskinen, Miki Liukkonen, Erkka Mykkänen, Leena Parkkinen, Johanna Sinisalo, Hannu Väisänen ja Tuija Välipakka. Kirjan lopussa on kunkin kirjailijan lyhyt esittely. Luonnehdin lyhyesti kutakin humahduttavaa novellia, vain yhdestä kerron enemmän.

Virpi Hämeen-Anttila - Auki vain kesäisin
- novelli kertoo antologian sponsorina toimineen Ravintola Kappelin historiasta: kuinka siellä juhittiin kieltolain aikaan ja kuinka Kappeli liittyi Aaron ja Alicen rakkaustarinaan. Kestikö rakkaus ja intohimo?

Juha-Pekka Koskinen - Alman kuppila
- Johanna asuu ruokanatsi Pertin kanssa. Kotona kaikki syötävä on mautonta, hajutonta ja kaiketonta! Mitä tapahtuu kun Johanna eksyy Alman kuppilaan, jossa voita ei säästellä? Ihana absurdin maagisrealistinen käänne lopussa!

Miki Liukkonen - Kaksi esimerkkiä keittokirjasta neurootikoille
- kokkausta ohjaava taitaa olla neuroottisempi kuin ohjattavat! Neurootikkojen keittokirja antaa seikkaperäiset reseptit ja valmistusohjeet näihin: Yksinkertainen timjami-laardi muistisairaille urkkijoille, muistot palauttava klassikko & Kanaviillokki, edullinen ja maistuva arkiruoka. Novellin lopussa keittokirja listaa vielä 15 ohjetta erilaisista muistin tai psyyken ongelmista kärsiville. Esim. Vedenkeitto dementikoille, Jauhelihan nuijiminen raivonpuuskasyndroomaisille ja Liekitettyä ankkaa pyromaanikoille.

Erkka Mykkänen - Hyvä rouva Berg
- kahvila Keitaan tuohtuneen asiakkaan pitkä reklamaatiovuodatus omistajarouva Bergille. Kahvila-apulaisessa neiti Vainikaisessa on kovinkin paljon reklamoitavaa!

Leena Parkkinen - Pussillinen marenkeja
- Juhanin ja neurootikko Saaran rakkaustarinaa. Tuleva anoppi dominoi kaikkea ja kaikkia eikä anna kenellekään suunvuoroa!

Johanna Sinisalo - Ruokapöydän ilot
- aivan hulvaton tarina ruokapöydän kostosta!

Hannu Väisänen - Maailman ohuin liemi
- nuori opiskelija joutuu eskortteeraamaan mässäilevää herra Gargantuaa ja tämän suosirrimäistä vaimoa Marseillen huippuravintolaan. Mitä sitten tapahtuikaan?

Tuija Välipakka - Lentävä kalakukko
- mitä tapahtui kun Marilyn lennähti Suomeen kuin punatulkku talveen ja etsi täältä apua ongelmaansa?

Marilyn lysähti lattialle ja päästi vallan karmean parun. Seisoin siinä hänen edessään kädet jauhoissa ja tuskailin, miten amerikkalaista näyttelijätärtä tulisi lohduttaa. Uskaltaisiko sitä silittää taikinaisella kädellä tukasta ja luvata, että asiat kääntyvät aina parhain päin täällä jumalan hylkäämässä pohjoisessa risukasassakin? Että kaikella on tarkoituksensa ja sitä rataa?

Asetelma on vinksahtaneen herkullinen: jossain Hämeessä asuva vanhapoika on kirjoittanut Marilynille ja tämä on hyväksynyt yllättäen kutsun tulla Suomeen. Marilyn on naimisissa Arthurinsa kanssa, mutta toiveista huolimatta lapsia ei vain kuulu. Ratkaisu lapsettomuuteen on tietysti juureva ja perinteinen suomalainen kalakukko! Ankeassa vanhanpojan boksissa nautitaan supisuomalaista lämmikettä, Koskenkorvaa äidin keittämän sekamehun kanssa ja pilkitään hyisellä jäällä sinttejä narraamassa: Pakkanen oli virkannut pitsiä puihin. Marilyn hymyili. Saalista saadankin, mutta voi kauhistus - naapurin lihava musta mirri hotkii kaikki kalat. On otettava käyttöön plan B, kyllä lanttukukko ajaa mainiosti saman asian! Tunnen Välipakan entuudestaan vain runoilijana ja tämä oli ensimmäinen häneltä lukemani proosapätkä - ja riemastuttava olikin!

Kyllä minä niin mieleni ilahdutin tätä lukiessa! Nautinnon nälkä oli viihdyttävä ja nopealukuinen, vain vähän päälle 100 sivua. Mutta minusta tämä on sivumääräänsä merkittävämpi novellikokoelma. Ihastuttavinta oli se, miten tavattoman eri tavoin loistavat nykykirjailijamme tätä aihetta lähestyivät. Kerrassaan mainio, joten suosittelen lämpimästi. Voisi olla ruokafriikille hyvä joululahja.

Kirja löytyy Adlibriksestä

Nautinnon nälkä -  Kahdeksan kertomusta ruoasta
Toimittaneet Venla Rossi & Jaakko Hämeen-Anttila
Hotelli- ja ravintolamuseo 2017
Kansi Gunnar Berndtson, kuva HAM
****
Kirjastosta

Suomi 100 -antologioista olen lukenut nämä:
Jatkuu! Fanifiktiota kirjallisuutemme klassikoista, toim. Erkka Mykkänen (Gummerus)
Suomalaisia saunanovelleja, toim. Vesa Tompuri (Aviador)

2 kommenttia:

  1. Ohos, tämähän voisi soveltua jopa minulle, joka yleisesti ottaen vieroksun "ruokaisaa" kirjallisuutta. Tässä se tuntuu kuitenkin olevan minulle sopivasti tarjoiltavassa muodossa. Korvan taakse siis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tämä oli niin herkullisen vinksahtanut, että varmaan pitäisit. Ruoka EI ollut pääosassa. Minua ällistytti näiden meidän upeiden nykykirjailijoidemme mieletön mielikuvitus!

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.