23. syyskuuta 2019

EMMA - Michael Jackson On the Wall


Paul McCarthy - Michael Jackson and Bubbles 


Näyttely Michael Jackson On the Wall suunniteltiin ja koottiin ennen dokumentin Leaving Neverland julkaisua keväällä 2019. Näyttely esitettiin ensin Lontoon National Portrait Galleryssä (2018), jota seurasi Grand Palais, Pariisi ja Bundeskunsthalle, Bonn. Espoon modernin taiteen museo, EMMA sanoo valittavansa tilannetta ja vastustavansa kaikenlaista hyväksikäyttöä, mutta museon historian kalleimman näyttelyn peruuttaminen ei ollut vaihtoehto. En lue kuuluisuuksien juoruja, enkä ole nähnyt dokumenttia, joten minulla ei ole henkilökohtaista mielipidettä asiasta, katsoin tätä vain taidenäyttelynä. Museo oli vähän hämärä, mutta siitä huolimatta muutama kuva.


Sen jälkeen kun Andy Warhol käytti pop-ikonin kuvaa ensimmäisen kerran vuonna 1982, Jacksonista on tullut visuaalisen taiteen kuvatuin kulttuurihahmo - hän on ilmiö. Näyttely On the Wall esittelee teoksia yli 40 nykytaiteilijalta. Ne on kerätty julkisista ja yksityisistä kokoelmista ympäri maailmaa ja lisänä on erityisesti tätä näyttelyä varten tehtyjä uusia teoksia. No, mitähän sanoisi? Kokemisen arvoinen kyllä! Valokuvia, tilkkutöitä, jättimäisiä tauluja, uskonnollisia aiheita, silmiä, videoteoksia... Jacksonin ura ja persoona on innoittanut nykytaiteilijoita ällistyttävän monella tavalla.

Näyttelyn taiteilijat: Rita Ackermann, Emma Amos, Lyle Ashton Harris, Dara Birnbaum, Appau Junior Boakye-Yiadom, Candice Breitz, Monster Chetwynd, Michael Craig-Martin, Dexter Dalwood, Graham Dolphin, Mark Flood, Isa Genzken, Michael Gittes, Todd Gray, Kai Guetta, Maggi Hambling, Jonathan Horowitz, Rashid Johnson, Isaac Julien, Johannes Kahrs, KAWS, David LaChapelle, Louise Lawler, Klara Lidén, Glenn Ligon, Sam Lipp, Isaac Lythgoe, Paul McCarthy, Rodney McMillian, Dawn Mellor, Dan Mihaltianu, Mr. Brainwash, Lorraine O’Grady, Catherine Opie, Yan Pei-Ming, Grayson Perry, Paul Pfeiffer, Faith Ringgold, Michael Robinson, Pamela Rosenkrantz, Mark Ryden, Susan Smith-Pinelo, Donald Urquhart, Andy Warhol, Kehinde Wiley, Hank Willis Thomas, Jordan Wolfson ja Rose Wylie.

Mark Ryden - Dangerous


Kehinde Wiley - Equestrian Portrait of King Philip II. 
Tällaisia koreita ja isokokoisia muotokuvia entisajan suurmiehet maalauttivat itsestään. 
Jacksonin itsensä tilaama työ, joka valmistui vasta hänen kuolemansa jälkeen.Lorraine O'Gradyn jännittävä neljän valokuvakollaasin kokonaisuus, jossa taiteilija
vertaa Charles Baudelairea ja Jacksonia uriensa eri vaiheissa.


Faith Ringgoldin tekstiilityö Who’s Bad? on maalattu kankaalle. 
Keskiosan maalausta ymäröi tilkkutyöreunus.


Lisää kuvia & näyttelyn kuraattorin Arja Millerin haastattelu täällä.
Näyttelystä ranskaksi:

8 kommenttia:

 1. Kaipa tuo näyttely on katsottava, vaikka tunteet ovat hiukan ristiriitaiset Jacksonin suhteen. Pitää vaan ihailla taiteilijoiden töitä, lähteä sillä mielellä näyttelyyn.

  Joko kävitte siellä Villa Gyllenbergissä? Siinä vieressä Didrichsenissä on avautunut mielenkiintoinen näyttely:

  https://www.didrichsenmuseum.fi/nayttelyt/nayttelyt/maailmanparasmaalauspaikka/

  Ja se Gyllenbergihän on auki vain ke, la, su.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me käytiin isolla porukalla lauantaina, ja sitten kahviteltiin Kaisan Caféssa ja naurettiin Snapchateille, joita ekaluokkalainen Essi tehtaili :) Hauskaa oli. Pitää mennä vaan taidenäyttelyyn, ja kannattaisi varata aikaa tekstien lukemiseen, ne selittävät hienosti. - Kellomuseon tiloissa on mielettömän hieno korunäyttely: nuorten muotoilija- ja kultaseppäopiskelijoiden töitä - wau.

   Ei olla Gyllenbergiin ehditty vielä :) Juuri tuosta Önningebyn taiteilijayhteisöstä luin yhdessä dekkarissa (kertoi Elin Danielson-Gambogista), kiitos vinkistä!

   Poista
 2. Onpa mielenkiintoinen näyttely!!
  Aurinkoista syysviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helsingissä on todella paljon nähtävää! Mukavaa viikkoa Susanna.

   Poista
 3. Hieno näyttely. Emma olisi kuitenkin voinut jättää huomiotta ja mainitsematta koko typerän Leaving Neverland fiktiivisen dokumentin, koska sen juridiset käsittelyt ovat vielä kesken. Ainakin HBO näyttää olevan häviämässä Michael Jackson Estate:lle ja joutunee maksamaan suuren summan ja mitä todennäköisimmin myös Wade Robson ja James Safechuck häviävät koko jutun. Hehän ovat mysö vaatimassa tähtitieteellisiä summia. He ovat mitä ilmeisimmin jo todistetustikin valehtelijoita. Siitä minulla ei ole epäilyksen häivääkään enää. Media ei vaan näytä kiinnostuvan muista kuin sensaatiohakuisista uutisista ja jos ei niitä muuten MJ:stä löydy niin sitten keksitään omasta päästä, sitähän ns Tabloid lehdet ovat tehneet vuosikymmeniä ja luoneet MJstä tietyn mielikuvan ja maineen. Mutta siis näyttely on ehdottomasti katsomisen arvoinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Paula! En osaa ottaa mitään kantaa Leaving Neverlandiin, en ole edes seurannut, miten juttu etenee. Taisin tuolla yllä sanoakin, etteivät julkkisjuorut tms. kiinnosta. Ehkä Emma pelkäsi yleisökatoa? Mutta paljon oli väkeä käydessäni.

   Näyttely oli hieno ja niin monipuolinen. Menin sinne aivan sokkona ja varmaan saisi enemmän irti, jos googlailisi etukäteen taiteilijoita ja heidän tyylejään. Ehkä teen vielä niin, ja piipahdan uudemman kerran.

   Mukavaa syksyn jatkoa.

   Poista
  2. Kyllä väkeä oli paljon ja varmaan Emma on laittanut tietyn tekstin aulaan liittyen Leavin Neverland:iin vähän niinkuin omaksi turvakseen, mutta en usko että tuo dokumentti edes kiinnostaa suurinta osaa yleisöä. Aika monella oli perhettä, pieniä lapsia myös mukana ja lapset olivat kiinnostuneita. Yksinkin aika pieni lapsi istui katseli ja kuunteli kuulokkeet päässä kiinnostuneena "Earth Song" videota. Erittäin ajankohtainen aihe, liittyen ilmastomuutokseen ja luonnon tuhoamiseen ihmisen toimien kautta. Laulu joka oli aikanaan edellä aikaansa. Vielä musiikillisesti hyvin kaunis laulu.

   Poista
 4. Pidin näyttelystä todella paljon! Kävin siinä kaksi kertaa. Ensin itsekseni ja toisen kerran (viikon päästä) otin kaksi kaveria mukaan

  VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.