30. syyskuuta 2019

Syyskuussa luettua, nähtyä ja koettua


Syyskuussa oli aikaa lukea taas vähän enemmän ja lukemiseni painottui kotimaisiin uutuuksiin. Luin 14 kirjaa, joista 10 oli kotimaista ja peräti 12 tänä vuonna julkaistuja. Kävin katsomassa kaksi taidenäyttelyä: Järvenpään taidemuseossa kerrassaan upean meteorologi Seija Paasosen kuratoiman Sadejuovia ja pilvisäteitä ja Emmassa näyttelyn Michael Jackson On The Wall. Wee Gee -talossa oli Suomen kellomuseon tiloissa myös Koru ja Taito 80v -näyttely, joka esitteli nuorien korusuunnittelun ja kellosepäntyön opiskelijoiden näyttäviä ja moderneja töitä. Ulkoilin paljon ja puutarhassakin riitti hommia talvea ennen. Syyskuussa lukemani kirjat olivat todella hienoja. Valitsen kolmen kärkikolmikkoon tällä kertaa vain vahvoja kotimaisia ja annan kunniamaininnan Édouard Louisin Ei enää Eddylle.


Anna Elina Isoaro - Tämänilmaiset 
Kun täysiaikainen lapsi kuolee kohtuun, surulla ei ole määrää. Aihe on niin traaginen ja Isoaron lähestymistapa niin kaihtelematon, että luin runoteosta sydän sykkyrällä. Runot eivät hyssyttele aivätkä silottele, vaan Isoaro käyttää brutaaleja, mutta tosia sanoja: ”Ääni värisemättä väitämme että olet varten taivasta luotu.” Erityisesti pidin Kalevala- ja Kanteletar-vaikutteisista runoista ja itkuvirsiperinteestä kumpuavista kehtolauluista.


Olli Jalonen - Merenpeitto 
Voi että Olli Jalonen on taitava! Pienen sainthelenalaispojan Anguksen elämäntarina vei täysin mennessään, kuin olisin itsekin siirtynyt 1600-1700-lukujen vaihteen Lontooseen ja eteläisille vesille. Tämä on kertomus Edmond Halleyn uskomattomista tutkimuksista, mutta ennen kaikkea tutkielma ulkopuolisuudesta, siitä että kahden kerroksen väen säätykuilua on mahdoton ylittää.


Tuire Malmstedt - Mykkä taivas / Isa Karos #2 
Mykkä taivas on minusta vielä vahvempi ja jännittävämpi kuin vuoden esikoisdekkariksi valittu Pimeä jää. Syksyinen Saimaa velloo uhkaavana ja pelottavana; paha vaanii ihmisiä - ja tappaa joutsenia. Uusi hurja henkirikos liippaa kovin läheltä Savonlinnan poliisikuntaa ja uuvuttaa Isa Karoksen ja Niiles Aarnikosken koko tiimin.⠀Visuaaliset, upeat näyt karmivat selkäpiitä ja tulevat iholle. Tunnelmat olivat tiheitä ja pelottavia. 


Édouard Louis - Ei enää Eddy ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Tämä Louisin omaelämäkerrallinen romaani kohahdutti Ranskaa ilmestyessään viisi vuotta sitten. Sanottiin, ettei kirjan kuvaamaa köyhyyttä ole. Sanottiin, ettei tuollaista homofobiaa Ranskassa ole. Rankkojen muistojen pöyhiminen oli varmasti rankkaa, mutta vain yhdessä kohtaa teosta Louis tunnustaa itkeneensä tapahtuneesta kirjoittaessaan. Hurja, raaka ja brutaali, surullinen teos. 

MUUT KOTIMAISET:
Claire Aho, Kjell Westö - Helsinki 1968
Pasi Klemettinen - Karjalan räyhähenget
Heidi Köngäs - Mirjami
Ester Nuori Leppä - Lauluja avaruudesta 
Eppu Nuotio, Pirkko Soininen - Punainen vaate
Anne Roth - Sekundakroppa
Petri Tamminen - Musta vyö 

MUUT ULKOMAISET:
Elena Ferrante - Amalian rakkaus
Clare Makintosh - Lopun jälkeen
Rosella Postorino - Suden pöydässä


Toivotan kaikille Turun kirjamessuille aikoville antoisaa messuviikonloppua. 
Itse lennähdän silloin Firenzeen Tuijan ja Mia Kankimäen yönaisten innoittamana. 
En tiedä näenkö Italian renessanssin naistaiteilijoiden, esim. Artemisia Gentileschin töitä,
mutta Botticellia aivan varmasti!

8 kommenttia:

 1. Kiva kuulla, että matkustat Firenzeen kirjan innoittamana. Odotan innolla matkareportaasia :) Mukavaa matkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihana lähteä, kun en viime syksynä päässyt :)

   Poista
 2. Olin muutama vuosi sitten Firenzessä ja Toscanassa mahtavan asiantuntijan Liisa Väisänen opastamalla taidematkalla. Mitä taideaarteita, mitä kertomuksia niiden ympäriltä! Kaupunki jo sinänsä vie historian ja taiteiden imuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aivan varmasti kuin Liisa ihmemaassa - ensimmäinen matkani Firenzeen! Siellä on täysi kesä <3

   Poista
 3. Nimetön30 syyskuuta

  Minäkin luin tässä kuussa paljon, peräti 16 kirjaa. Mykkä taivas oli kyllä hyytävän jännittävä! Olli Jaloselta en ole vielä lukenut mitään, mutta tuo kirja kuulostaa kyllä siltä, että saattaa olla huikea aikamatka luvassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merenpeitto on jatkoa Anguksen tarinalle. Ehkä Taivaanpallon lukeminen ensin olisi eduksi, mutta varmaan voi tästäkin aloittaa. Anguksen pohdintoja oli ihana lukea, empatiat hänen puolellaan.

   Poista
 4. Kiitos arvosteluistasi. Tänään menin osittain suosituksesi mukaan etsimään kirjastosta luettavaa. Löysin kaksi Heidi Köngäsen kirjaa mutten uusinta. On harmahtava muistikuva että olen lukenut häntä aikaisemmin. No, se selviää illan lukuajalla kello 21. eteenpäin. Lukuaikani on yleensä noin kolme neljä tuntia. Sinä olet todella nopea lukija ja kulttuurin nautiskelija. Meillä on täällä pienellä kylällä kulttuuritarjonnat olemattomat. Mutta aina voi mennä "isompaan" kaupunkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katson tosi vähän televisiota, joten lukemiselle jää aikaa. Hankittiin miehen kanssa museokortit ja ne lisäävät selvästi museoissa käyntejä. Ollaan ryhdytty käymään myös yhdessä lastenlasten kanssa, mikä on kivaa.Täällä pääkaupunkiseudulla on todella paljon katsottavaa. Odotan mielenkiinnolla mitä Köngäksen kirjoja lainasit ja mitä mieltä niistä olet. Olen lukenut kaikki hänen aikuisten kirjansa.

   Poista

Kiitos kommentistasi - Thank you for your comment ♥ Poistan kaikki jonkun mainoslinkin sisältävät kommentit. All comments containing an advertising link shall be removed.

Kirja vieköön! ei pidä lukijarekisteriä eikä kerää minkäänlaisia lukijatietoja. Blogger-blogina Kirja vieköön! noudattaa Googlen yksityisyydensuojakäytäntöä. Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.