8. syyskuuta 2019

Ester Nuori Leppä - Lauluja avaruudesta & Viekää terveiseni Polkalle! #runosunnuntai


Tämä on hyvin ohut ja ilmava runovihko, jossa säkeet ovat myös lyhyitä. 
Poesian sivuilla sanotaan näin:

"Lauluja avaruudesta on Ester Nuori Lepän kolmas runovihko. Minimalistisen rakennelman palaset nousevat yksinäisyyden, köyhyyden, eriarvoisuuden ja mielenterveyden teemoista. Laululliset runot yhdistelevät yhteiskunnallisuutta ja laajempaa perspektiiviä: ne sinkoilevat leipäjonoista Linnunradalle. Ehkä yhteiskunnallisuus voi näyttäytyä raivon ja huutamisen sijaan myös Lepän paljastamin keinoin. Teos kuiskaa voimalla.”

Lauluja avaruudesta on ensimmäinen ikinä lukemani Poesiavihko. Se on niin ohut ja säkeet niin lyhyitä, etten aluksi tiennyt miten suhtautua.  Runoja ajatuksella lukiessani löysin paljon koskettavaa: varsinkin kuvia yksinäisyydestä ja köyhyydestä, mutta myös rakkautta ja välittämistä. Nuori Leppä todistaa, että vähillä valituilla sanoilla voi ilmaista paljon. Runoissa esiintyy Polka, josta ilmeisestikin kertoo alle linkitetty EP Viekää terveiseni Polkalle! Polka on suljettu psykiatriseen sairaalaan jonkun mielenterveysongelman vuoksi eikä hän enää palaa:

Polka,
huoneessa numero 9 sinä makaat
kun lumi varhain maahan sataa
//

sinä olet kaunis kaikista ilmansuunnista

Varsin koskettava runokuva on myös mies, joka istuu yksin kahvilassa voisilmäpullaa syömässä:

... että onko sillä ketään
vai istuuko se vain voisilmäpullaa syömässä

Nuori Leppä sanoittaa koskettavasti lähiöasumista, leipäjonoja ja rahattomuutta. Miltä tuntuu kun taskussa on vain kaksieuronen? Me, joilla on rahaa ruokaan, emme ymmärrä köyhän nöyryytystä. Eräänä kesäaamuna minun oli mentävä fysioterapiaan Myllypuron terveysasemalle. Siinä metron kupeessa se kiemurteli, satojen ihmisten leipäjono ja epätoivo:

köyhien armeija leipäjonossa
kasa epäkuolleita
ja niin kuin sanotaan: eräänä päivänä ei ole muuta syötävää
kuin rikkaat
//

olemisen sietämätön levottomuus, siedän sinua, toistaiseksi


Ester Nuori Leppä - Lauluja avaruudesta
Kansi Tapio Laitinen
Poesia 2019
Kirjastosta
_______________

Ester Nuori Leppä (s. 1992) on kolme runovihkoa (Suo sammalta, Rukous Eleni Äffälle) ja yhden runolevyn (Viekää terveiseni Polkalle!) julkaissut kirjanpainaja, joka haaveilee rap-artistin urasta.

Kuva Olli-Pekka Tennilä





Viekää terveiseni Polkalle / EP
Runoilijan nimellä googlatessa, löysin muutaman Youtube-linkin. Linkitän tähän, jotta sinäkin voit kuunnella dramaattiset terveiset Polkallle. Minusta on hienoa, että nuoret runoilijat uskovat taiteeseensa ja kokeilevat erilaisia runouden esittämistapoja. Ester Nuori Lepän esikois-EP Viekää terveiseni Polkalle! julkaistiin keväällä 2018. Leppä lausuu tekstejään elektronisten taustojen kanssa, joista vastaa pääsääntöisesti Juho Kalliolahti. Minusta tämä oli hieno, hyvin suggestiivinen. ****

niin kaatuivat betoniseinät,
vuosikymmeniä seisseet
//

Polka, sinulle kaikki männyt





Ester Nuori Leppä tavattavissa Helsingin kirjamessuilla
perjantaina klo 17.30, Töölö

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen tuo youtube-linkki, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  2. Vaikutuin runoista. Tosi kiinnostavaa, ihan uutta minulle.

    VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.