21. lokakuuta 2020

James Wyllie - Hakaristirouvat


Historiantutkimus on kohdellut natsijohtajien rouvia vähäisinä hahmoina, aivan kuin he eivät olisi olleet tietoisia miestensä hirmutöistä. Kuitenkin heidän kotonaan työskenteli orjatyövoimaa, seinät olivat täynnä varastettuja taideaarteita, illallispyödät notkuivat keskitysleirien tuottamia ruokia ja miesten työhuoneissa päätettiin elämästä ja kuolemasta. Johtajien puolisot vaikuttivat miestensä ratkaisuihin ja kilpailivat keskenään Hitlerin suosiosta.

James Wylliestä ei löydy paljonkaan tietoja googlaamalla. Kustantaja mainitsee hänen olevan tietokirjailija, joka on kirjoittanut mm. BBC:lle. Nazi Wives ilmestyi viime vuonna ja teoksen oikeudet on myyty kymmeneen maahan. Joka vuosi tulee luettua ainakin yksi natsismia käsittelevä kirja. Hakaristirouvat kertoo natsieliitin vaimoista ja heidän muista naisistaan. Samalla Wyllie kertoo heidän miestensä raadollisuudesta ja koko järjettömästä natsismin noususta ja tuhosta. Entuudestaan tunsin paremmin Magda Goebbelsin ja Lina Heydrichin elämäntarinat, sillä olen lukenut heitä käsitteleviä kirjoja. Myös Hitlerin suhde Geli Raubaliin oli minulle tuttu, samoin kuin Hitlerin ihailu Magda Goebbelsiä kohtaan. Listataanpa tärkeimmät natsijohtajat ja heidän naisensa:

  • Adolf Hitler - Geli Raubal, Eva Braun
  • Hermann Göring - Carin von Fock, Emmy Sonnemann
  • Joseph Goebbels - Magda Quandt os. Ritschel, Lída Baarová
  • Heinrich Himmler - Margarete Boden, Hedwig Potthast
  • Reinhard Heydrich - Lina von Osten
  • Rudolf Hess - Ilse Pröhl

Hakaristirouvat oli hyytävää luettavaa. Wyllie on paneutunut aiheeseensa tarkoin ja esittää kirjan lopussa pitkän lähdeluettelon. Natsivaimot ja heidän miehensä olivat Hitlerin talutusnuorassa ja tämän (suuruuden)hullun kaistapään lumoissa. Taas kerran oli aivan käsittämätöntä, miten mitättömän näköinen Hitler lumosi kuulijansa. Ei tarvittu kuin suurin piirtein yhden Hitlerin puheen kuuleminen, niin paluuta ei ollut.

Lina Heydrich oli paatunut natsi jo ennen kuin tutustui mieheensä ja kosti miehensä salamurhan järkyttävällä tavalla ja täysin kylmäverisesti. Lopun ikäänsä hän palvoi miehensä muistoa. Magda Goebbels oli eronnut, sivistynyt ja kaunis nainen, joka lumoutui Hitleristä heti kättelyssä. Hän suostui avioon ontuvan ja hintelän Goebbelsin kanssa saadakseen olla jumaloimansa Hitlerin lähipiirissä. Ja kesti miehensä lukuisat avioliiton ulkopuoliset naisseikkailut. Kun tsekkinäyttelijä Lída Baarován kanssa tilanne äityi pahaksi, Magda halusi avioeron. Mutta Hitler ei sitä sallinut, olisihan valtakunnan ensimmäisen naisen avioero aiheuttanut kansallissosialistisen liikkeen imagolle suuren kolhun. Monet natsijohtajat olivat aikansa #metoo-miehiä. Goebbels yritti pitkään saada mm. Leni Riefenstahlin sänkyynsä, mutta ei hankkeessaan onnistunut.

Wyllien mukaan natsieliitin vaimot olivat paatuneita natseja. Ainoastaan Göringin toinen vaimo Emmy suhtautui liikkeeseen epäilevästi. Sensijaan Göringin ensimmäinen vaimo, ruotsalaissyntyinen Carin von Fock oli täysnatsi, joka heikosta terveydestään huolimatta tuki miestään tämän pyrkimyksissä.

Ensimmäiset uhrit olivat Sachsenhausenin keskitysleirin miesvankeja. Heidän jalkansa katkottiin ja niihin aiheutettiin tulehduksia elävien bakteerien avulla; puolelle uhreista annettiin sulfonamideja, puolelle ei mitään. Tulokset olivat vaihtelevia, joten Gebhardt valitsi Ravensbrückin leiriltä seitsemisenkymmentä puolalaisnaista - joita sanottiin ”kaniineiksi” - ja pakotti heidät kammottaviin käsittelyihin: heidän jalkoihinsa tehtiin isoja viiltoja ja avoimiin haavoihin pantiin likaa, pieniä puutikkuja, lasinsirpaleita ja yhdelle naiselle kaareva kirurgin neula.

Hakaristirouvat on hurja tietokirja, jota lukiessa tuntee kuvotusta. Yksi karmeimmista henkilöistä oli professori Karl Gebhardt, jota syytettiin siitä, ettei hän antanut attentaatissa loukkaantuneelle Heydrichille määrättyä lääkettä. Puhdistaakseen maineensa professori keksi karmaisevan kaksoiskokeen: keskitysleirien vankeja pahoinpideltiin tarkoituksella julmasti. Sitten heidät jaettiin kahteen ryhmään, joista toiselle annettiin ao. lääkettä, toiselle ei. Professori pelasti tuolloin nahkansa, mutta päätyi sitten hirtetyksi sotasyyllisenä 1948.

Eri pariskuntien ja rouvien elämää oli hiukan vaikeaa seurata, koska Wyllie esitti tapahtumat kronologisesti ja hyppäsi henkilöistä toiseen. Ymmärrän kyllä hänen valintansa. Kirjassa on mustavalkoinen kuvaliite ja henkilöistä löytyy googlaamalla myös paljon tietoa. Huippuhyvä, joskin karmea teos.

James Wyllie - Hakaristirouvat - Naiset kolmannen valtakunnan huipulla
Alkuteos Nazi Wives 2019
Suomentanut Tähti Schmidt
Atena 2020
Kirjastosta
______________
Aiheesta olen lukenut mm. nämä teokset:
Terhi Rannela - Frau
Diane Ducret - Diktaattorien naise

James Wyllie is an author, award-winning screenwriter and broadcaster. He is author of Goering and Goering: Hitler's Henchman and His Anti-Nazi Brother and The Codebreakers: The true story of the secret intelligence team that changed the course of the First World War. He has worked on numerous films for the BBC, Film4 and Talkback among others, and has written for a number of TV drama series, including The BillThe Tribe, and Atlantis High.

10 kommenttia:

  1. Varmasti on karmeaa ja hyytävää luettavaa! Olen lukenut natsien lapsista, mutta tämä natsien vaimojen näkökulma on taas uusi. Järkytyin kyllä jo ihan tarpeeksi tuosta jakamastasi otteesta, jossa kerrotaan, mitä keskitysleirien vangeille tehtiin. Huh, en tiedä pystyisinkö lukemaan tällaista... Mutta hyvä että näistä kirjoitetaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo prof. Gebhardtista kertova oli ehkä rajuimmista päästä. Silti Hakaristirouvat on vain pintaraapaisu natsien julmuuksista. Tässä oli minulle paljon uutta tietoa näistä naisista. Hyvin mielenkiintoinen.

      Poista
  2. Kiva kun olet lukenut tämän. Minä olen puolessa välissä. Aikamoinen kirja! Postaus tulee aikanaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, aikamoinen Anneli. Käsittää ei voi.

      Poista
  3. Mainio suomennosnimi tälle melkoisen kylmäävän kuuloiselle kirjalle. Alkoi aihe sen verran kiinnostaa, että piti tsekata löytyisikö kirjaa meidän kirjastosta ja sieltähän sen saa! Eli taidanpa ottaa tämän itsekin lukuun, kunhan tulee sopiva hetki. Ehkä juuri nyt en jaksa näin brutaalia luettavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wyllie kertoo toisen maailmansodan kulun tässä pariskuntien avioliittojen ohella. Monestakaan vaimosta en tiennyt aikaisemmin mitään, siksi tosi kiinnostava. Useimmilla heistä oli ylellisyyksiä elämässään, mutta miehet liehuivat tehtävissään (ja muiden hameiden perässä) eivätkä olleet tuskin koskaan kotona. Kirche, Küche und Kinder - se oli monen hakaristirouvankin kohtalo.

      Poista
  4. Lina on sinullekin pahoista naisista pahin. Hän ei ikinä katunut mitään! Hän oli sairaalloisen julma, mistä oli monta todistajaa, mutta silti sai vapauttavan tuomion. Emmy oli enemmän kuin teatteria ja hänellä taisi olla vähän sydäntäkin...

    Se professorin koe oksetti, vaikka kaikenlaista olen lukenutkin.

    Tämä oli erinomaisen kiinnostavasti kerrottu!

    ♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linahan oppi natsiksi jo nuorena lapsuuskodissaan ja veti Heydrichinkin mukaan kansallissosialisteihin. Taisi määrätä miehensä tekemisistä ja hänen kostonsa Lidicessä oli julma, julma. Miten voi tuollaista pahuutta olla? Ducretin Diktaattorien naiset oli myös aikasten kuvottava!

      Poista
  5. PS. Olisin tämän linkittänyt, mutta luonnoksen muutos avaa sivut niin, että en pääsisi edes väärää nimeä korjaamaan. Olisipa kiva tietää, onko kenelläkään muulla näin. R. on tehnyt jo ilmoituksen, mutta mitään ei ole oikaistunut. Olen aika intona linkittämään muita, jos koen aiheen tärkeäksi tai muuten vain pidän kirjasta. Uuden koneen kiroja ehkä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole huomannut vastaavaa, mutta tämä uusi blogger laittaa linkit aivan persiilleen! Pakko tarkistaa AINA ja korjata. Ärsyttävää.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.