23. lokakuuta 2020

Rauhan lukuhaasteen koonti


Tänä vuonna tulee kuluneeksi 75 vuotta toisen maailmansodan taisteluiden loppumisesta, vaikka Pariisin rauhansopimus solmittiin vasta 1947. Jokken kirjanurkan lukuhaaste on ollut käynnissä koko vuoden ja päättyy huomenna, 24.10.1945 perustetun YK:n perustamispäivänä. Suomen YK-liitto järjestää juhlaviikollaan paljon tapahtumia tänään ja huomenna - klik. Jokken lukuhaasteeseen sopiviksi olen listannut seitsemän teemaan enemmän tai vähemmän tiiviisti liittyvää kirjaa:

  • James Wyllie - Hakaristirouvat: Tietokirja kertoo sodan kulun natsien kannalta, mutta keskittyy natsieliitin vaimoihin ja heidän miestensä yksityiselämään.
  • Tommi Kinnunen - Ei kertonut katuvansa: Saksalaisten vetäytyessä Lapista satamäärin suomalaisia naisia lähti heidän mukaansa, monilla tarkoituksena seurata saksalaista sulhoaan Saksaan. Romaani kertoo naisryhmän vaelluksesta Suomeen Pohjois-Norjasta.
  • Minna Mikkanen - Kotijoukot: Elämää Suomen kotirintamalla jatkosodan aikaan.
  • Maritta Hirvonen - Komediantit: Juutalaistyttö Esther Weiss selviytyy pommitetusta Dresdenistä ja päätyy kiertelevän sirkuksen matkaan.
  • Anu Heiskanen - Salateitse Saksaan: Tietokirja perustuu Heiskasen väitöskirjaan, joka tutkii Suomesta syksyllä -44 Saksan armeijan mukaan lähteneiden suomalaisnaisten kohtaloita.
  • René Nyberg - Viimeinen juna Moskovaan: Tietokirja valottaa Nybergin oman suvun kohtaloitten ohella laajalti Baltian ja Venäjän juutalaisten kohtaloita.
  • JP Koskinen - Tulisiipi: Stalinin vainoista ja suomalaissyntyisten etnisestä puhdistuksesta Karjalassa. 

Rauhaa tuli ikävä myös näitä Espanjan sisällissotaa kuvaavia kirjoja lukiessa:

  • Victoria Hislop - Paluu: Romaani vie mm. Granadaan, Lorcan kotikaupunkiin. ja kertoo paljon flamencosta.
  • Ernest Hemingway - Kenelle kellot soivat: Klassikkohaasteeseen lukemani teos.
  • Isabel Allende - Largo pétalo de mar: Pariisissa diplomaattina toiminut Pablo Neruda sai Toivon laiva / Barco de la esperanza -ajatuksen ja viime vuoden syyskuussa tuli kuluneeksi 80 vuotta siitä, kun Nerudan organisoima SS Winnipeg saapui Valparaísoon mukanaan yli 2200 Francon voittoa Ranskan puolelle paennutta espanjalaista.


 Kiitos Jokke hienosta haasteesta!

6 kommenttia:

  1. Kiitos, olet lukenut hienoja kirjoja.

    VastaaPoista
  2. Monta näkökulmaa sotaan on kirjoissasi. Luin haasteeseen 8 kirjaa, joissa toinen maailmansota on jossain roolissa, mutta vain Tulisiipi on meillä sama.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aiheesta kirjoitetaan edelleen paljon. Jonkun verran tätä aihealuetta karsin lukemisissani, etenkin natsismia.

      Poista
  3. Hieno kattaus kirjoja. Tuo Hemingway voisikin olla kiinnostava kirja. Kinnusen uusinkin kiinnostaa jonkin verran. Siinä on sen verran erikoinen aihe, että vaikka yleensä en niin sota-aiheista innostu, saatan kuitenkin uteliaisuudesta lukea kirjan. :)

    VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.