Toisessa romaanissaan Siskoni Italiassa Pirjo Toivanen jatkaa esikoisteoksessa Pyhä, paha perhe (2017) tutuksi tulleen Mirjan tarinaa. Romaanin voi lukea itsenäisenä, mutta lyhyt yhteenveto aiemmin tapahtuneesta olisi avannut minunkin muistini lukkoja. Yritänpä kiteyttää. Mirja on Helsingin kaupunginteatterin näyttelijä, jonka jatkosopimus syyskaudelle on avoinna. Poika Marko on jo 17-vuotias ja Juha, nykyinen elämänkumppani viiden vuoden takaa, viettää paljon aikaansa Tallinnassa saadakseen juuri perustamansa hammasklinikan pyörimään. Eletään kesää 1998.
Mirja on ottolapsuuttaan kipuileva nainen, joka vasta aikuisena löysi biologiset vanhempansa. Isä on Barcelonassa asuva alkoholisoitunut jalkapallovalmentaja Hannu. Kasvattisisko, huippujuristi Terhi on aristokraattisen italialaismiehensä Roberton kanssa jättänyt Lontoon Cityn taakseen ja remontoi nyt Lago Maggioren rannalla antiikkista arvohuvilaa. Sisko on pestannut sinne puutarhaa kunnostamaan joukon Royal Horticultural Societyn opiskelijoita Englannista ja sinne Stresaan käy myös vapaata kesää viettävän Mirjan tie. Erinomainen diili, Markokin oppisi englantia.
Huvilan remontointi ja puutarhan palauttaminen entiseen loistoonsa on suunnaton urakka. Nuoria puutarhaharjoittelijoita on vaikea pitää aisoissa, sillä lähikylien bilepaikat kutsuvat. Sattuu kaikenlaista ja poliisikin puuttuu useaan otteeseen nuorten tekemisiin. Seuraa kuulusteluja, huumetestejä ja naapurien valituksia. Samaan aikaan Terhi ja miehensä törmäävät italialaiseen byrokratiaan ja korruptioon. Rakennushommat etenevät nihkeästi ja rakennusluvissakin on sanomista, mutta kun Roberto tutustuu paikalliseen vaikuttajaan Massimo Rossiin, kaikki alkaa sujua sutjakasti.
Mirja puurtaa puutarhassa ja hoitaa sisarensa suloista Sofiaa - ja miettii oman elämänsä kipukohtia. Se Juha, johon hän rakastui viisi vuotta sitten, on muuttunut mies. Juhan mielialat vaihtelevat jyrkästi, hän ärtyy helposti ja kaahaa autolla kuin hullu. Mies on ilkeä ja pisteliäs. Mistä on kysymys? Mirja pelkää, että miehellä on toinen nainen Tallinnassa. Jos Juha jättäisi, kaikki arjen kuviot menisivät taas uusiksi. Oma Kallion asunto on vuokralla ja he asuvat nyt Juhan vanhempien omistamassa Lehtisaaren asunnossa. On rantasaunaa ja Markolla oma huone.
Toivanen kertoo asiantuntevasti italialaisesta elämänmenosta, onhan hän asunut kymmenkunta vuotta romaanin tapahtumapaikoilla Stresassa. Arki on arkea Italiassakin. Kirjan alkupuolella pääpaino on nuorissa ja heidän tekemisissään, eikä teksti oikein lähtenyt minulle lentoon. Kun päästiin selvittelemään Juhan ja Mirjan suhdetta toden teolla, tekstin imu syveni. Mirjahan on ollut koko ikänsä napit vastakkain kasvatusäitinsä Eevan kanssa ja tulkinnut tämän kaikki puheet moitteiksi. Mutta siskonsa Terhin kanssa he ovat läheiset. Naiset tukevat toisiaan elämän mutkissa ja ongelmissa. Romaanissa on paljon jännittäviä sivupolkuja ja tunteisiin vetoavia kohtauksia. Yksi näistä on Barcelonan ukin Hannun ja Markon välille kehittyvä lämmin ja välittävä suhde.
Pidin erittäin paljon Toivasen esikoisteoksesta, joka sijoittui 90-luvun laman Helsinkiin. Tämä ei valitettavasti puhutellut minua samaan tapaan. Tilanne olisi ollut toinen, jos omat lapseni olisivat vielä teini-ikäisiä. Huolihan itsenäistyvistä lapsista on ja pelko siitä, millaisissa kaveriporukoissa he liikkuvat. Romaanissa käsitellään nuortenkin kannalta alkoholia, huumeita ja lääkkeitten väärinkäyttöä. Mirjan ja Juhan loma Italiassa menee myttyyn, mutta Firenzeen he sentään ehtivät. Firenzen kuvaukset toivat elävästi mieleeni omat hurmaantuneet tunnelmani viime syksyltä. Kirjan loppuhuipennus on koskettava ja toiveikas. Suosittelen kirjaa Italiaan hullaantuneille ja teini-ikäisten lasten vanhemmille.
Pirjo Toivanen - Siskoni Italiassa
Kansi Amelie Nyman
Kansi Amelie Nyman
Kannen kuva Reijo Toivanen
Stresa 2020
Kustantajalta
______________
Stresa 2020
Kustantajalta
______________
Ulkosuomalainen Pirjo Toivanen on vuodesta 1995 asunut Lontoossa, Haagissa, Floridassa ja viimeiset kymmenen vuotta Italian Stresassa. Yhteydet Suomeen säilyivät vientitehtävissä ja muuttuivat suomenkielisen kirjoittamisen kautta entistä tiiviimmiksi. Esikoisromaanin Pyhä paha perhe jälkeen hän julkaisi matkakirjan Proseccoa per favore! yhdessä valokuvaajamiehensä Reijo Toivasen kanssa. Vuoden 2020 aikana ilmestyvä romaani jatkaa esikoisromaanin tematiikkaa ja siinä esiintyvät ennestään tutut henkilöt.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.
Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.