Sun tarinasi, Finnjet, on osa mun tarinaani. Eron hetki on surullinen, mutta elämä jatkuu. Sulla, rakas Finnjet, on aina paikka sydämessäni! Goodbye, Finnjet My Love!
Marja Toivion uuden teoksen nimi Finnjet, My Love toi mieleeni takavuosien tv-sarjan Lemmenlaiva, mutta mistään romanttisesta hömpästä ei ole kyse. Rakkaakseen tätä valmistuessaan 1977 maailman suurinta ja nopeinta autolauttaa kutsuu Heikki, yksi Hietalahden telakan laivahitsareista. Teos on herkullinen ja mainio moneltakin kantilta. Se tuo mieleen tämän autolauttasuuruuden historian ja surkean lopun Intian Alangin laivaromuttamolla. Se on veijariromaanin oloinen kertomus kolmesta viisikymppisestä musketööristä, joiden ystävyys on kestänyt vuosikymmenet, vaikkakin välistä kovasti säröillen.
Romaanissa eletään vuotta 2008, jolloin Finnjet on ajettu Alangin rannalle romutettavaksi. Lööpit kirkuvat laivan järkyttävää kohtaloa, on ProFinnjetiä ja ties mitä. Keravalainen demaripoliitikko Matti saa päähänsä, että Finnjetiä on mentävä paikalle katsomaan, otettava valokuvia ja järjestettävä hulppeat ’hautajaiset’ - tämä olisi oiva tapa pönkittää myös omaa poliitikon uraa. Keski-Uusimaan urheilutoimittaja Sakke ryhtyy organisoimaan Finnjetin rakentajien matkaa Intiaan, mutta lopulta matkaan lähtevät näiden kahden lisäksi vain Saken tyttöystävä, nuori matkabloggari Inge ja hitsarikaveri Heikki.
Nelihenkinen ryhmä lentää Mumbaihin ja jatkaa sieltä junalla Alangiin. Intian heinäkuinen kuumuus on tyrmäävä pätsi ja miljoonakaupunki pistää päät pyörälle. Hiki virtaa ja kaljaa kuluu. Romaani kuvaa mukaansa tempaavasti Intian värikkäitä maisemia, basaareita, ihmismassoja ja köyhyyttä - tervetullut nojatuolimatka myös näinä kotona pysyttelemisen aikoina. Romaanin edetessä lukija saa tutustua jokaisen miehen raadollisiin piirteisiin ja kaapissaan piilottelemiin luurankoihin, sillä jokaisella niitä piisaa.
- Sakke käy läpi viheliäistä avioeroa ja manaa surkeaa urakehitystään. Suuret tulevaisuuden visiot vaihtuivat naispuolisen esimiehen alentavaan pomotteluun ja lehden surkeimpaan duuniin. Muutama vuosi sitten hänestä tuli himolenkkeilijä, absolutisti ja ortorektikko. Pullea vaimo ei tätä kestänyt ja on nyt myrkyttänyt lastenkin suhteet isäänsä.
- Ylipainoinen, naisia vikittelevä ja runsaasti ryyppäävä Matti on ay-mies henkeen ja vereen, täysverinen opportunisti. Toinen kausi Keravan kunnanvaltuustossa on menossa, mutta metallimiehen työstä on tullut kavereilta visusti salattava lomautus. Miten käy Matin pörssiosakkeiden syksyllä vaanivan finanssikriisin pyörteissä?
- Ja sitten meillä on hellyttävä ja tunteellinen Heikki. Hänen elämäänsä on nuoresta saakka varjostanut sairaus, joka on lyönyt leimansa elämään ja vienyt miehen sairaseläkkeelle. Heikin elämän traagisimpia asioita sairauden ohella ovat olleet äidin kuolema ja nuorena koettu avioero, joka kirvelee yhä. Mutta nyt hänellä on Sirkka.
Toivio luo musketööreistään ja nuoresta Ingestä todentuntuiset ja elävät henkilöhahmot, hersyvän verevät ja ristiriitaiset. Joukon viikonmittaiset tekemiset ja kokemiset on ah niin nautittavasti kuvattu. Hädässä ylevät ystävyyden ajatukset joutavat romukoppaan, oma napa on tärkein. Tämän saa kokea kiltti Heikki, joka oikeutetusti suuttuu verisesti ystävälleen. Kolmevitonen bloggari Inge, moninkertainen Intian kävijä, edustaa aivan toista maailmaa kuin nämä viisikymppiset urhot. Hänellä on Plan-kummilapsi Intiassa, hän on vegaani ja huolissaan ilmastonmuutoksesta ja maailmantilasta. Ingen blogiteksteistä käy herkullisesti ilmi se tapa, jolla monia lifestyle-blogeja kirjoitetaan: lukijalle on tarjottava illuusioita ja kaunisteltua kuvaa todellisuudesta. Näin kirjoitti Inge matkablogiinsa reissun loppupuolella:
Matka on ollut yllätyksiä täynnä. Olen saanut varsinaisen oppitunnin miesten välisestä ystävyydestä. Totuus on, että vieraissa olosuhteissa ja elämän kriiseissä ystävyys punnitaan. // Tiukassa paikassa solidaarisuus ei olekaan itsestään selvää, vaan oma etu ajaa edelle.
...
Reissun opetus? Vastedes matkustan yksin tai ennalta tutussa naisseurassa. Naisten kesken uskalletaan jakaa heikkoudetkin, eikä olla aggressiivisia.
Finnjetin taru loppui Alangin beachille, kotona elämä jatkui. Teoksen loppu oli makuuni aavistuksen pehmeä. Mutta minua ilahdutti, että sympaattinen Heikki pystyi päästämään irti menneestä, mikä näkyi konkreettisina tekoina. Kaverusten ystävyyssuhde koki jäätävän vaiheen Intian matkalla ja seurasi pitkä välirikon tapainen. Miten käy heidän nuoruus- ja Finnjet-muistojen kultaaman ystävyytensä, onko sillä toivoa? Finnjet, My Love oli hieno kurkistus keski-ikäisten miesten ystävyyteen sekä Suomen laivanrakennuksen ja Finnjetin historiaan. Kerrassaan mahtava tarina ❤︎
Marja Toivio - Finjet, My Love
Kansi Hannele Harald
Atrain & Nord 2020
Kustantajalta
____________
Kustantajalta
____________
Marja Toivio (s. 1955) on järvenpääläinen kirjailija ja juristi, jonka kirjoissa on yhteiskunnallinen pohjavire ja ihmisten raadollisuus kuvataan ymmärtävällä otteella. Finnjet, My Love on Toivion kuudes romaani. Hänen edellinen teoksensa Lapsilta kielletty sijoittuu asianajomaailmaan, kolme hänen teostaan on luettu äänikirjoiksi.
Olen lukenut aiemmin kirjailijalta teoksen Lapsilta kielletty
Kirjailijan kotisivu http://www.marjatoivio.com
Toivion tuotanto:
Suljettu ovi (Minerva 2008)Lastani et tapaa (Arktinen Banaani 2013)
Lain yläpuolella (Arktinen Banaani 2014)
Kuka lasta varjelee (Arktinen Banaani 2016)
Lapsilta kielletty (Arktinen Banaani 2018)
Finnjet, My Love (Atrain & Nord 2020)
Finnjetistä löytyy paljon tietoa mm. Wikipediasta. Sieltä myös kuva.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.
Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.