2. tammikuuta 2022

Carmen Mola - La Bestia


Espanjalaiselta Carmen Molalta on suomennettu dekkarit Verimorsian & Purppuraverkko, joita en ole lukenut. Molan hyvin synkkä ja goottinen trilleri La Bestia (Peto) voitti vuoden 2021 arvostetun Premio Planeta -palkinnon - miljoona euroa! Samalla paljastui, että feminiinisen pseudonyymin taakse kätkeytyy kolme herraa: kirjailijat Antonio Mercero, Agustín Martínez ja Jorge Díaz. Premio Planeta -tittelistä kilpaili kaikkiaan 654 teosta. Toisena finalistina oli Paloma Sánchez-Garnican teos Últimos días en Berlín, jonka palkintosumma oli 200.000 euroa.

La Bestiassa eletään vuotta 1834 ja tapahtumapaikkana on Madrid. Kaupunkia piinaa kuolemaa kylvävä koleraepidemia, jota valtaapitävät, kirkkoa myöten, pitävät slummeissa elävien köyhien ja kurjien syynä. Madridin muurit on tiukasti suljettu ja slummialueita tuhotaan polttamalla. Kirjan alkukuva on groteski ja raju: kaikenlaisten haisevien jätteiden keskellä kulkukoirat kaluavat nuorten tyttöjen ruumiiden osia, päitä, käsiä ja jalkoja ja ympäriltä kuuluu huutoja peto, peto, sillä yleisesti uskotaan, että kyseessä on Jumalan rangaistus ja asialla on peto, La Bestia.

Tuona vuonna Espanjassa on käynnissä karlistisota, joka lisää yhteiskunnan sekasortoa. Karlistit ajoivat absoluuttisen monarkian ja kirkon asemaa, liberaalit taas kannattivat demokratiaa ja valtion ja kirkon eroa. 1800-luvun alun Madrid on synkkä ja taikauskoinen, kuin kaupunki keskiajalta. Kuilu rikkaiden ja köyhien välillä on valtava. Kaksi keskushenkilöä ovat purettavan talon vallanneet sisarukset: teini-ikäinen, punatukkainen ja kaunis Lucía ja hänen pikkusiskonsa Clara. Äiti Candida elätti tyttäriään pesemällä koleraan kuolleiden vaatteita, mutta sairastui itsekin ja kuoli. Nyt Lucía yrittää elättää kaksikkoa varastelemalla kuolleiden taloja.

Upeassa huvilassa elävä ylhäisönainen Ana Castelar harrastaa hyväntekeväisyyttä ja auttaa kolerasairaalassa. Ana on myös tunnettu rakastajistaan, jotka vaihtuvat alinomaa. Anan uusi suhde lehtimies Diegon kanssa muuttuu rakkaudeksi, mutta kylmä Ana uhraa miehen ja rakkauden aatteensa takia. Diegon ystävä, silmäpuoli entinen poliisi Donoso selvittää kuolemantapauksia ja sitä, minkä kaamean jäljillä Diego oli. Nuorten tyttöjen silvotut ruumiit eivät ole minkään pedon tekosia, sillä ruumiinosista löytyy ihmisen tekemä merkki. Asialla on siis sarjamurhaaja, joka murhaa nuoria tyttöjä.

Kun pikkusisko Clara katoaa, Lucía tekee kaikkensa siskon löytämiseksi ennen kuin on liian myöhäistä. Oma roolinsa romaanissa on kultaisella sormuksella, järkyttävän salaseuran tunnuksella. Otaksun, että La Bestia suomennetaan myös, joten en kerro tapahtumista tämän enempää. Totean vain, että trilleri vei keskiajan pimeyden keskelle, jossa aatteen vuoksi uhrattiin viattomia nuoria tyttöjä murhaamalla heitä keskiaikaisin kidutusvälinein. Vilkaisin Goodreadsissa annettuja tähtiä ja teos näyttää jakavan mielipiteitä. Minäkään en syttynyt, koska pidän enemmän cosy crimesta. La Bestia oli hyvin synkkä, mutta tuon ajan Madridin köyhyys, surkeus, taikausko ja pimeys olivat toki hyvin kuvattuja.

Carmen Mola - La Bestia / Premio Planeta 2021
Planeta audio 2021
Äänikirjan lukija Luis Posada
____________________

6 kommenttia:

  1. Hurja kirjapalkinto. Olen lukenut Molan Verimorsiamen ja se oli älyttömän väkivaltainen trilleri. Tykkäsin päähenkilöstä.

    Lukuiloa tammikuulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin kuin totesin, pidän enmmän cosy crimesta. Tämän pimeys ja keskiaikaisuus oli minulle vähän liikaa. Mutta onnittelut herroille, ehdottomasti!

      Lukuiloa sinullekin Mai.

      Poista
  2. Huikea summa, herroille hatun nosto! Verimorsiammessa oli kyllä sekä ronskiutta että imua, mutta siitä jäi minulle mainion lukukokemuksen maku.
    Tämä sen sijaan vaikuttaa avauksesi perusteella vielä hurjemmalta, eikä tuo tyttöjen kidutus tahi ympäriinsä koiranruokina lojuvat ihmisruumiin osat oikein kuulu omaankaan intressipiiriin, joten...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tällä varmaan yleisönsä on, mutta ei minun trillerini. En voi avata tarkemmin juonta, mutta tässä oli kaamea salaseura tai kultti... Köyhän tytön / naisen elämä ei ollut tuon ajan Madridissa kehuttavaa. Mutta todella upea suoritus herroilta.

      Olen kuunnellut myös tuon toisena finalistina olleen teoksen Últimos días en Berlín ja pidin siitä paljon enemmän. Bloggaan lähipäivinä siitä.

      Poista
  3. Olen harkinnut tämän lukemista, mutta liika väkivalta ei innosta. Ehkä jätän väliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuon kultin idea neitsyistä oli aika kuvottava., ei minun juttuni.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.