22. huhtikuuta 2022

Pam Jenoff - Las chicas desaparecidas de París & The Woman with the Blue Star



Toinen maailmansota tarjoaa loputtomasti aiheita yhä uusille kirjailijoille. Yhdysvaltalainen Pam Jenoff (s. 1972) on yksi heistä, joka kirjoittaa historiallista fiktiota toisen maailmansodan vuosista. Jenoff on koulutukseltaan asianajaja ja työskennellyt aiemmin mm. Pentagonissa sekä diplomaattina Puolassa. Hän on kirjoittanut yli kymmenen historiallista romaania, joista on suomennettu mm. Diplomaatin vaimo, Sirkustyttö & Nainen ja sininen tähti.

Pam Jenoff - Las chicas desaparecidas de París ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(ei suom. Pariisin kadonneet tytöt, alkuteos The Lost Girls of Paris) 
Harper Collins 2020
Äänikirjan lukija Alejandro Fariza

1940: Keskiössä on brittien salainen erikoisyksikkö SOE, The Special Operations Excutive, joka koulutti agentteja vakoilu- ja sabotaasitehtäviin Saksan miehittämiin maihin. SOE:lla oli iso ongelma: joka viikko menetettiin useita nuoria miesagentteja, luultavimmin siksi, että miehet pistivät silmään yhteisöissä, joiden kaikki miehet olivat rintamalla. Niinpä päätettiin kouluttaa naisagentteja, jotka sulautuisivat helpommin yhteisöihinsä. Sukujuuriltaan puolalainen Eleanor Trigg sai Ranskan agenttien koulutuksen ja organisoinnin hoitaakseen.

Eleanor valitsi joukon nuoria naisia, jotka osasivat ranskaa kuin syntyperäiset ja järjesti heille muutaman viikon tehokoulutuksen ennen heidän pudottamistaan Ranskaan. Nuori yksinhuoltajaäiti Marie on yksi, jonka vaarallista toimintaa seurataan. Toinen todellinen historiallinen operaatio oli natsien Nacht und Nebel, joka tähtäsi siihen, että kaikki ulkomaiset agentit eliminoitiin jäljettömiin.

1946: Romaanin myöhempi aikataso kuvaa tapahtumia New Yorkissa: Grace Healey löytää New Yorkin keskusasemalta hylätyn matkalaukun, jossa on 12 nuoren naisen valokuvaa, jotkut heistä univormuissa. Valokuvat eivät jätä Gracea rauhaan ja hän alkaa tutkia keitä nämä naiset ovat. Grace saa selville kenen matkalaukku on ja miksi se oli hylätty asemalle. Hän selvittää myös 12 nuoren naisen henkilöllisyydet ja kohtalot sodan aikana. Minusta romaani oli todella hienosti rakennettu ja erittäin jännittävä. Tämähän löytyy tietenkin englanniksi myös - The Lost Girls of Paris.

The Special Operations Executive (SOE) was a secret British World War II organisation. Its purpose was to conduct espionage, sabotage and reconnaissance in occupied Europe (and later, also in occupied Southeast Asia) against the Axis powers, and to aid local resistance movements.

Nacht und Nebel was a directive issued by Adolf Hitler on 7 December 1941 targeting political activists and resistance "helpers" in the territories occupied by Nazi Germany during World War II, who were to be imprisoned, murdered, or made to disappear. Victims who disappeared in these clandestine actions were never heard from again.

____________________________________________________________

Pam Jenoff - The Woman with the Blue Star ⭐️⭐️⭐️
Suomennettu nimellä Nainen ja sininen tähti
Harlequin Audio 2021
Äänikirjan lukijat Emily Lawrence, Nancy Peterson, Jennifer Jill Araya

Kuuntelin kirjan englanniksi, mutta äänikirjan lukijoiden pateettisuuden vuoksi suositan suomenkielistä versiota, lukijana Sanna Majuri. Romaani oli muutenkin erilainen kuin odotin, sillä se keskittyy uuvuttavasti 19-vuotiaan juutalaistytön Sadie Gaultin ja hänen perheensä piileskelyyn krakovalaisesa viemäriverkostossa.

Natsit olivat siirtäneet Krakovan kaikki juutalaiset asumaan ghettoon ja vuonna 1943 sitä alettiin tyhjentää ja lähettää juutalaisia keskitysleireille. Puolalainen putkimies Pawel auttaa Sadieta, tämän isää ja raskaana olevaa äitiä pakoon viemäriverkostoon. Heidän kanssaan sinne päätyy myös Rosenbergien perhe: poika Saul, isä ja isoäiti. Pawel tuo piileskelijöille ruokaa ja tietoja ulkomaailmasta. Olosuhteet viemärissä ovat tietenkin aivan järkyttävät: osa heistä kuolee ja Sadien äiti synnyttää lapsensa kaameissa olosuhteissa.

Kun Pawel pidätetään, piileskelijöiden elämä vaarantuu. Eräänä päivänä Sadie katsoo ylös viemärikannen säleikön läpi ja näkee samanikäisen puolalaistytön Ella Stepanekin, ja pyytää apua. Ellan isä on kaatunut sodassa ja ovela äitipuoli on perinyt kotitalon. Ella halveksii natsien kanssa yhteistyötä tekevää opportunistista äitipuoltaan, mutta se hyvä puoli siinä on, että heillä on ruokaa. Ella alkaa toimittaa salaa ruokaa viemäriverkostoon, asettaen itsensä vaaralle alttiiksi.

Romaanin järkyttävät tapahtumat on kuvattu hyvin ja juonen uskomattomat käänteetkin tuntuvat mahdollisilta.  Jenoff sitoo sodanaikaiset tapahtumat jännittävästi 2000-luvulle: yhdeksänkymppinen, Yhdysvalloissa asuva nainen matkustaa Krakovaan tarkoituksenaan tavata siellä eräs henkilö menneisyydestä. Tapaaminen järjestyy, mutta henkilö ei ole se, joksi nainen tätä luuli. Lopussa tietenkin kummankin naisen henkilöllisyydet paljastuvat ja he saavat hivenen lohtua vuosikymmenien päästä.

Kirjan on lukenut myös Luetut kirjat -blogi.

8 kommenttia:

  1. Onpas mielenkiintoiselta vaikuttavia kirjoja! Toisesta maailmansodasta saadaan ammennettua hämmästyttävän paljon hyviä kirjoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelkkiä holokaustikirjoja en halua lukea, mutta kyllä näissä Jenoffin kirjoissa ansionsa ja kiinnostavuutensa on. Sujuvaa historiallista viihdettä!

      Poista
  2. Kiitos maininnasta, että olen lukenut kirjan. Huomautan kuitenkin, että blogini tunnetaan nimellä Luetut kirjat -blogi. Tervetuloa sitä seuraamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, korjaanpa tuon! Jostain tuon virheellisen nimen kyllä bongasin 😊

      Poista
  3. Minullakin on hyllyssäni yksi Jenoffin romaani, Emman kaksoiselämä, joka on näköjään hänen esikoisteoksensa ja kertoo sekin tosiaan toisen maailmansodan ajasta. Siinä ollaan ilmeisesti Krakovassa. En ole vielä lukenut sitä. Nämä voisivat olla kiinnostavaa luettavaa jossain vaiheessa. Mutta tuosta viemäriverkostossa elämisestä en kyllä jaksa lukea...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ollut Jenoffista kuullutkaan ennen kuin törmäsin näihin. En tiedä onko hänellä puolalaisia sukujuuria, mutta hän on toiminut diplomaattitehtävissä Puolassa (kertoi netti).

      Poista
  4. En ollut kuullutkaan tästä kirjailijasta. Sodat ovat aihepiirejä, mistä riittää todellakin kirjoitettavaa. Mieheni kuuntelee välillä sotakirjoja ja niissä ammutaan koko ajan. Nyt hän katsoo videoita suoraan Ukrainasta keskeltä taisteluita. En pysty katsomaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä mies lukee aika vähän, politiikkaa joskus. Nyt tietysti seuraa Ukrainan tilannetta monista kanavista. Niin minäkin, mutta vähemmän. Toivon vain, että sota loppuu ja Putin saa ansionsa mukaan.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.