7. syyskuuta 2017

Näistä puhutaan Savoyssa 13.9.


Baba Lybeckin ideoimat ja luotsaamat Kirja vieköön! -illat Savoyssa jatkuvat taas. Jo ensi viikon keskiviikkona on ensimmäinen syksyn kolmesta illasta teemanaan Elämä kirjassa. Savoyn lavalle keskustelemaan on kutsuttu yllä näkyvien kuuden uutuuskirjan tekijät: Selja Ahava, Eero Huovinen, Tuomas Kyrö, Anni Kytömäki, Rosa Liksom ja Kati Tervo. Heidän tekstejään tulkitsevat Milka Ahlroth, Vera Kiiskinen, Kristiina Halttu, Taisto Oksanen ja Ilkka Merivaara. Ja tilaisuuden lopussa on kuulemma yllätys, josta Baba vaikeni kuin simpukka!


Baba ja kustantajien edustajat kertoivat eilen meille kirjabloggaajille kuulumisistaan ja syksyn Savoy-tapahtumista. Infotilaisuuden tapahtumapaikaksi oli valittu mittavaa uusimisprojektia läpikäyvä Hotelli Presidentti ja siellä juuri avattu Bistro Manu. Korkkasimme bistron bravuurin manun illallisen, joka edusti gourmetin huippua Haute cuisinea - meniköhän termi nyt oikein... Sekä miljöö, ruoka että palvelu olivat loistavia! Seurasta nyt puhumattakaan ❤︎ Kiitos!

Tässä vielä aakkosjärjestyksessä kirjailijan sukunimen mukaan listatut kirjailijat ja Savoyssa puhuttavat teokset. Ahavan kirja on toistaiseksi ainoa, jonka itse olen ehtinyt lukea:

Selja Ahava - Ennen kuin mieheni katoaa, Gummerus
Ennen kuin mieheni katoaa on brutaalin rehellinen tutkielma todellisuuden odottamattomasta luonteesta ja kipeästä luopumisesta. Ahavan voimakas mutta pakoton ilmaisu tekee uskomattomasta tarinasta ja inhimillisestä tragediasta vavahduttavaa romaanitaidetta. 
Omassa bloggauksessani tuumin mm. näin:
Ahavan teksti on paljasta, korutonta ja runollista. Se on henkilökohtaista. Taidokkaissa ja taloudellisissa lauseissa on kaikki olennainen, kaikki hätä ja tuska; kaikki kipu ja kaipuu; suunnaton pettymys ja petetyksi tuleminen. 

Eero Huovinen - Parhain päin, Wsoy
Helsingin entisen piispan viisaita mutta maanläheisiä sanoja elämästä ja siitä, miten armon voi löytää pienistä ja suurista asioista. Huovisen tekstit liikkuvat pienistä arkisista havainnoista laajempiin hengellisiin ympyröihin ja palaavat siihen mikä on lähellä. Hyvä löytyy pikemminkin muista ihmisistä kuin omasta minästä. Kirjasta heijastuu ihmettelevä elämänasenne, nöyryys itseä suurempien asioiden edessä ja armon monimerkityksinen läsnäolo: armo muita ihmisiä kohtaan ja armo, jonka saamme Jumalalta tekemättä mitään sen ansaitaksemme. 

Tuomas Kyrö - Mielensäpahoittajan Suomi, Wsoy
Sata itsenäisen Suomen vuotta, sata Mielensäpahoittajan tarinaa.
Yksi suuri kertomus. Kansakunta loikkasi suolta sushibaariin hetkessä eikä haittaa, vaikka toinen saapas on suossa yhä. Mielensäpahoittajan silmin näemme maatalousvaltaisen ja kännykkävaltaisen Suomen, miesvaltaisen ja naisvaltaisen, ainakin kohtalaisen. Suomen, jonka kivuliaassa syntymässä jääkärit hiihtivät Saksaan ja nykyisyydessä pakolaiset kävelivät Suomeen. Molempien kestävyyttä Mielensäpahoittaja arvostaa suuresti.

Anni Kytömäki - Kivitasku, Gummerus
Järkälemäinen sukupolviromaani on kirkkaasti ajattelevan kirjailijan rohkea puolustuspuhe mielen ja ruumiin vapaudelle:
1959. Helenan viimeinen kesä on kuin Helena itse, pitkä ja arvaamaton. ”Minä en ole ihminen, minä olen tosikko”, 16-vuotias Helena ajattelee. Hän muuttaa Mustasaareen, lukee tutkimusmatkailijan kirjaa Pääsiäissaaresta ja haaveilee seikkailuista. Kesän lopussa alkaa kuitenkin toisenlainen matka.
1849. Sergei on uneksinut vallankumouksesta. Nyt hän seisoo Pietarissa teloituslavalla ja pelkää.
2012. Veka on menossa osastohoitoon, mutta antaakin linja-auton viedä hänet Louhurantaan, jossa suvulla on mökki. Pako on ainoa keino jäädä henkiin, ehkä. Veka ei vielä tiedä, että samoilla rannoilla on piileksinyt moni muukin. Menneisyys avaa silmänsä ja odottaa.


Rosa Liksom - Everstinna, Like 
Everstinna on yhden yön romaani, sisäinen monologi, joka kasvaa erään ajan anatomiaksi. Kysymys on Suomesta, jossa valmistaudutaan sotaan, eletään Neuvostoliiton ja natsi-Saksan välissä ja ollaan lujasti kallellaan jälkimmäiseen, kunnes tuo liitto kaatuu. Kysymys on myös toisesta liitosta: perhehelvetistä. Kun miehellä on jääkärikoulutus, sadistinen luonne ja huono itsetunto, luonnollisen kuoleman kokeva nainen, jonka luontoa on koeteltu, on suuri selviytyjä. Kysymys on vallasta, sen ottamisesta ja siihen alistumisesta – perheessä, juuri itsenäistyneessä valtiossa ja Euroopassa.

Kati Tervo - Iltalaulaja, Otava
Vanheneva taiteilija Ellen (Thesleff) saapuu kesähuvilalleen Hämeeseen vuonna 1945. Hän saa apulaisekseen maalaistyttö Taimin, joka ihailee kuuluisaa taiteilijaa. Taimi haluaisi itsekin olla yhtä rohkea ja omapäinen kuin Ellen, mutta koti ja pieni kylä ovat langettaneet hänelle ennalta määrätyn roolin. Ellen maalaa, palaa menneisiin kesiin ja rakastaa maisemaa. Kun Ellen pyytää Taimia mallikseen, kaksi erilaista naista kohtaavat toisensa uudella tavalla.



Varmasti mielenkiintoinen kirjallisuusilta tulossa. Liput Lippu.fi

3 kommenttia:

  1. Tänään meillä alkoi aamupäivällä sataa. Satoi lopun päivää. Niinpä pääsin lukemaan Ahavan kirjan. Vaikutuin. Tässä voisi lainata muinaista kahvimainosta: "Vahvaa vähemmällä". Hyvää illan jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahavan kirja on herättänyt tosi paljon keskustelua lehdissä ja somessa. Mielenkiinnolla odotan ensi viikon Kirja vieköön! -iltaa.

      Poista
  2. Olipa kyllä mukava ja maukas ilta. Kiitos vielä kyydistä!

    Kirja vieköön -iltojen syksy alkaa lupaavasti, paljon kiinnostavaa luvassa. Jännityksellä ja innolla voi jo odottaa marras- ja joulukuisia iltoja.

    VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.