21. heinäkuuta 2018

Hanna Velling - KirjosieppoKirjablogeissa vietetään naistenviikkoa 18. - 24.7.
Haasteen järjestää tuttuun tapaan Tuijata.
Tänään juhlivat Johanna, Hanna, Jenni, Jenna, Jonna, Hannele, Hanne ja Joanna - onnea!

Kirjosieppo -  Ficedula hypoleuca - on moniavioinen lintu. Hanna Vellingin esikoisromaanissa kirjosieppo on nimeltään Make. Romaani kertoo nuoresta kosmetologi Annasta, joka on pienen söpön Nuppu-vauvan äiti ja elää avoliitossa tämän kirjosiepponsa kanssa. Elämältä romahtaa pohja, kun eräänä kauniina päivänä ranskalaisten ja tomaattikeiton äärellä tuo joogaava narsisti ilmoittaa tylysti Muutan tästä pois.

Make pakkaa tavaransa ja lennähtää entiseen pesäänsä, entisen naaraansa ja poikansa luo. Äitiyslomalla vielä oleva Anna jää yksin selvittelemään ongelmallista tilannetta. Kokonaan tuosta kusipäästä Anna ei eroon pääse, sillä Make tekee hierontakeikkaa samassa Sirkun kauneushoitolassa, jossa Anna on töissä. Lauttasaaren vuokra-asuntoon tulee kaiken kukkuraksi putkiremppa, jota pakoon joudutaan muuttamaan Annan äidin luo. Viimeinen niitti on 'yt-neuvottelujen' tuomat potkut.

Anna oli edelleen palasina. Melankolia söi rotan lailla. Mikä lohduttaisi, rauhoittaisi ja laimentaisi oloa? Ei hän halunnut baareissa notkua laastareita etsimässä vähäisellä vapaa-ajallaan. Terapiaan ei ehtinyt ja Jumalaa ei ehkä ollut. Toivottavasti Make pysyi paskana. Paskaa on helpompi vihata.

Melkoinen vastoinkäymisten kasauma siis, mutta vaikka haikaileekin Makensa perään ja lapsi lopettaa puhumisen tykkänään, ihmeteltävän järjissään Anna pysyy. Tässä auttavat ystävät Minna, Riina ja Piritta. Hirtehisen hauska tyyppikin tämä yksinhuoltajaäiti on. Hän kirjoittaa päiväkirjaansa liikuttavia ja koskettavia välähdyksiä tunteistaan sekä pieniä surkuhupaisia tarinoita ystävistään ja itsestään. Pari otetta  pitkästä Yh-äidin iltarukouksesta:

Ethän anna Nupun korvatulehduksen uusia. En kestä enää yhtään sitä itkua. Ne korvat on niin pienet ja nätit eikä edes höröt.
...
Jos sijailtain en nousisi, käske päiväkodin tätien hälyttää apua, ettei Nuppu joudu olemaan kauan yksin, se ei osaa itse avata meidän ovea. Aamen.

Lukemiseni oli alussa vähän nihkeää, mutta sitten teksti alkoi kantaa paremmin. Vellingin lauseet ovat lyhyitä ja sanavarasto nuorten aikuisten suusta. Sopivasti säröä ja puhekielenomaisuutta. Kuten odottaa sopii, tarina kääntyi onnellisempaan suuntaan: Anna sai hyvän uuden työpaikan, uuden kivan kodin ja uusi lupaava suhteenpoikanenkin oli aluillaan. Ja mikä tärkeintä: Nuppu toipui eron traumasta ja alkoi puhua! Uskon että moni nuorempi ja kevyemmästä kirjallisuudesta pitävä lukija viihtyy kirjan parissa oikeinkin hyvin. Ja toki tämä liikuttava ja herttainen tarina antaa vertaistukea Annan tilanteessa oleville.


Tänään on Hannan nimipäivä,
joten bloggaus istuu hyvin
Tuijatan naistenviikkoon!
Hanna Velling
Kirjosieppo
Kansi Sanna-Reeta Meilahti
Bazar 2018

Ennakkokappale kustantajalta - kiitos
Kirja on kirjakaupoissa 7.8.
______________

Kirjosieppo kuvaa lämpimän realistisesti selviytymistä sokkierosta. Kaikki tunteet, myös kipeät ja rumat, ovat mukana paljaina ja noloina.  Velling kuvaa Annan raiteilta suistunutta elämää, arjesta selviytymistä ja ahdistavia tilanteita niin raikkaan suorin sanakääntein, että pintaan pulppuaa usein myös elämän surkuhupaisuus ja nauru.


Hanna Velling (s. 1969) elää kirjoittamalla ja kirjoittaa elääkseen. Hän työskentelee copywriterina, vapaana toimittajana ja tarinankertojana oman yrityksensä kautta. Kirjosieppo on hänen esikoisromaaninsa.

2 kommenttia:

  1. Minulla oli myös alkuvaikeuksia, ja siksi ajattelin jatkaa joku toinen kerta lukemista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän Kirjosieppo mitään suurta maailmankirjallisuutta yritä ollakaan, mutta tosiaan antaa huumorilla vertaistukea jollekin nuorelle, onnettomalle jätetylle.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.