31. heinäkuuta 2018

José Saramago - Ricardo Reisin viimeinen vuosi


Kirjabloggaajien seitsemännen klassikkohaasteen lukuvinkit 

Vuoden 1998 nobelistilta, portugalilaiselta José Saramagolta (1922-2010) on suomennettu 13 teosta, joista toistaiseksi olen lukenut vain Oikukkaan kuoleman. Luin kirjabloggareiden klassikkohaasteeseen vuonna 1984 ilmestyneen teoksen Ricardo Reisin viimeinen vuosi. Bloggauksen alkuun on hiukan vilkaistava Fernando Pessoaa (1888-1935). Wikipedia kertoo:

Pessoalta on löydetty kaikkiaan 72 heteronyymiä. Hän kirjoitti valtaosan tuotannostaan taiteilijanimillä, joista kehittyi pseudohenkilöitä omine historioineen, luonteenpiirteineen ja kirjoitustyyleineen. Merkittävimpinä näistä kymmenistä kirjoittajahahmoista on perinteisesti pidetty Alberto Caeiroa, Ricardo Reisiä ja Alvaro de Camposia. Eriytyneet kirjailijahahmot jopa kiistelivät keskenään lehtien palstoilla. Heteronyymeillään Pessoa loi pienen kirjallisen kaikkeuden, jossa kirjoittajan ja kirjallisen hahmon, todellisuuden ja sepitteen raja sekoittui voimakkaasti.

Ricardo Reis on siis Pessoan heteronyymi, jolle hän on kehitellyt henkilöllisyyden ja Brasiliassa vietetyt maanpaon vuodet. On vuoden 1935 joulukuun loppu kun viittäkymppiä lähestyvä tohtori ja runoilija Reis saapuu Lissaboniin. Kuusitoista vuotta Brasiliassa ovat vieraannuttaneet miehen kaupungista ja kotimaastaan. Sää on harmaa, kolea ja sateinen; alakulon aallot hyökyvät  miehen yli. Yksi syy paluuseen on se, että hänen luojansa Fernando Pessoa on vastikään kuollut.

Saramago leikittelee jännittävästi Pessoan ja Reisin henkilöllisyyksillä, jotka tuntuvat sulautuvan yhteen. Kuka palasi Lissaboniin vai palasiko kukaan? Joka tapauksessa Reis asettuu halpaan hotelliin, haahuilee päämäärättä kaupungin kaduilla, ihmettelee soppajonoja ja lukee sanomalehdistä uutisia kuinka Eurooppa kuohuu. Sataa kaatamalla, on satanut jo monta kuukautta; kaupungin kadut tulvivat mutaista vettä. Tuntuu kuin sää heijastelisi Euroopan synkkiä tapahtumia. Reisistä tuntuu aivan luonnolliselta, että kuollut Pessoa tulee häntä hotellihuoneeseen tervehtimään. Kuolleen Pessoan mukaan hän on yhdeksän kuukautta välitilassa, mikä on aika jolloin he kaksi voivat keskustella. Mielipiteittenvaihto käykin terävänä moneen otteeseen.

Saramagon kirjallinen tyyli haastaa lukijaansa. Hän välitää viis välimerkeistä, ei juuri käytä pistettä. Loputtoman pitkät lauseet erottaa toisistaan usein vain iso alkukirjain. Lisäksi hänen tajunnanvirtansa on täynnä miljoonia pieniä yksityiskohtia; ajatustenvirta virtaa vuolaana ja polveilevana, mistä syystä lukijan tarkkaavaisuus ei saisi herpautua hetkeksikään. Saramagon tyyli esittäytyy hyvin tässä 'lyhyessä' lauseessa, jossa hän tuumii yksityiskohtien merkitystä:

Ovatko tällaiset yksityiskohdat välttämättömiä tarinan täydellisen ymmärtämisen kannalta vai eivät, päättäköön jokainen meistä itse mitä mieltä on asiasta, koska yhtä monta mieltä on kuin miestä, se riippuu siitä miten tarkkaavainen sattuu olemaan, mielialasta ja luonteesta, toinen arvostaa yleiskatsauksia, kokonaissuunnitelmia, panoraamoja ja historiallisia freskoja, toinen taas pitää paljon enemmän rinnakkaisten sävyjen yhtäläisyyksistä ja eroavaisuuksista, tiedämme oikein hyvin, ettei kaikkia voi miellyttää,  mutta yritimme tässä tapauksessa vain antaa aikaa, jotta tunteet, olivat ne millaisia tahansa, ehtisivät avata ja levittää tien ihmisten välille ja heidän sisimpäänsä, sillä aikaa kun Carlota tulee ja menee, Salvador kamppailee vaikean laskutoimituksen kanssa ja Ricardo Reis miettii, mahtoiko hänen äkillinen mielenmuutoksensa vaikuttaa epäilyttävältä, hän sanoi ensin Lähden ulos, eikä sitten lähtenytkään.

On selvää, että paljon Saramagon hienoista sarkasmeista ja ironioista meni yli ymmärrykseni. Olisi pitänyt tuntea paremmin Portugalin historiaa ja sen henkilöitä; olisi pitänyt tuntea Pessoan tuotantoa. Silti nautin ajoittain kovastikin Saramagon kerronnasta, ajoittain ajatukseni harhailivat. Hän loi Reisistä yksinäisen ja onnettoman sivustakatsojan, joka seurasi syrjästä elämää ja sen tapahtumia. Korostetusti tuli esiin Reisin pakkomielle esiintyä aina siistinä, sheivattuna ja arvokkaana. Hän oli äärimmäisellä tavalla ajan tapojen ja sovinnaisuuksien orjuuttama. Kuitenkin Reis uskalsi uhmata normeja ja juorukelloja ryhtyessään suhteeseen hotellin huonepalvelija Lídian kanssa, joka oli  hahmo jossain Reisin omassa oodissa.  Tämä eksynyt keski-ikäinen mies hurahti runollisesti ja kaunosieluisesti myös nuoreen hyvän perheen tyttöön Marcendaan. Mainiosti kuvattu kahden naisen, eettisiä ristiriitoja aiheuttava loukku.

Euroopan kuohuva ja räjähdysaltis tilanne piirtyy Reisin lukemista sanomalehtien uutisista.  Portugalissa Salazar oli jo vallassa ja vuosikymmenien diktatuuri vakaasti kehittymässä. Saksassa natsit olivat nousseet valtaan, Italiassa Mussolini ja Espanja kävi sisällissotaa. Vaikuttava joukkohurmoksen kuvaus oli näiden diktatuurien edustajien kokoontuminen Lissabonin Campo Pequenon härkätaisteluareenalla. Oli mustaa, sinistä ja ruskeaa paitaa, ja portugalilaiset kanssaideologiensa paitojen lumoissa: ... kuullessaan kansalaislegioonasta väkijoukko nousee taas yhtenä miehenä seisomaan, sillä se joka sanoo legioona sanoo univormu ja se joka sanoo univormu sanoo paita... Seuraa saramagolainen pitkä pohdinta siitä, mikä väri portugalilaisten paidalle olisi valittava.

Saramago oli 62-vuotias tämän ilmestyessä. Hän kirjoitti vielä paljon, mutta koin tämän jonkinlaisena testamenttina Euroopan fasismin vuosikymmenistä. Historian suomasta perspektiivistä Saramagon ironia ruoskii portugalilaisten kansallisia piirteitä ja pienen maan asukkaiden alemmuudentuntoja. Sekä oma että nuo kolme muuta fasistista diktatuuria saavat terävät sivalluksensa. Vasemmistolaisten mielipiteittensä vuoksi Saramago joutui muuttamaan Espanjan Lanzarotelle, jossa asui kuolemaansa asti.  Ricardo Reisin viimeinen vuosi oli haasteellinen, yli 500-sivuinen lukurupeama. Valtavan hieno teos tältä teräväsanaiselta nobelistilta, joskin myös pökerryttävä ja raskaslukuinen. Tämän teoksen lukemiselle  olisi pitänyt varata enemmän aikaa.

José Saramago
O ano da morte de Ricardo Reis 1984
Ricardo Reisin viimeinen vuosi
Suomentanut Sanna Pernu
Tammi 2012
*****
Kirjastosta
______________

Reis asui lähellä Santa Catarinan kukkulaa, josta näkyi satama sotalaivoineen. Kukkulan valtavan ja pelottavan Adamastor-patsaan juurella Reis luki sanomalehtiään.  Taustakuva täältä.

8 kommenttia:

  1. Baltasar ja Blimunda on ainoa Saramagolta lukemani kirja. Ricardo Reisin viimeinen vuosi kiinnostaa kovasti, varsinkin 30-luvun historian vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saramagon terävää tekstiä 30-luvusta oli hurjaa lukea. Jos otat tämän lukuun, varaa aikaa. Ei helpoin seurattava.

      Poista
  2. En tiedä onko tämä kertomasi perusteella sellaista tekstiä, johon kykenen milloinkaan keskittymään. Viiden tähden vuoksi laitan kuitenkin nimen ylös.
    Nyt juuri keskittymiseni on sitä sun tätä, kun vedän itseni päivisin piippuun.
    Mukavaa elokuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saramagon nimi kannatta panna muistiin, mutta tämä Ricardo Reis vaatii aikaa ja keskittymistä. Lukemani Oikukas kuolema oli lyhyt. Sitten olen kuullut paljon kehuja tästä: Kertomus sokeudesta. Tosiaan laskujeni mukaan 13 teosta on suomennettu.

      Poista
  3. Olipa hauska huomata, että luimme Ricardo Reisiä samoihin aikoihin, odotin mielenkiinnolla postaustasi! Minulle tästä kirjasta muodostui jotenkin hyvin tärkeä, tuntuu, että voisin lukea sen kohta uudestaankin (tuskin teen niin, mutta kumminkin). Ajattelin tosin aivan samoin kuin sinä, että enemmän tästä saisi irti, kun tuntisi Portugalin(kin) historiaa paremmin. Ja Pessoat olisi hyvä olla paremmin mielessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vain, heikoin tiedoin menin minäkin. Salazarin ja Francon sentään tuntee jokainen, mutta sitten Saramago listaa armeijan kenraaleja ja ties keitä. Eikä minulla ole tiedossa kuinka kovasti Pessoan heteronyymit Reis, Caeiro ja Campos ovat lehdistössä kiistelleet :) Mutta Pessoa kiinnostaa nyt sen verran, että olen lainannut yhden hänen runokirjansa!

      Poista
  4. Saramagon teksti on uskomatonta, ihan omaa luokkaansa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on. Kyllä aion Saramagolta vielä jotain lukea, mutta silloin kun ei enää ole hellettä :)

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.