Huhtikuussa luin kaikkiaan 17 kirjaa, joukossa oli myös ohuita ja nopealukuisia runoteoksia.
Ilokseni olen petrannut tietokirjojen osalta: tänä vuonna jo 12 tietokirjaa.
Järjestys ensiksi luetusta tuoreimpaan:
Alice Munro - Jupiterin kuut **** Tammi 2017
Munro saa lyhyessä novellissaan kerrottua ilmeikkään elämäntarinan, johon joku toinen tarvitsee sata sivua. Vähin lausein hän maalaa henkilökuvat, piirtää unelmat ja elämän käänteet, onnistumiset ja pettymykset. Haaveet eivät suinkaan aina täyty, mutta unelma vielä kerran saapuvasta suuresta rakkaudesta pitää Munron naiset elämässä kiinni.
Riitta Konttinen - Oma tie, Helene Schjerfbeckin elämä*****
Otava 2004
Otava 2004
Konttisen Oma tie on riipaisevaa luettavaa huippulahjakkaan naistaitelijan elämästä. Elämästä, jossa naistaiteilijan ongelmat miesten hallitsemassa taidemaailmassa kärjistyivät ja tuon ajan naisille asetetut roolit riitelivät palavan maalaamisenhalun kanssa. Tuskastuttava, koko elämänmittainen sairastelu ja tyttären velvollisuudet veivät voimia, mutta silti Schjerfbeck jaksoi luoda unohtumatonta taidettaan, omasta näkemyksestään tinkimättä. Upea teos!
Ángela Vallvey - Tarta de almendras con amor ****
Penguin Random House 2017
Penguin Random House 2017
En ole tainnut aikaisemmin lukea vastaavaa kuvausta nuorten elämästä some-maailman syövereissä, jossa googlataan kaikki ja räpelletään älykännykkää joka hetki. Vallvey tuntee nuorensa ja kuvaa heitä huumorilla ja myötätunnolla. Kirja on nopeasti luettavaa, sujuvaa ja helpohkoa espanjaa. Oikein viihdyttävä ja hurmaava tyttöjen kirja, jossa on ongelmista huolimatta iloinen ja positiivinen pohjavire.
Ilpo Tiihonen - Largo ***** Wsoy 2004
Tämä on minusta aivan ihana runokokoelma! Largon 40 runossa näyttäytyy koko ihmisen elämä. On hupaisaa arkipäivän ja kesän kevyttä humppaa; on miehen ja naisen välistä kaunista ja arkista erotiikkaa; on nöyryyttä elämän ja kuoleman edessä. Tiihosen hupiosasto on villin vallatonta venkoilua ja koskettava osasto herkkää ja haurasta havainnointia. Runot ovat rytmillisiä ja rimmaavia, monet koskettivat kovastikin. Tiihonen säkenöi, ja lukija nauttii!
Rosa Montero - La ridícula idea de no volver a verte **** Seix Barral 2013
Haastetilanne
Kirjan keskiössä on Marie Curien (1867-1934) elämäkerta, mutta Montero puhuu laajemminkin naisen paineista machokulttuureissa, sekä ennen että nyt. Monteron käsittelemiä hashtag-aiheita ovat mm. kunnianhimo, naisen syyllisyys, miehen heikkous, velvollisuudentunto, vanhempien kunnioitus ja keveys. Kiinnostava ja hyvin kirjoitettu kirja, joka valotti erinomaisesti Marie Curien elämää naisena tuon ajan tiedeyhteisössä. Läheisensä menettäneelle suosittaisin myös, vahinko vain ettei ole saatavissa kuin espanjaksi.
Haastetilanne
Helmet 2017 -haasteessa puuttuu 3. Muissa haasteissa olen novellihaasteeseen lukenut 204 novellia, runohaasteeseen 13 kotimaista runokokoelmaa, Frau, Signorina & Bibi -haasteeseen 5 kirjaa, ja jo joulukuun alussa alkaneeseen Seinäjoen kaupunginkirjaston 100 kirjan haasteeseen 78 kirjaa.