28. elokuuta 2018

Melba Escobar - Kauneussalonki


Melba Escobarin trilleri Kauneussalonki näyttää kolumbialaisen yhteiskunnan ja etenkin liki 9 miljoonaisen Bogotán todellisuuden kaikessa nurjuudessaan ja väkivaltaisuudessaan. Toisaalla elää pieni etuoikeutettu yläluokka ylellisissä hienostokaupunginosissaan muurien, koirien ja vartijoiden suojaamana; toisaalla yhteiskunnan miljoonat vähäosaiset slummiutuneella kaupungin laidalla haisevissa taloissa ja väkivallan ja huumediilereiden keskellä. Yhteiskunta on mafiosojen ja machojen. Korruptio yltää yhteiskunnan ylimpiin portaisiin ja vallanhimossaan nämä silmäätekevät ovat valmiita uhraamaan jopa omat lapsensa.

Escobar kuvaa naisen elämää siinä pienessä rakosessa, jonka tämä erittäin seksistinen machojen maailma naiselle suo. Kerronta on kaunistelematonta ja rajua, raakaakin. Rikaskin nainen on vain miehen leikkikalu, esine jota sopii näyttää ja käyttää. Tärkeintä on ulkonäkö, ihon sileys, intiimialueen lapsensiloisuus, vyötärön kapeus ja seksikäs lantio. Naisten on alistuttava tähän seksismiin: hiukset suoristetaan, kroppaa hoidatetaan ja kulmia nypitään jatkuvalla syötöllä. Silti aviomies ottaa sen naisen jonka haluaa, vaikka väkisin. Yhtään mieshyvistä ei tarinassa ole.

Sen sijaan on monta naisuhria. On nuori sinisilmäinen teinityttö Sabrina Guzmán, joka luulee suuren onnen tulleen osakseen, onhan komea ministerinpoika ryhtynyt kuiskimaan hänelle helliä sanoja. On Karen Valdés, nuori kaunis musta nainen, jolla on sileäksi suoristetut hiukset ja valkoisen naisen nenä. Karen jättää kotikaupunkiinsa, rannikon Cartagenaan pienen Emiliano-poikansa ja suuntaa Bogotáan ansaitsemaan rahaa. Järkevän Karenin henkinen kantti romahtaa vuokraisännän väkivaltaiseen raiskaukseen ja tyttö ajautuu seuralaispalveluun helpon rahan äärelle.

Meidän kulmilla asui yksi kaunis musta tyttö, joka antoi hiustensa kasvaa afroksi. Mitä luulette, saiko hän töitä? Kaunis ja koulutettukin hän kyllä oli, muttei kukaan halua sellaista säkkärätukkaa toimistoonsa, firmaansa tai kauppaansa, ja aivan viimeiseksi kauneushoitolaan. Oletteko nähnyt oikein hyvään mittaan päässeen villiintyneen afron? Se on kuin pyörremyrsky tai tsunami.

Escobar sekoittaa lukijan päätä käyttämällä kertojaääninä  kahta vanhempaa naista, Lucíaa ja Clairea, jotka olivat kouluaikoinaan ystäviä. Lucía Ramelli on suostunut vuosikymmenet miehensä Eduardon elämäntapaoppaiden haamukirjoittajaksi; ummistanut silmänsä mielettömältä rahavirralta ja vain nauttinut osakseen tulleesta ylellisyydestä. Ranskassa suuren osan elämästään viettänyt psykoanalyytikko Claire Dalvard puolestaan ihastuu häntä kauneushoitolassa hellivään Kareniin ja tukee tyttöä monin tavoin. Mutta Claire tekee myös järkyttävän virheen, joka sinetöi Karenin kohtalon.

Kauneussalongin sivuilla Bogotán kurjuus, hurjuus ja väkivaltaisuus lävähtävät silmille. Yhteiskunnan kaksinaismoralismi, miesten valta ja korruptio olivat hurjaa luettavaa. Bogotalaisen naisen aseman ja korruptoituneen Kolumbian kuvauksena erinomainen, realistinen ja raju. Ai niin, kyllä tässä yksi murhakin tapahtui, ja muutama katutappo, mutta minusta kaikki Kolumbiaa käsittelevä oli kiinnostavampaa.

Melba Escobar
La Casa de la Belleza 2015
Kauneussalonki - manikyyrejä, mutanaamioita & murhia
Suomentanut Taina Helkama
Kansi Sanna-Reeta Meilahti
Aula & Co 2018
****
Kirjastosta
_______________


Melba Escobar (s. 1976) on kolumbialainen kirjailija ja toimittaja. Kauneussalonki palkittiin Kolumbiassa vuoden parhaana romaanina 2016. Escobar asuu Bogotássa, jossa hän viettää aikansa uppoutuen journalismiin ja kirjallisuuteen.

8 kommenttia:

  1. Luen vähän samalla tapaa romaaneita ja dekkareita. Koen päähenkilöiden elämän kautta kyseisen maan yhteiskunnallisia oloja. Ainoastaan siksi laitan Kauneussalongin listalleni. Mukavaa tiistaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erittäin kiinnostava. Ei Kolumbiasta meidän markkinoille juuri kirjoja käännetä.

      Poista
  2. Anonyymi28 elokuuta

    Minuakin tämä kirja kiinnosti juuri kolumbialaisen yhteiskunnan kuvauksen takia. Oli todella hyvä kirja, vaikkakin myös todella järkyttävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli tosi hyvä, vaikkakin raju. En haluaisi asua tuollaisessa miljoonakaupungissa - huh.

      Poista
  3. Kiitos vinkistä, näin tämän mutta kansi ei ollut kovin kiinnostava luulin hömpäksi, kun en lukenut takakantta, no nyt laitan listalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ei hömppää nähnytkään. Toki meikäläisen silmin monet jauneushoitolan antamista hoidoista sitä olivat. Hyvä.

      Poista
  4. Tämä pitää lukea juuri siksi, että en ole lukenut yhtään kirjaa Kolumbiasta. Minusta tuo kansikuva on ihana, mutta kirjan nimi ei ole. Lukulistalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjan nimi juontaa siitä, että yksi päähenkilöistä, kaunis musta Karen, työskenteli hienostokaupunginosan kauneussalongissa. Ehkä tosiaan joku muu nimi olisi ollut parempi. Hyvä esikoisteos.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.