13. elokuuta 2018

Emmi Nieminen & Johanna Vehkoo - Vihan ja inhon internet


Sarjakuvaformaatti on mainio valinta tälle verkkovihasta kertovalle tietokirjalle. Vihan ja inhon internet on isokokoinen ja näyttävä teos, joka läväyttää lukijan silmille kaikessa karuudessaan sen, miltä vihapuhe voi näyttää. Taitavasti kuvitettuina törkeät rasistiset ja seksistiset solvaukset ja raiskausfantasiat eivät voi kätkeytyä pienen siistin vihapuhe-sanan alle. Yhdessä tämä tiimi, toimittaja Johanna Vehkoo ja sarjakuvataiteilija Emmi Nieminen, ovat tehneet loistavaa työtä. Teokselle on ansaitusti myönnetty vuoden 2018 Nuori Voima -palkinto.

Koskettavinta, ja hyvin vaikeaa, oli yrittää asettua kirjassa esiintyvien todellisten naisten uhkaavaan ja ahdistavaan tilanteeseen. Sukupuolensa vuoksi juuri naiset, niin kantasuomalaiset kuin maahanmuuttajataustaiset,  joutuvat vihapuheen / verkkovihan kohteiksi yleisemmin kuin miehet. Riittää että nainen ajaa 'väärää' asiaa tai ilmaisee julkisuudessa 'väärän' mielipiteen, vaikka kuinkakin pienesti. Yleisimmin vihapuhetta masinoivat keski-ikäiset valkoiset heteromiehet, jotka kokevat asemansa uhatuksi. Oman pahan olon ja syrjäytyneisyyden syy vieritetään naisille ja eri vähemmistöön kuuluville. Jotkut miehet lähettelevät vihaviestejä kännipäissään 'muistamatta' tekoaan jälkikäteen, tai kiusaavat pelkästä kiusaamisen ilosta. Suomessa vihapuheen määrä verkossa alkoi kasvaa rajusti vuoden 2015 turvapaikanhakijavyöryn myötä.

Vihapuheen ilmenemismuodot ja sen systeemit konkretisoituvat eri ammateissa toimivien naisten järkyttävän rankkoina kokemuksina. Näitä viharyöpytyksen kohteiksi joutuneita naisia esiintyy teoksessa omalla nimellään parisenkymmentä. Teos selvittää myös termistöä: mm. mitä tarkoittaa Musta PR, mitä Doxaus; mikä ero on vihapuheella ja viharikoksella. Puheenvuoronsa saavat alan tutkijat sekä virkavalta. Aika käsittämättömältä tuntui se, että poliisi usein vähättelee kohteen kokemaa pelkoa ja hätää ja esitutkinnat jäävät usein kesken - jos niitä ylipäätään aloitetaan. Kirja antaa myös ohjeita, mitä tehdä jos itse joutuu verkkovihahyökkäyksen kohteeksi.

Tuntuisi tässä kirjassa rohkeasti omalla nimellään esiintyvien ihmisten kannalta hyssyttelyltä, jos emme näyttäisi koko sitä karua totuutta, jonka kanssa he joutuvat elämään. Ongelman esittäminen kaikessa inhottavuudessaan on välttämätöntä ratkaisujen kehittämiseksi. On myös syytä ymmärtää, miten paljon näennäisesti tasa-arvoisessa yhteiskunnassamme esiintyy naisvihaa.

Hupi on tästä teoksesta kaukana, mutta Maria Petterssonin mieleen tuli mainio idea: hän julisti blogissaan Suuren vihaviestikilpailun, jossa ilmaisun ammattilaiset,  Antti Holma, Anna Kontula, Krista Kosonen, Rosa Meriläinen, Riku Rantala ja Heikki Valkama, laittoivat viestit vihaisuusjärjestykseen ja arvioivat vihakirjoittajan omaperäisyyttä, kielenkäyttöä ja vihan laatua - oliko se tylppää ja padottua vai vivahteikasta ja pirskahtelevaa. Käy katsomassa: Suuri VihaviestikilpailuMitä kertyneellä rahalla tehtiin.

Vihan ja inhon internet on silmiä avaava, asiallinen ja runsaasti tutkittua tietoa sisältävä teos kaiken ikäisille lukijoille. Turha tietysti on toivoa, että se tavoittaisi myös vihaviestejä lähettelevät miehet. Mutta todennäköisyys, että he törmäävät asiaan, kasvaa sitä mukaa mitä enemmän verkkovihasta mediassa puhutaan. Vihan ja inhon internet herättää havainnoimaan verkossa esiintyvää vihapuhetta ja toivottavasti toimimaan sen hillitsemiseksi ja ehkäisemiseksi. Jos mitään ei tehdä, naisten sananvapaus on vaarassa kaventua kun vihapuheen pelossa ei uskalleta ilmaista omaa mielipidettä. Eikä tämä suinkaan ole muutaman naisen kokema ongelma, vaan kyse on koko yhteiskunnan turvallisuudesta ja vakaudesta. Suomessakin on jo esimerkkejä siitä, miten vihapuhe voi eskaloitua agressiiviseksi ja vaaralliseksi toiminnaksi.

Kuva: Kosmos
Emmi Nieminen & Johanna Vehkoo
Vihan ja inhon internet
Kansi Emmi Nieminen
Kosmos 2017
****
Kirjastosta
_______________

Kirjasta on blogattu runsaasti, tässä kolme: Kirjanurkkaus, Luettua elämää, Yöpöydän kirjat

Johanna Vehkoo on toimittaja, joka toimii Feministisessä ajatushautomo Hatussa ja on yksi tutkivaa journalismia julkaisevan Long Playn perustajista.

Emmi Nieminen on sarjakuvaan keskittynyt kuvataiteilija ja kuvittaja, joka on ollut kahdesti ehdolla Sarjakuva-Finlandia-palkinnon saajaksi. 

4 kommenttia:

  1. Tämä on tärkeä ja vaikuttava kirja! Ihailen sekä tekijöiden että omalla nimellään esiintyvien vihapuheen kohteiden rohkeutta! Monta kertaa puistatti ja kauhistutti tätä lukiessa. Naisviha uhkaa sananvapautta, ja se pitäisi tunnistaa ja tuomita rikoksena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä hurjaa lukea, mitä kaikkea törkyä naisille lähetettiin. Ei voi edes tajuta, miltä tuntuisi jos itseä pommitettaisiin tuollaisella.

      Poista
  2. Onpa hienoa, että tällainen tärkeä kirja on tehty. Taidan itsekin laittaa tämän lukulistalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on ravisteleva ja järkyttävä Anneli. Onhan se kaameeta jos ei uskalla olla kotonaan ja etsii vaihtoehtoisia reittejä työpaikalleen, jossa kaikki ovet on jouduttu lukitsemaan turvallisuussyistä. Suomessa.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.