31. toukokuuta 2019

Toukokuun kirjatToukokuu tarjosi hanamia ja höytyväsadetta, mörköjuhlintaa ja kulttuurielämyksiä. Kävin kuuntelemassa Oodissa Tanssiva karhu 2019 -ehdokkaiden julkistusta ja viime tipassa sekä Kupkan että Magritten näyttelyissä. Halosenniemessä ihastelin Suomen taiteen kultakauden upeita töitä. Luin kymmenkunta kirjaa. Tämän kuun top kolme -valinnoissa noudatin alkuperäistä ideaani - runokirja mistä maasta tahansa sekä kotimainen ja ulkomainen proosa.  Hienoja lukuelämyksiä toukokuussa tarjosivat: Silene Lehdon Tanssiva Karhu 2019 -ehdokas Kultapoika, kuplapoika, Eeva Turusen kieli-ilottelu Neiti U muistelee niin sanottua ihmissuhdehistoriaansa ja venezuelalaisen Karina Sainz Borgon La hija de la española:


Silene Lehto - Kuplapoika, kultapoika ***** Wsoy 2019
Tässä kokoelmassa Lehtoa puhuttavat lapset ja heidän äitinsä - äitiys ja äidinrakkaus erilaisine ilmenemismuotoineen. Lehto kirjoittaa muutamista mediassa näkemistään järkyttävistä uutisista ja tapahtumista. Hän asettuu väliin lapsen, väliin äidin tunteisiin. Miltä tuntuu, miten tämän kohtalon kestää? Miltä tuntuu kuplapojan, David Vetterin äidistä, rouva Lubitzista, Sylvia Plathin lapsista tai naisesta, joka jättää vauvansa sairaalan vauvaluukkuun? Vaikuttava ja hieno.

Nur im Notfall Öffnen, kun työnnän lapsen luukkuun
metalli kolahtaa -

hiiri juoksee seinänviertä
ja sydän


Eeva Turunen - Neiti U muistelee niin sanottua ihmissuhdehistoriaansa ***** Siltala 2018
Turusen tapa kirjoittaa on huikean omintakeista ja nautittavaa. Kirjailijan persoonallinen ote käy ilmi jo teoksen pitkästä ja huumoria lupailevasta nimestä. Teoksen suola ja sokeri on vinksahtaneiden tarinoiden ohella Turusen kieli. Hän luo omintakeisia sanajohdannaisia, joilla ilmentää vinoa huumoriaan. Teos on ehdottomasti Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkintonsa ansainnut. Se on hilpeä ja humoristinen; se on kokeellinen ja uutta luova. 


Karina Sainz Borgo - La hija de la española ***** Lumen 2019
Miten nelikymppinen sinkkunainen pärjää Caracasissa ja Venezuelassa, jotka elävät kaaosta ja sotatilaa? Sainz Borgon teksti on vangitsevaa ja järisyttävää. Hurja oli tämäkin groteski näky: monilukuisen motoristijengin viettäessä hautajaisia nuori tyttö istuu kahareisin arkun päällä ja heiluttelee rivosti lantiotaan kovaäänisistä kaikuvan reggae-renkutuksen tahdissa - Tumba-la-casa-mami, pero que tu-tumba-la-casa-mami; tumba-la-casa-mami; pero que tu-tumba-la-casa-mami. 

Jysäyttävä kirja, joka suomeksi lukevien iloksi ilmestyy syyskuussa nimellä Caracasissa on vielä yö, Aula & Co.Liemessä olin top kolmeni kanssa tässäkin kuussa. Huhtikuussa valitsin tuplasti kuusi, 
nyt olisi pitänyt ehdottomasti valita neljä! Pamukin upea teos siis vielä vahvana lukusuosituksena: 

Orhan Pamuk - Punatukkainen nainen ***** Tammi 2019  ❤︎ ❤︎ ❤︎
Elämä toistaa taruja. Eikö se olekin totta?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Minulle Punatukkainen nainen oli yksi tämän vuoden vahvimmista lukuelämyksistä, ja parasta siinä oli lopun käänne ja viimeinen luku. Traagisen juonen ja isä-poikasuhteen problematiikan ohella antiikin draamaa ja persialaisia taruja mestarilisessa kudelmassa. Pamuk esittää kysymyksen, ovatko ikivanhat tarut itseään toteuttavia ennustuksia. Elävätkö vanhat klassiset tarut yhä vain siksi, että ne ovat totta? Valtavan hieno lukuelämys!

- - - - -

MUUT KOTIMAISET
Anja Erämaja - Imuri *** Wsoy 2019
Silvia Hosseini - Pölyn ylistys **** Savukeidas 2018
Kati Kanto - Suomalais-italialainen rapsodia ** Omakustanne 2017
Runoja murteilla. Mee mummu ja muut / toim H. Laaksonen & V. Adamsson *** Sarmala 2004

MUUT ULKOMAISET
Indrek Hargla - Apteekkari Melchior ja Gotlannin piru *** Into 2019
Antonio Muñoz Molina - Tus pasos en la escalera *** Seix Barral 2019
Jelena Tšižova - Naisten aika **** Into 2018Toivotan kaikille lukijoilleni ihanaa kesää ja innostavia lukuelämyksiä!
- riitta

4 kommenttia:

 1. Neiti U muistelee niin sanottua ihmissuhdehistoriaansa on hulvaton :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on! Mukava kuulla, että sinuun puree myös Turusen huumori :)

   Poista
 2. Paljon olet ennättänyt lukea. Hyvän tuntuisia kirjoja, vaikka näyttää siltä, että en ole lukenut mitään noista. Mukavaa kesäkuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luen joka ilta, se on pitkän ajan rutiini :) Kaikki hyviä, Neiti U kannattaisi ainakin lukea. Mukavaa kesäkuuta Anneli.

   Poista

Kiitos kommentistasi - Thank you for your comment ♥ Poistan kaikki jonkun mainoslinkin sisältävät kommentit. All comments containing an advertising link shall be removed.

Kirja vieköön! ei pidä lukijarekisteriä eikä kerää minkäänlaisia lukijatietoja. Blogger-blogina Kirja vieköön! noudattaa Googlen yksityisyydensuojakäytäntöä. Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.