Kyllikki Salmenhaara, vaasi 1959
Ateneumin Hiljainen kauneus -näyttely oli upea, mieltä tyynnyttävä kokemus. Työt oli taidolla ryhmitelty eri saleihin ja maalausten, kimonoiden ja keramiikan kokonaisuus oli tarkoin harkittu. Nähtyäni näyttelyssä esillä olevaa keramiikkaa, ymmärsin paremmin, mitä Minna Eväsoja ja Beth Kempton mm. wabi sabista sanovat. Ja toden totta, 1900-luvun pohjoismaalaisilla ja itä-aasialaisilla taiteilijoilla oli paljon yhteisiä inspiraation lähteitä. Parhaillaan olen lukemassa japanilaisesta metsäkylvystä enkä ole aikaisemmin tiedostanutkaan, että Japanissa on niin paljon metsiä ja he ovat ’metsäkansaa’ kuten me suomalaisetkin. Pohjoismaiselle taiteelle on luonteenomaista hiljainen pohdiskelevuus ja yhteys luontoon. Tätä samaa on löydettävissä Japanin taiteessa. Kaunis ja lumoava näyttely, kannattaa käydä katsomassa.
Näyttelyn taiteilijoita ovat muun muassa Heidi Blomstedt, Shoji Hamada, Erkki Heikkilä, Rune Jansson, Aimo Kanerva, Carl Kylberg, Maija ja Ahti Lavonen, Bernard Leach, Ufan Lee, Ulla Rantanen, Kyllikki Salmenhaara, Key Sato, Helene Schjerfbeck, Jaakko Sievänen, Per Stenius, Zao Wou-Ki ja Samiro Yunoki.
Pohjoismaiden ja Itä-Aasian taidetta yhdistävät ajatus arjen kauneudesta ja yhteys luontoon. Näyttely esittelee rinnakkain kuvataidetta, keramiikkaa, tekstiilitaidetta ja arkkitehtuuria suomalaisilta, ruotsalaisilta, japanilaisilta, korealaisilta ja kiinalaisilta taiteilijoilta. Näyttelyssä nähdään yli 200 teosta, joista noin kolmasosa on Ateneumin kokoelmista. - Ateneum
Yoshitaka Yanagi, kimono 1977
Tämä helmi, josta en ole nähnyt kuvaa missään!
Helene Schjerfbeck, Puut tuulessa 1918, yksityiskokoelma
❤︎
Kulho, Takea-Karatsu -keramiikkaa, 1700-luvun loppu - 1900
Haori, 1800-luku
Kimmo Kaivanto
Zao Wou-Ki, Maalaus 1959
Shōji Hamada, Kulho 1956
Anitra Lucander, asetelma 1954
Einar Ilmoni, Saari 1910-1911
Key Sato, Kivien syntymä 1958
Punaisessa salissa oli punaista taidetta. Teksti seinällä kertoi japanilaisten erottavan
lähes 10 eri punaisen sävyä. Punainen symboloi rohkeutta, iloa, energiaa ja siunauksia,
mutta myös hulluutta, stressiä ja vaaraa. Monissa kulttuureissa aurinko kuvataan keltaiseksi,
mutta Japanissa ja Koreassa se kuvataan punaiseksi.
Kaikista minulla ei ole teostietoja, kannattaa käydä itse ihastelemassa
ja tutkimassa tätä hurmaavaa näyttelyä.
Kaunis esillepano ja upeat työt rauhoittavat mieltä.
Hieno postaus. Ihanat kuvat. Tämä näyttely vaikuttaa tosiaan mielenkiintoiselta, pohjoismaista ja japanilaista rinnakkain. Yhtäläisyyksiä niiden tunnelmissa näyttää löytyvän. Yksinkertainen on kaunista, niin kuin suomalainen luonto.
VastaaPoistaTämä oli todella ihana näyttely. Paljon kaunista ja teokset oli ryhmitelty rauhallisesti. Ateneumissa osataan!
PoistaThat is surely a wonderful exhibition. Striking pictures and the pottery is beautifully different.
VastaaPoistaThank you for your comment Phil. I loved this exhibition.
PoistaWonderful art. The pottery especially is very pleasing to my eyes. I would have very much enjoyed attending this exhibition,
VastaaPoistaHi David,
PoistaAnd I show only a small fraction - there were over 200 pieces of art wonderfully grouped in different halls! Pottery was beautiful & rough.
The art is beautiful and outstanding. I love the pottery, it's gorgeous.
VastaaPoistaThanks for stopping by my blog and leaving a comment.
Thank you Bill for visiting & commenting.
Poista