6. elokuuta 2019

Kutsu minua nimelläsi - Kirja & elokuva


Italianjuutalaisen Elion perhe on varakas, intellektuelli ja hyvin boheemi. Perheen isä, antiikin professori, tarjoaa joka kesä ulkomaisille lupaaville nuorille tutkijoille kuuden viikon residenssin täysihoidolla perheen ylellisessä merenrantahuvilassa. Tänä kesänä on komean ja rennon amerikkalaisen Oliverin vuoro. 24-vuotias Oliver hurmaa talon väen ja sekoittaa varhaiskypsän ja ujon Elion elämän tyystin. 17-vuotias Elio on jo tyttöjen kanssa kokenut, mutta hän rakastuu perheen kesävieraaseen koko nuoren pojansydämensä kiihkeydellä.

Oliver valtaa Elion mielen: on tiedettävä joka hetki, missä Oliver liikkuu ja kenen kanssa. Erotiikka väreilee ilmassa peittely-yrityksistä huolimatta. Seksuaalinen himo Oliveria kohtaan, sekä fantasioissa että käytännössä, ei jätä nuorta Eliota rauhaan. Nuoret miehet teeskentelevät etteivät pidä toisistaan, mutta molemminpuolinen halu kihisee pinnan alla. Vasta Oliverin vierailun loppupuolella tunteet saavat täyttymyksensä. Oliver tunnustaa, että myös hän rakastui Elioon heti ensisilmäyksellä, mutta hillitsi itsensä ja piti etäisyyttä tilanteen ja ikäeron vuoksi.

Kun muistelen noita päiviä, en kadu mitään, en riskejä, en häpeää, en kaukonäköisyyden täyttä puuttumista. Auringon lyyrinen loiste, vihannat pellot joiden korkeat kasvit nyökyttelivät iltapäivän paahteessa, puulattian narahdukset... // Tiesin kyllä, että meillä oli rajallinen määrä minuutteja, mutta en rohjennut silti laskea niitä... // Se oli aikaa, jolloin jätin tarkoituksella pudottelematta leivänmuruja paluureitilleni - söin ne kaikki.

Acimanin kirja on kaunis ja viiltävä, haikean haikea rakkaustarina. Nämä kaksi toisistaan hullaantunutta nuorta miestä tunsivat niin syvää sielunyhteyttä ja rakkautta, että sulautuivat toisiinsa - sinusta tuli minä ja minusta sinä. Nuo muutamat kesäiset päivät Italian kuuman auringon alla säilyivät kummankin mielessä koko elämän. Oliver perusti perheen, mutta Elio jäi yksinäiseksi kulkijaksi. Ennen paluutaan New Yorkiin miehet viettivät Roomassa ikimuistoiset muutamat päivät. He tapaavat muutaman kerran myöhemminkin elämässään, viimeisen kerran kaksikymmentä vuotta tuon ihanan huumaavan kesän jälkeen.

Aciman kuvaa herkkyydellä nuoren Elion sydäntäsärkevän suurta rakkautta, täyttymystä ja menetyksen surua. Kirjassa minua häiritsivät jotkut hyvin yksityiskohtaiset seksikohtaukset, mutta ehkä nekin olivat tarpeen: rakastamiseen ja rakkauteen liittyy monia epävarmuuksia ja noloja tilanteita. Tässä tapauksessa häpeääkin uskalletusta suhteesta.

... ennen kuin huomenna lähdet, tai kun olet juuri sulkemaisillasi taksin oven ja olet jo sanonut hyvästit kaikille eikä tässä elämässä ole enää mitään sanottavaa, silloin, edes tämän yhden kerran, käänny minuun päin, edes piloillasi tai päähänpistona, jollainen olisi ollut minulle kaikki kaikessa silloin kun olimme yhdessä, ja tee niin kuin teit kerran taannoin, katso silmiini, vastaa katseeseeni ja kutsu minua nimelläsi.

André Aciman - Kutsu minua nimelläsi
Alkuteos Call Me By Your Name 2007
Suomentanut Antero Tiittula
Tammi 2019
Kirjastosta
_______________

Kirjaluotsi, Kirsin kirjanurkkaNannan kirjakimara,

André Aciman (s. 1951) on yhdysvaltalainen kirjailija ja kirjallisuuden professori, joka kasvoi ranskankielisessä perheessä Egyptissä ja Italiassa ja muutti Yhdysvaltoihin aikuisuuden kynnyksellä. Hän opettaa ranskalaista kirjallisuutta ja luovaa kirjoittamista New York City Universityssä. Kaunokirjallisuuden lisäksi hän on kirjoittanut palkitun muistelmateoksen Out of Egypt. Kutsu minua nimelläsi on hänen tunnetuin romaaninsa.

Kuva Wikipedia

Call Me By Your Name - ohjaus Luca Guadagnino
Käsikirjoitus Luca Guadagnino, James Ivory, Walter Fasano
Elio - Timothée Chalamet (s. 1995)
Oliver - Armie Hammer (s. 1986)
Parhaan sovitetun käsikirjoituksen Oscar-palkinto
Parhaan miespääosan Oscar-ehdokkuus (Timothée Chalamet)

Elokuva vei Italian kesän ihaniin tunnelmiin ja kuumiin huolettomiin päiviin. Eliota näyttelevä Timothée Chalamet oli aivan hurmaava ❤︎ Sen sijaan roolitus ei minusta Oliverin kohdalla ollut onnistunut. Armie Hammer tuntui teennäiseltä ja hän näytti liian vanhalta ja setämäiseltä hennon ja lapsenomaisen Elion rinnalla. Tämä toi mieleen väistämättä pedofiliamietteitä.

Käsikirjoitus erosi jonkun verran Acimanin romaanista. Elokuva loppui raastavaan lähikuvaan suruissaan olevasta Eliosta, joka on juuri kuullut puhelimessa Oliverilta, että tämä aikoo naimisiin, ja kohteliaana ja hyvinkasvatettuna nuorena miehenä Elio on sanonut, että sehän on ihana uutinen. Voisiko traagisempaa olla. En juurikaan lue gay-kirjallisuutta tai katso gay-elokuvia, mutta kyllä näissä molemmissa oli hienoa ja herkkää ensirakkauden kuvausta.

Kuva Newsweek. Juttua myös rohkeasta persikkakohtauksesta.
"There is also the simple fact that Hammer, at 31, looks much older than 24, and Chalamet, at 21, barely looks 17. In the book, one has the sense that while Oliver carries a sort of broad-shouldered “American” manliness compared with Elio, the two are not in such wildly different ZIP codes physically."

3 kommenttia:

  1. Minulla jäi tämä kesken. Niin kovasti odotin sitä kirjastosta ja mikä pettymys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauan odotin minäkin. Rakkaustarina oli kaunis ja elämänmittainen, vaikka bloggauksessa mainitsemani seikat epämukavuusalueelle veivätkin.

      Poista
  2. Kokeilin pari maksutonta viikkoa äänikirjojen kuuntelua puutarhatöitä tehdessäni.
    Tämä oli yksi niistä. Keskittymistäni häiritsi, kun halusin kelata joidenkin kohtien ohi.
    Ne olivat minun mielestäni tarpeettomia koknaisuuden kannalta.. Olen kai vanhanaikainen, kun en halua lukea/kuulla/nähdä rakastelun yksityiskohtia.
    Elokuvaa en ole nähnyt.

    VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.