11. elokuuta 2019

Pajtim Statovci - Bolla


Onko väärin uhrata rakkauden alttarille kaikki?
Saako vihollista rakastaa?

Lukijana voin esittää tällaisetkin kysymykset, mutta ne olisivat olleet aivan absurdeja Milošin ja Arsimin kohdatessa vuoden 1995 Pristinassa. Kun nämä kaksi nuorta miestä tapaavat, koko Kosovo jo järkkyy eikä mikään palaa enää ennalleen. Homoseksuaalinen rakkaus oli visusti salattavaa maskuliinisessa kaksipäisen kotkan maassa, ja salattavaa siksikin, että Arsim oli naimisissa. Kaikkein raskauttavinta oli kuitenkin se, että toinen oli serbi, toinen albaani. Voiko vihollista rakastaa?

Pajtim Statovcin uutuusteos Bolla tuo Kosovon ilmapiirin ja vuosikymmeniä kyteneen etnisen vihanpidon vereslihaisesti esiin. Serbit ja albaanit tuhosivat ja vihasivat silmittömästi toisiaan eivätkä olleet missään tekemisissä toistensa kanssa, piste. Niinpä kaiken nielevän intohimon pauloissa olevat miehet linnoittautuivat Milošin pieneen ja ankeaan huoneeseen eivätkä näyttäytyneet missään yhdessä. Siellä he rakastivat, uppoutuivat toisiinsa ja tulevaisuuden haaveisiinsa. Milošista tulisi lääkäri ja Arsimista kirjailija.

On huhtikuun alku, enkä saa silmiäni irti hänestä. // Juotuamme kahvit katsomme toisiamme vähän aikaa, ja se tuntuu oikealta ja todelliselta, kaikelta miltä Pristina ei, kaduille työntyneet joukot rynnäkkökivääreineen, panssarivaunujen ja sotilasajoneuvojen letkat jotka näyttävät avaruudesta laskeutuneilta.

Väkivallanteot ryöppysivät kaupungissa ja sodan uhka leijaili tuon lyhyen rakkauden ajan yllä. Vaimonsa suvun painostuksesta Arsim pakeni tuntemattomaan Euroopan maahan vaimonsa Ajshen kanssa, serbi Milošista tuli tappaja serbiarmeijaan, niin hento ja herkkä kuin olikin. Vieraassa maassa ja vieraassa kulttuurissa Arsim kaipaa entistä elämäänsä ja menetettyä rakkauttaan. Kivistävässä kaipuussaan hän sortuu typeryyksiin, hänet pidätetään ja karkotetaan maasta. Hävitettyyn Pristinaan palattuaan Arsim alkaa epätoivoisesti etsiä Milošia.

Bolla oli vahva ja ravisuttava lukukokemus, joskin kesti pitkään ennen kuin pääsin tekstin imuun. Tuntuu kuin Statovci olisi hionut tyyliään teräksisen teräväksi ja vähentänyt tunnetta. Tunne tavoitti minut kuitenkin kirjan loppupuolella. Bolla on suuri tragedia epätoivoisesta ja kielletystä rakkaudesta, järjestetystä rakkaudettomasta avioliitosta ja etenkin ihmisistä raa’an etnisen sodan pyörteissä. Suomalaisena lukijana en voi tietenkään täysin ymmärtää tuota Balkanin etnisten ryhmien kahtiajakoa ja silmitöntä vihaa toisiaan kohtaan. On käsittämätöntä, että kaikki tuo tapahtui 1990-luvun lopun Euroopassa. Vaikealta tuntui myös lukea välähdyksiä lasten kohtelusta ja hyväksikäytöstä maaseudun serbiyhteisöissä ja albaanimiesten hyväksytystä väkivallasta vaimoaan ja lapsiaan kohtaan. Arsimin käytös raskaana olevaa vaimoaan kohtaan oli kylmä rätti silmille.

... me albaanit olemme huuhtoutuneet ympäri maailmaa kuin mereen laskettu kourallinen hiekkaa, kadonneet maisemaan kuin puinen kuoriaita puisen alttarin ympärillä. Maamme on iäksi turmeltunut, se on tärvelty pahalla puheella, merkitty mustin katkoviivoin kaikkiin karttoihin.

Milošin, Arsimin ja Ajshen henkilötragedioiden rinnalla kulkee albanialaisen kansantaruston piru, käärmemäinen bolla kiehtovana, pelottavana ja mystisenä kylväen silmitöntä tuhoa. Tuntuu kuin koko Balkan olisi ollut bollan = pirun vallassa 90-luvulla. Erityisesti bolla hönkäili Arsimin sisimmästä levittäen tuhoa ympäriinsä. Teoksen shokeeraavimpiin osuuksiin kuuluvat Milošin muistivihkoon merkitsemät hajanaiset ajatuskatkelmat ja hänen esittämänsä hyvin vaikeat ja järkyttävät kysymykset. Kun meidän lyhyt sisällissotamme jätti jälkeensä vuosikymmenten traumat, Balkanilla ne ovat potenssiin tuhat. Selvitäänköhän niistä ikinä?

Mirella Mäkilän suunnittelema kansi metallinhohtoisine käärmeineen on tavattoman upea. Kannessa näen myös pullistuneen miehisen hauiksen ja nyrkin iskuvalmiina. Bolla on häikäisevä, vahva ja vaikuttava romaani, joka sai pohtimaan monia eettisiä kysymyksiä ja etenkin sodan tuhovoimaa. Olen aika sanaton.

Pajtim Statovci - Bolla
Kansi Mirella Mäkilä
Otava 2019
Lukukappale kustantajalta - kiitän
_______________

FM Pajtim Statovci (s. 1990) on Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä kirjailijoita. Kriitikoiden ja lukijoiden rakastamat romaanit, Kissani Jugoslavia ja Tiranan sydän, ovat saaneet englanninkielisessä maailmassa haltioituneen vastaanoton. Hänen teostensa käännösoikeuksia on myyty yli 15 kielialueelle. Statovci palkittiin esikoisromaanistaan Kissani Jugoslavia Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnolla, ja Tiranan sydän voitti Toisinkoinen-kirjallisuuspalkinnon. 





Pajtim Statovci tavattavissa Helsingin kirjamessuilla
lauantaina klo 14.00, Senaatintori

6 kommenttia:

  1. Bolla on todella väkevä ja kaihtelematon kirja, jota ei ammenna tyhjiin. Vaikuttava kauheudessaan, jota hetkittäinen kauneus leikkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lukemiseni aloitin vähän kauhuissani edellä kiirineen maineen vuoksi. Mutta kyllä Statovci kaikki vahvalla kerronnallaan lunasti. Dramaattinen ja traaginen.

      Poista
  2. Kiitos Riitta!
    Herkkä ja rosoinen tutkiskelu ihmismielistä erilaisessa kulttuurissa on Statovcin tarinoiden taikaa. Päähenkilön elämä kaikessa kauheudessaan sisältää hippusen kaunista nuoruuden rakkauden hahmossa. Muuten hän oli hyvinkin epämiellyttävä, tosin kirjoitti loistavaa fantasiaa, ts. Statovcin fantasia on loistavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arsim oli kulttuurinsa kasvattama ja olosuhteet olivat kamalat ja poikkeukselliset. Haluaisin ajatella, että näistä kumpusivat hänen kamalat tekonsa. Hurja kirja, joka jäi mieltä myllertämään.

      Poista
  3. I will have to dive head first into this book. Thanks
    MB

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. This book is brand new and so far available only in Finnish. But Statovci's two previous novels My Cat, Yugoslavia & Crossing are available in English. Excellent they also, see at Amazon.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.