1. elokuuta 2019

Heinäkuun luetut ja kulttuuririennot


Heinäkuu oli hieno ja helteinen kuukausi, joka tarjosi vahvoja värejä, mukavia tapaamisia perheen parissa ja upeita näyttely- ja sightseeing-elämyksiä. Lapsenlapsen kanssa käytiin Luomuksessa ja katseltiin Helsinkiä. Taide-elämyksiä tarjosivat HAM & Ellen Thesleff ja Taidehalli & Susanne Gottberg. Hieno elämys oli myös Suruton kaupunki -näyttely Hakasalmen huvilassa.

Tuijan luotsaama naistenviikkohaaste innosti sentään jotain lukemaankin - kiitos siitä Tuija! Jotenkin onnistun näköjään valitsemaan itseäni miellyttäviä kirjoja. Toki se on mukavaa, mutta elämyksellisimpien kolmen valinta tulee hankalaksi. Valitsin elämyksellisimpien joukkoon Sylvi Kekkosen fiktiivisen henkilökuvan, vihdoinkin lukemani maagisen realismin klassikon ja japanilaista viisautta käsittelevän Wabi sabin.


Johanna Venho - Ensimmäinen nainen **** Wsoy 2019
Johanna Venhon fiktio Ensimmäinen nainen sai minut miettimään presidentin puolison asemaa ja elämää tuona, Suomenkin kannalta kriittisenä kylmän sodan aikana. Politiikka oli likaista ja valtapelien laineet kävivät korkeina. Sylvi K. ei toivonut miehestään poliitikkoa eikä presidenttiä, eikä halunnut julkisuuden valokeilaan, ujo ja vetäytyvä kun oli. Ajat olivat toiset, mutta silti mahtoi Kekkosten valinta olla Sylville rankka. Poliitikko tarvitsi vaimon, koska se lisäsi luottamusta. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Luin tekstiä sydän syrjälläni, kun Sylvi K. puhuu avioliittonsa vaikeista asioista. Hänen yksinäisyytensä huokuu riipaisevasti tekstistä; hän on Suomen ensimmäinen nainen, mutta avioliitossaan 'toinen nainen': kelpaa kuuntelijaksi ja kriitikoksi miehelleen, joka hakee läheisyyden ja rakkauden toisista. Tämä henkilökuva on toki fiktiota, mutta Johanna Venho tavoittaa herkällä korvalla sen, mitä Sylvi K. olisi voinut oikeastikin ajatella. Satu Kontisen suunnittelema kansi on yksi vuoden kauneimmista. Hieno ja koskettava henkilökuva.


Gabriel García Marquez - Sadan vuoden yksinäisyys ***** Wsoy 1971
"Kolumbia on maa, jossa tapahtuu eniten ihmeitä neliömetrillä. Kaikki taivaan neitsyet laskeutuvat maan päälle ja kaikki Kristus-patsaat vuodattavat kyyneleitä. On näkymättömiä lääkäreitä, jotka leikkaavat umpisuolia ja selvänäkijöitä, jotka tietävät lottonumerot. On päivänselvää, että meillä on suora yhteys tuonpuoleiseen eikä kansa tule toimeen ilman taikauskoaan.”

Yllä oleva sitaatti on kolumbialaisen Laura Restrepon (s. 1950) teoksesta Dulce compañía (1995). Kun edelleenkin tilanne on tämä, ymmärtää ehkä paremmin edellisen kirjailijapolven Gabriel García Márquezin (s. 1927) käsittämätöntä mielikuvitusta. Maagisen realismin uranuurtaja, Sadan vuoden yksinäisyys oli neljäsataa sivua tarinankerronnan ja mielikuvituksen juhlaa; samannimisten Aurelianojen ja José Arcadiojen selkamelskassa haastavaakin, mutta olihan tämä uskomaton kokemus alun tahmeudesta huolimatta!


Beth Kempton - Wabi sabi  **** Basam Books 2019
Useimmat meistä ovat kuulleet wabi sabista, ja nyt britti Beth Kempton omistaa wabi sabi -käsitteelle kokonaisen kirjan selittääkseen sen olemusta länsimaalaiselle. Wabi sabi on tapa suhtautua elämään ja nähdä kauneutta epätäydellisyydessä. Se koostuu kahdesta sanasta: wabi, joka tarkoittaa yksinkertaisuutta ja nöyryyttä, hiljaisen tyytyväisyyden tunnetta ja sabi, joka tarkoittaa ajan kulumisen, kaiken katoavaisuuden ja jatkuvan muutoksen hyväksymistä. Wabi sabi pitää arvossa kaikkea ajan patinoimaa ja epätäydellistä ja elämäntapana se tarkoittaa kauneuden näkemistä ja sen arvostamista pienissä arkisissa asioissa ja esineissä sekä tässä hetkessä elämistä. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja oli erittäin kiinnostava ja mieluinen lukukokemus, joskin self help -osuudet kiinnostivat vähemmän kuin kaikki japanilaisuus. Tuntuu, että hippunen wabi sabin tarjoamasta tyyneydestä olisi hiipinyt minunkin mieleeni.

MUUT KOTIMAISET
Anni Mäentie - Aurinkotuoli **** Kulttuurivihkot 2019
Malla Rautaparta - Hyvän hengityksen anatomia **** Basam Books 2019 ❤︎
Nelli Ruotsalainen - Täällä en pyydä enää anteeksi **** Pesä Kustannus 2018
- tämä oli vahva ja vimmainen, mutta helteen pökerryttämänä en saanut bloggausta aikaiseksi.
Henriikka Tavi - Tellervo *** Teos 2018
Noora Vallinkoski - Perno Mega City **** Atena 2018 ❤︎

MUUT ULKOMAISET
Rachel Cusk - Siirtymä **** S & S 2019
Hanna Gustavsson - Yölapsi **** Sammakko 2019


KIRJANKANSIBINGO
Kesä-heinäkuussa luetuista 14 teosta on sopinut Marikan luotsaamaan kirjankansibingoon. Yhden bingorivin olen saanut.

Beth Kempton - Wabi sabi  Puu, tosin vain oksa kannessa
Hanna Gustavsson - Yölapsi  / Piirroskuva
Johanna Venho - Ensimmäinen nainen / Unenomainen
Rachel Cusk - Siirtymä  / Ruutuja
Noora Vallinkoski - Perno Mega City Matkalla (matkailuviiri)
Henriikka Tavi - Tellervo / Lempiväri
Virve Heininen - Italian valossa  / Lomahaave
Jenny Erpenbeck - Mennä, meni, mennyt / Hauska
Heine Bakkeid - Meren aaveet  / 
Liv Strömquist - Einsteinin vaimo  / Nainen
Shaun Usher - Kirjeitä jotka mullistivat maailmaa  / Vähintään 5 väriä
Louise Penny - Kuolema kiitospäivänä  / Jännitys
Rachel Cusk - Ääriviivat  / Ei kuvaa
Jere Vartiainen - Minuus │ Miinus  / Mies

HELMET 2019 JA SEINÄJOEN KAUPUNGINKIRJASTON MAAHAASTE
Albania, Argentiina, Chile, Ecuador, Espanja, Etelä-Afrikka, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Japani, Kanada, Kolumbia, Neuvostoliitto, Nicaragua, Norja, Ranska, Ruotsi, Saksa, Skotlanti, Suomi, Turkki, Venezuela, Venäjä, Viro & Yhdysvallat.

Helmet-haasteesta puuttuu aina vaan 10 kohtaa, mutta Seinäjoen kaupunginkirjaston haaste tuli täyteen: 25 maata, joko niin että kirjailija on kotoisin ao. maasta tai tapahtumat sijoittuvat sinne. Nämä molemmat lukuhaasteet löytyvät tästä linkistä.


Kauniita kesäpäiviä, kesän herkkuja ja hyviä lukuelämyksiä elokuuhusi!
- riitta

3 kommenttia:

  1. Paljon olet ennättänyt lukea heinäkuussa. Venhon Ensimmäinen nainen odottaa hyllyssä, ehkä aloitan sen viikonloppuna. Cuskin Siirtymä kiinnostaa. Onnea bingorivistä! Minulla ei ole vielä yhtään täyttä riviä, mutta lähellä ollaan.

    VastaaPoista
  2. Hei Riitta K! Sain joululahjaksi tuon Venhon Ensimmäisen naisen ja pidin siitä todella paljon. Selvästi huomasi, että kirjoittaja Johanna Venho on "oikeasti" runoilija. Sääliksi kävi Sylvi, mutta toisaalta tuli selväksi, ettei hänkään ollut mikään helppo tapaus. Taisi olla aikamoinen anoppihirvitys.
    t.Tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Johanna Venho osasi asettua hienosti Sylvin nahkoihin. Aika oli tuolloin toinen; en usko, että vastaavaan tänään yksikään nainen suostuisi. Mutta kyllä Sylvikin osasi, hän oli ilmeisesti aivan hirveä miniöilleen!

      Johanna Venhon runokokoelma Saaren runot oli minusta ihana. Luulen, että voisit pitää siitä Tiina. Hyvää vuotta 2020!

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.