21. maaliskuuta 2020

Taide yhdistää, taide toimii - verkossa!


Tämän pandemiakriisin keskellä meille suomalaisille jotain mukavaakin: Suomi on maailman onnellisin maa jo kolmannen kerran, kertoo YK:n onnellisuusraportti, jossa listattiin 153 valtiota. Tässä kymmenen kärki: Suomi, Tanska, Sveitsi, Islanti, Norja, Hollanti, Ruotsi, Uusi Seelanti, Itävalta ja Luxemburg. Suomi on hyvä ja kaunis maa ja meillä on sisua. On taisteltava kaikki yhdessä tätä pandemiaa vastaan kuten presidentti Sauli Niinistö sanoo - "Olemme tässä joukolla, toinen toisiamme tukemassa.” 

Tänään 21.3. vietetään Maailman runouden päivää
"Runous on yksi puhtaimmista kielellisen vapauden ilmentymistä. Se on kansojen identiteetin ainesosa ja ilmentää kulttuurin luomisenergiaa, sillä se pystyy uusiutumaan jatkuvasti." - Irina Bokova, UNESCO:n pääjohtaja. Lue lisää - Suomen YK-liitto

Kulttuuritoimijat ovat osoittaneet luovuuttaan tässä poikkeuksellisessa tilanteessa lukuisilla hienoilla tavoilla. Konsertteja ja näyttelyitä on siirretty verkkoon vapaasti kuunneltaviksi ja katsottaviksi. Listaan tässä muutamia runo- ja taidejuttuja, joita et ole kenties huomannut.

ALUKSI SIIS RUNOUTTA
Runouden puuhanainen, kirjailija ja runoilija Sinikka Vuola kutsui muutamia runoilijaystäviään helpottaman kulttuurinälkää. Syntyi hieno runovideo, jossa runojaan lukevat hänen lisäkseen Jyrki Kiiskinen, Tapani Kinnunen, Harry Salmenniemi, Saila Susiluoto, Miia Toivio ja Tuija Välipakka. Videon kokosi Mikaela Välipakka.

Taide yhdistää, taide toimii! 



Poesia tarjoaa useita runoteoksia vapaasti ladattaviksi. Ladata voit mm. nämä loppuvuodesta 2018 ilmestyneet: V.S. Luoma-aho - Luonteita, Miia Kontro -Tunnustus, J.G. Seume - Kesä 1805, Hannu Helin - Alisiin ylisiin ja Kaija Rantakari - Koko meren laajuus, josta alla oleva sitaatti:

asetat sängyllä auringon silmiini
teet itsestäsi siluetin joka voisi olla kuka vain 

mutta joka olet sinä,

aina sinä

_______________

Lavarunoilija Juho Kuusi esiintyi Talent Suomessa...
Hänen nimellään löytyy Youtubesta montakin videota.



Mun matka, Aura Nurmi



Seela Sella: Lauri Viita - Luominen
Tässä on nostettava hiukan volyymia!



LOPUKSI TAIDETTA
Amos Rex esittelee Generation 2020 -näyttelyn videoteoksia verkossa osuvalla otsikolla Absurdeja aikoja. Suuret ja huolestuttavat aiheet saavat usein myös absurdeja piirteitä. Monet Generation 2020 -näyttelyn taiteilijoista käsittelevät teoksissaan tällaisia vaikeita aiheita pelottomasti, niin inhimillisellä uteliaisuudella kuin mustan huumorin keinoin. Katsottavissa on kuusi taidevideota: 
  • Jenny Hytönen - Nectar
  • Leevi Ikäheimo - ASMR ROLEPLAY: MOTHER EARTH COMFORTS YOU WHILE YOU ARE DYING AND SHE IS DYING WITH YOU
  • Annika Korhonen - Oletko koskaan maistanut jalkasieniburgeria?
  • Liisa-Irmelen Liwata - Writing Tool
  • Joel Stenroos & Konsta Ryösä - Nychthemeron 
  • Delilah Sykes - Intelligence.



Toimitaan viisaasti määräyksiä noudattaen. Aurinkoa ja terveyttä!


1 kommentti:

  1. Kiitos kulttuurivinkeistä. Olen aina ihmetellyt noiden lavarunoilijoiden rohkeutta, esittää runoja kipeistäkin aiheista kuten videossa Aura Nurmi. Leppoisaa viikonloppua sinulle.

    VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.