20. maaliskuuta 2020

Elizabeth Strout - Olive Kitteridge


Elizabeth Stroutin Pulitzer-palkittu Olive Kitteridge ilmestyi jo vuonna 2008, mutta vasta nyt se on saatu suomeksi. Tätä ennen on suomennettu koko blogistanian hurmannut Nimeni on Lucy Barton ja sen jälkeen Kaikki on mahdollista. Kuuntelin Oliven äänikirjana, lukijana mainio Erja Manto ❤︎ Bloggauksen kirjoittaminen tuntuu yllättävän hankalalle, koska antauduin täydesti Mannon äänen vietäväksi.

Teoksen rakenne on tuttua Stroutia: se koostuu kolmestatoista episodista, jotka kertovat Mainessa sijaitsevan Crosbyn pikkukaupungin asukkaista ja nimihenkilö Olive Kitteridge putkahtaa enemmän tai vähemmän näkyvästi tarinoihin mukaan ja henkilökuva hänestä piirtyy tarina kerrallaan. Strout osoittaa, että pieneenkin kaupunkiin mahtuu monenlaista inhimillistä tragediaa, vastoinkäymistä ja salaisia rakkaussuhteitakin. Oliven elämää seurataan muutaman vuoden ajan eikä hänenkään elämästään kirveleviä suruja ja haasteita puutu.

Olive on seitsemänkymppinen, iso ja romuluinen nainen. Hän on pelottavan suorapuheinen ja hänellä on kaikesta mielipide. Olive on kuin Hyacinth Bucket, joka laukoo totuuksiaan. Hän on eläkkeellä matematiikan opettajan työstään ja elelee kaksin apteekkaripuolisonsa, kiltin Henryn kanssa. Suhde Christoffer-poikaan on etäinen ja välit viilenevät entisestään tämän naidessa lääkäri Bettyn, jota Olive ei voi sietää. Miniän syytä on, että kaikki poikaan liittyvät suunnitelmat menevät myttyyn. Olive ja Henry olivat nimittäin rakentaneet pojalleen kauniin talon lähelle heitä, mutta sitten poika muuttaakin nuorikkonsa kanssa kauas Kaliforniaan - ja Olive on täysin suivaantunut.

Strout tarkastelee hahmojaan syvästi inhimillisesti, ei hymistellen ja silottaen, vaan ymmärtäen. Tarinoista huokuu laaja inhimillisen elämän ja ihmiskohtaloiden kirjo; elämä ei kohtele ketään silkkihansikkain, sellaista elämä vaan on. Episodien joukossa oli pari kolme, jotka eivät minua oikein innostaneet. Yksi näistä oli Toinen tie, jossa Olive päätyy kidnapattuna sairaalan vessaan. En halua paljonkaan avata episodeja, mutta Pianisti esittää hienovaraisen henkilökuvan viisikymppisestä Angiesta, joka esiintyy kaupungin baarissa ja lääkitsee esiintymisjännitystään alkoholilla. Angie on ollut naimisissa olevan miehen rakastajatar kaksikymmentä vuotta, mutta saa vihdoin voimia lopettaa suhteen. Pieni säväys taas kertoo, miten hillittömästi ja ilkeällä mielellä Olive itse käyttäytyy poikansa häissä! Hän varastaa miniä Bettyn rintsikat ja sotkee tämän villapuseron - siitäs sait!

Todella koskettava Nälkä kertoo anorektikko Ninasta, jota ryhmä vanhempia Crosbyn asukkaita yrittää auttaa. Rautakauppias Harmon on aloittanut seksisuhteen viehättävän lesken Daisyn kanssa, koska vaimoa ei seksi enää kiinnosta. Tämä omituinen kolmikko vanhempaa väkeä - Olive, Daisy ja Harmon - eivät onnistu moninaisissa auttamisyrityksissään, vaan Nina menehty heidän suureksi surukseen. Tytön kuolema antaa vihdoinkin Harmonille sysäyksen tehdä muutoksia omaan elämäänsä.

Viimeinen episodi Joki kertoo Oliven ja Jack-nimisen miehen ystävyydestä. Nämä kaksi yksinäistä vanhusta tapaavat patikkapolulla ja heidän välilleen kehittyy lopulta syvä tunneside, vaikka mies onkin republikaani ja äänesti George W. Bushia!  He löytävät toisissaan läheisyyden ja lämmön ja syyn elää.

Olive Kitteridgeä oli todellinen nautinto kuunnella Erja Mannon lukemana. Kirjaston kirjakin saapui ja lueskelin siitä vielä otteita. Jatko-osa Olive Again ilmestyi viime syksynä ja suomalainen Stroutin ihailijakunta odottaa tietystikin kärsimättömänä suomennosta.

Elizabeht Strout - Olive Kitteridge
Alkuteos Olive Kitteridge 2008
Suomentanut Kristiina Rikman
Kansi Laura Lyytinen
Tammi 2020
Äänikirjan lukija Erja Manto
_______________

Muissa blogeissa: Kirjaluotsi,  Lukuisa, Lumiomena

11 kommenttia:

  1. Olive Kitteridge toimisi varmasti äänikirjanakin mainiosti! Oli kyllä niin iso ilo lukea tämä kirja, jotenkin niin elämänmakuista ja varmaotteista kerrontaa. Jatkoa odotellessa... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä mainio! Eiköhän jatkokin saada pian suomeksi.

      Poista
  2. Kirjaa en ole lukenut, mutta mainion tv-sarjan olen nähnyt, pääosissa hurmaava Frances McDormand.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole sarjaa nähnyt, mutta fanitan ehdottomasti Frances MacDormandia!

      Poista
  3. Tätä suomennosta olen odottanut kauan. Kiva, että siihen on ilmestynyt jatko-osa.

    Lukuiloa ja aurinkoista viikonloppua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olive on kyllä ihana ja niin inhimillinen 💛 Aurinkoa viikonloppuusi.

      Poista
  4. Tämä on minulla suosikeissa äänikirjasovelluksessa ja nousi taas muutaman piirun ylemmäs pitkällä listalla. En ole kuunnellut yhtään kirjaa Manton lukemana, kokeillut paria, minulle hänen äänensä on haastava.... Mutta pitää koittaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Jane,

      Minä olen alkanut kuunnella äänikirjoja vasta hiljttain. Manton äänestä tätä ennen kokemusta vain Lannystä, Oliveen hänen äänensä sopi mielestäni hyvin.

      Poista
    2. Minäkin kuuntelin ensimmäiset kirjat joulukuussa ja jäin kyllä heti koukkuun! Tuntuu siltä, että jotkut kirjat ovat suorastaan syttyneet eloon ihan erityisellä tavalla verrattuna paperikirjoihin ja lukijan ääni ja eläytyminen vaikuttaa kyllä isosti.

      Poista
  5. Ihana kirja, jonka lukeminen oli puhdasta nautintoa. Tällaiseen ei vain voi koskaan kyllästyä, ei kerta kaikkiaan!

    VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.