2. maaliskuuta 2020

Olipa kerran - Sinkka, Keravan taidemuseo


Nina Ternon upeita Muusa-veistoksia oli kolme...


OLIPA KERRAN – Aune Laaksosen Taidesäätiön kokoelma 3.5.2020 saakka

Käyn Keravan keskustassa aina silloin tällöin, mutta Sinkkaan ei ole tulut mentyä. Ajatuksissa on monesti ollut, mutta joko on ollut kiire tai museossa näyttelynvaihto meneillään. Elämä on ihanaa -blogin Mannilainen muistutteli minua Sinkasta vasta hiljan - kiitos! Toukokuun alkuun saakka Keravan taidemuseo esittelee Aune Laaksosen Taidesäätiön ykköskokoelmaa teemalla Olipa kerran. Tekstiplansseissa eri taiteilijat kertovat mielenkiintoisesti töittensä synnystä ja yhteyksistä Keravan taidemuseoon ja sen puuhamiehiin ja -naisiin.

Näyttely oli kerrassaan upea! Ensiksikin museon tilat ovat vaalean modernit ja monimuotoiset, nykytaiteelle oivallisesti sopivat. Tilat remontoitiin täysin ennen kuin museo muutti sinne vuonna 2012. En ole pitkään aikaan nähnyt Suomen nykytaiteelle omistettua näin laajaa näyttelyä. Minua viehätti se, että mukana oli hyvin eri tyyppisiä töitä: suuria ja värikkäitä öljyvärimaalauksia ja pienikokoisempaa mustavalkoista grafiikkaa. Myös lukuisat veistokset toivat näyttelyn tunnelmaan oman hurmaavan lisänsä.

Kuvasin yleiskuvia ja joitain yksityiskohtia. Museon sivuilla ei kerrota mukana olevien taiteilijoiden lukumäärää, mutta esimerkiksi Kuutti Lavosen, Hannu Väisäsen, Tero Laaksosen, Juho Karjalaisen ja Nina Ternon työt ihastuttivat. Suositan käyntiä Sinkassa lämpimästi, minulle ja miehelleni näyttely oli hieno elämys.


Kuutti Lavonen - Tricolore 1
Lavonen kertoo museolla taiteensa tarinasta 4.3. klo 17.30 - 18.30.

Lavoselta oli näyttelyssä useita töitä, myös Andy Warholin tyylisiä värikkäitä
valokuvan pohjalta tehtyjä maalauksia ja kollaaseja. Yhtenä aiheena oli James Dean.
Hannu Väisänen - Passionpuu


Ulla Rantasen keltainen kivi hohtaa mystisesti seinällä, veistoksen nimi oli Maan kilpi...


Maalaus taustalla: Juho Karjalainen - Haavelaiva purjehtiiTämän vekkulin hepun nimi oli Merimies maissa...


Tero Laaksonen - Il moro di Venezia.
Kaksiosainen iso maalaus oli livenä upea, kuvassa menettää paljon.


Ripaus pääsiäistä: Tämä suurikokoinen installaatio tutkii isoa ja pientä: miten suuria tunteet 
ovatkaan ihmisen kokoon nähden! Jättisuuressa pesässä jättimunia, jotka toivat mieleeni 
juuri lukemani H. G. Wellsin tarinan Aepyornis-saari, joka kertoo sukupuuttoon kuolleesta
Madagaskarilla eläneestä Aepyornis-linnusta ja sen jättimunista.


MUSEON HISTORIASTA
Keravan taidemuseo perustettiin  vuonna 1990 ja se toimi aluksi Saviolla. Museon perustajajäseniin kuului sen ensimmäinen johtaja Aune Laaksonen (1927-2014), joka oli innokas Keravan Taide- ja Kulttuuriyhdistyksen puuhanainen. Yhdistys oli kerännyt taidetta mm. sirkusmarkkinoiden avulla. Kokoelmien yli 2000 teosta siirtyivät sitten vuonna 1998 rekisteröidylle Aune Laaksosen Taidesäätiölle ja vuonna 2018 Keravan kaupungille. Vuodesta 2012 museo on toiminut Keravan keskustassa museokeskus Sinkan tiloissa.  Olipa kerran -näyttelyn teokset on valikoitu vuosina 1971−2004 kerätystä ns. ykköskokoelmasta, johon kuuluu reilut 1 200 teosta Suomen johtavilta taiteilijoilta.  Lue lisää museon nettisivulta. Fasaadi museon sivulta.

6 kommenttia:

 1. Pari kertaa olen tuolla Sinkassa käynyt, viime kerrasta on varmaan jo pari vuotta, joten pitänee ensi kesänä korjata asia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tosiaan monta kertaa aikonut, mutta vasta nyt toteutui. Pidin kovasti tilasta, minusta se oli arkkitehtonisesti hieno ja mustavalkoinen väritys istui hyvin. Kesällä tulee keramiikkaa teemalla Naisia, naamioita ja villiä luontoa.

   Poista
 2. En ollut Sinkasta kuullutkaan: Kiitos Riitta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno museo Kirsti, tykkäsin tosi paljon.

   Poista
 3. Kiva kuulla, että postaukseni on herättänyt kiinnostuksesi Sinkkaan. :)

  Itse en ole vielä tätä näyttelyä nähnyt, mutta jossain vaiheessa täytyy mennä katsomaan. Vaikuttaa taas kerran hienolta näyttelyltä.

  Aune Laaksonen oli todellinen kulttuuripersoona ja draamaakin nähtiin taiteen tiimoilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kiitos vaan! En tiennyt mitään Aune Laaksosesta ja Sinkan taustoista. Aina oppii uutta, kiva juttu.

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.