5. maaliskuuta 2020

Ken Mogi - Löydä oma ikigai


Ken Mogin teosta Löydä oma ikigai voi lukea selfhelpkirjana tai vain japanilaista kulttuuria ja ajattelua valottavana teoksena. Itse pitäydyin jälkimmäiseen. Ikigai tulee sanoista iki = elää & gai = syy. Yksinkertaistetusti se on syy elää tai syy nousta aamulla sängystä ylös; se on elämännälkää ja tunne, että elämällä on tarkoitus. Kirja oli todella mielenkiintoinen, ja nostan esiin muutamia asioita - itse asiassa aika montakin asiaa!

Japani on nousevan auringon maa ja Japanin lippu on nimeltään hinomaru eli auringonkehrä. Neurotieteilijä Mogi sanoo todistetun, että ihmiskeho noudattaa auringon rytmiä, siksikin varhainen ylösnousu on tärkeää, mutta myös maanviljelylle. Aamuisin radioidaan Rajio Taisou -jumppaohjelmia, joita suorittavat koululaiset kouluissa ja vanhukset puistoissa. Tämä on osa yhteisöllisyyttä, mikä on tunnusomaista erityisen pitkään elävien ihmisten sinisillä vyöhykkeillä. Okinawa on yksi näistä vyöhykkeistä. Okinawalaiset myös syövät terveellisesti eivätkä stressaa turhista.

Mogi puhuu myös kodawarista eli sitoutumisesta ja henkilökohtaisesta laatutasosta, siitä että tuntee ylpeyttä omasta työstä. Tässä kohtaa hän puhuu Sembikiyan täydellisistä hedelmistä, joiden hinnat ovat tähtitieteelliset! Esim. täydellinen meloni voi maksaa 150 € ja täydellinen mango 75 €. Täydellisen hedelmän lahjaksi saaminen on suuri kunnia ja sen syöminen tietysti vain hetken ilo, yhtä ohikiitävä kuin kirsikankukkien kukinta, hanami.

Japanilaisten kyvystä aistia kauneutta yksinkertaisissa asioissa kertoo mm. hovinainen Sei Shōnagonin Tyynynaluskirjan listaukset 1000 vuoden takaa. Tähän liittyy se, että japanissa on runsaasti onomatopoeettisia sanoja, joiden äänisymboliikkaa manga- ja animetaiteilijat käyttävät töissään. Myös se, että Japanissa arvostetaan edelleen käsityötä, pitkiä traditioita, perheyrityksiä ja epätäydellisyyden kauneutta.

Luovassa flow-tilassa henkilö on niin uppoutunut tekemisiinsä, että kaikki muu ympäriltä katoaa. Työ tai toiminta itsessään antaa tyydytyksen eikä odoteta välittömiä palkintoja. Flow-tilassa elää tässä ja nyt, henkilön sisäinen lapsi on utelias ja elossa. Tällaisista henkilöistä Mogi ottaa esimerkeiksi Walt Disneyn ja animetaiteilija-elokuvaohjaajan Hayao Miyazakin, jonka elokuva Tuuli nousee (2013) on tunnettu ympäri maailman.

Sanonta Yksi kerta, yksi tapaaminen korostaa ohimenevän hetken arvostamista, hetki ei koskaan toistu samanlaisena. Ikigaihin kuuluu elää harmoniassa toisten ihmisten ja ympäristön kanssa. Kestävyyden esimerkkeinä Mogi mainitsee kaksi shinto-pyhättöä, yli 1000 vuotta sitten rakennetun, auringon jumalattarelle pyhitetyn Isen-temppelin ja sata vuotta sitten rakennetun Meiji-temppelin.

Japanin kansallisurheilusta sumosta kerrottu oli myös kiinnostavaa luettavaa, sillä oikeastaan en tiennyt tästä lajista mitään. Mogi kertoo ankarasta kilpailusta sumopainijoiden kesken; vain äärimmäisen harva voi päästä korkeimmaksi sumomestariksi yokozunaksi; äärimmäisen harva ylenee myöskään sekitoriksi. Silti huonommin menestyneiden painijoiden rooli on yhtä tärkeä kuin baletissa taustakuoron.

Vielä Mogi puhuu Japanissa tapahtuneista valtavista luonnonmullistuksista, maanjäristyksistä ja tsunameista.  Näistä koettelemuksista kumpuaa japanilaisten sitkeys motolla Mikä ei tapa, vahvistaa. Onnellisen elämän edellytyksistä ikigai sanoo, että työn ja elämän pitää olla tasapainossa. Nykyajan toimistotyö ei tuo kaikille tyydytystä, siksi harrastukset ovat tärkeitä. Esimerkeiksi Mogi ottaa Tokion Comitekin  sarjakuva- ja Cosplay-harrastajat. Monesta muustakin Mogi puhuu: ysikymppisestä sushimestarista Jiro Onosta, jonka sushiravintolassa piipahti myös Barack Obama Japanin vierailullaan; wabi-sabista, teeseremoniasta ja maailman kallemmista tähtikulhoista; keisarillisen hovin tyhjille saleille soittavista muusikoista ja keisarin riisin istuttamisesta ja korjuusta.

Lopuksi päädytään vanhaan viisauteen: ollakseen onnellinen on hyväksyttävä itsensä sellaisena kuin on; on iloittava pienistä asioista ja osattava nauraa itselle. Ei pidä sortua keskittymisharhaan eikä sanoa, että vasta sitten voin olla onnellinen kun minulla on sitä ja tätä. Elämä on tässä ja nyt. Hieno kirja, josta sain valtavasti uutta tietoa Japanista. Teos on kiehtova sekoitus nykypäivää ja historiaa. Suositan ehdottomasti Japanista ja sen kulttuurista kiinnostuneille.

Ken Mogi - Löydä oma ikigai
Alkuteos The Little Book of Ikigai. The Essential Japanese Way to Finding Your Purpose in Life 2017
Suomentanut Katri Mäkinen
Otava 2018
Äänikirjan lukija Simo Häkli
_______________

Tokiolainen Ken Mogi (s. 1962) on aivotutkija, tietokirjailija ja radio- ja tv-persoona. Hänen kirjojaan on myyty lähes miljoona kappaletta maailmanlaajuisesti.

Kirjailijan kuva TÄÄLTÄ. Linkissä myös ikigain selvitystä englanniksi.

4 kommenttia:

  1. Onpa mielenkiintoisen kuuloinen kirja! Harmi, että juuri tätä Mogin kirjaa ei löydy täältä Tukholman kirjastoista mutta löysin toisen Ikigaita käsittelevän kirjan joten varasin sen. Kiitos vinkistä! /Mari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikivanhat viisaukset ja filosofiat ovat läsnä tämän päivän Japanissakin. Minusta tosi mielenkiintoinen kirja.

      Poista
  2. Ikigaissa - toisin kuin self-helppien tulvassa - on ikiaikaista ja järkeenkäypää ideaa.
    Luin 2017 teoksen: "Ikigai. Pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain", ja tykästyin. Ei ole sitkua, eikä mutkua, mutta meillä on nytku;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri niin Takkutukka - nytku :) Kyllä tämänkin kirjan esittelemissä ikigai-asenteissa on paljon opiksi otettavaa.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.