4. maaliskuuta 2020

Celeste Ng - Tulenarkoja asioita


Celeste Ng.n Tulenarkoja asioita alkaa tulipalon roihutessa: varakkaan Richadsonin perheen hulppea koti on ilmiliekeissä. Perheenjäsenet harhailevat tapahtumapaikalla ihmeissään, mutta yksi heistä on poissa: ärsyttävä ja omituisena pidetty Izzy. Lukija saa lukea teoksen loppuun asti päästäkseen selville, mikä johti tällaiseen tahalliseen onnettomuuteen. Kuuntelin juuri Ng:n esikoisen Olisi jotain kerrottavaa, joten kirjailijan yksityiskohtinen tyyli oli jo tuttua; silti tämä ei ollut yhtä vetävä ja mukaansatempaava.

Miljöönä on amerikkalainen unelma Shaker Heights, jota ihanampaa, turvallisempaa ja kauniimpaa asuinaluetta ei voisi olla. Romaanin keskiössä on kaksi varakkuudeltaan ja maailmankatsomukseltaan vastakkaista perhettä. Richardsonit edustavat yhteisön kermaa, heidän juurensa ovat täältä ja he ovat rikkaudessaan huolettomia.  Perheen isä Bill jää paljolti taustalle, mutta äiti Elena ja teini-ikäiset lapset Lexie, Trip ja Moody ovat keskiössä. Nuorinta sisarusta Izzyä ei ymmärrä kukaan. Rouva Richardson vuokraa yhden perimänsä talon yläkerran asunnon nimellistä vuokraa vastaan alituisesti kaupungista toiseen kiertävälle valokuvaajalle ja hänen tyttärelleen: Mia Warren ja tytär Pearl ovat toisesta maailmasta, ei juuria misään eikä maallista omaisuutta.

Pearlista ja luokkatoveristaan Moodystä tulee kuin paita ja peppu ja Pearl oleilee Richardsoneilla kuin kotonaan. Moody on ihastunut tyttöön, mutta tämän sydän sykkii vanhemmalle veljelle Tripille. Lexie seurustelee afroamerikkalaisen pojan kanssa ja seurauksia seksistä pukkaa. Äiti Elena on Lexien ongelmista autuaan tietämätön ja onneton Lexie saa tukea Pearlilta ja tämän äidiltä. Varsin paljon Ng paneutuu nuorison toilauksiin ja rakastumisiin, bileisiin ja koulunkäyntiin.

Kirjailijan aasialainen tausta tulee esiin tiukassa huoltajuusoikeudenkäynnissä. Kiinalainen, äärimmäisen köyhissä oloissa elävä yksinhuoltajaäiti kärsi synnytyksenjälkeisestä masennuksesta ja jätti vastasyntyneen vauvansa paloaseman portaille. Nyt lapsen haluaa adoptoida valkoinen varakas lapseton pari. Kiinalainen äiti on Mian työtoveri ja tuleva adoptioäiti taas rouva Richardsonin ystävä. Naiset ovat taas eri puolilla ja heidän suhteensa kärjistyy katkeamispisteeseen saakka. Oikeudenkäynnin tiukka kulku oli hienosti kuvattu.

Ei tässä toki mitään varsinaista vikaa ole. Ng kertoo elävästi ja eläytyy hahmojensa mielen syövereihin antaumuksella. Ehkä jaarittelua oli turhan paljon, kirja on lähes 400-sivuinen. Ng on eittämättä hieno tarinankertoja ja varmasti tulee tutustuttua hänen tulevaankin tuotantoonsa.

Celeste Ng - Tulenarkoja asioita
Alkuteos Little Fires Everywhere 2017
Suomentanut Sari Karhulahti
Gummerus 2019
Äänikirjan lukijana Anna Saksman
______________

Muissa blogeissa: Leena Lumi, Lumiomena, Oksan hyllyltä, Kirjoihin kadonnut, Maailmankirjat

4 kommenttia:

  1. Aika mielenkiintoinen aloitus oli tällä kirjalla. Aloitus tapahtui siis kirjan käännekohdasta. Tykkään kyllä lukea niin, että tarinan käännekohta pysyy lopussa. No kirja oli alussa aika sekava, kun siinä piti tutustua aika moneen henkilöhahmoon, mutta siltikin olisin halunnut säästellä alkuun siirretyn kohtauksen loppuun.
    Bloggaus on tulossa loppuviikosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä pidin kovasti Ng:n teoksesta Olisi jotain kerrottavaa. Ehkä nämä olivat liian samantapaisia suht koht peräjälkeen kuunneltuina. Hyvä tarinankertoja Ng on eittämättä, vaikka nyt ei purrut.

      Poista
  2. Hyvä jos tuo uudempi suomennos on vielä vetävämpi, koska pidin kahden Globalia-pisteen arvoisesti jo tästäkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai tykkäsit tästä niin paljon! Tein varmaan sen virheen, että kuuntelin nämä liian lähekkäin.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.