30. maaliskuuta 2020

Hämmentävän maaliskuun luetut


Maaliskuu kääntyi eristäytymistä suosivaksi. Kotona on pysytelty, ulkoilua harrastettu ja kulttuurikeikat jäivät kahteen. Ennen kuin museot suljettiin, ehdin käydä Keravan taidemuseossa  Sinkassa elämäni ensimmäisen kerran. Museo teki vaikutuksen ja näyttely oli hieno. Teatterissa kävin naistenpäivän aattona, enkä onneksi seuraavana päivänä Musiikkitalon konsertissa. Tutustuin pienen ryhmän kanssa Kansallisteatterin näyttämöiden takaisiin tiloihin ja lopuksi katsoimme Waltarin klassikon Gabrielin Willensaunassa. Kun Ateneuminkin ovet ovat kiinni eikä Natalia Goncharovan näyttelyyn pääse tutustumaan, katso kuviani Firenzen Palazzo Strozzista, näin saman näyttelyn siellä viime lokakuussa!

PS
Tuo vihreä patsasneitokainen on muuten Tove Janssonin isän Viktor Janssonin käsialaa vuodelta 1931. Nuori Tove toimi kuulemma mallina. Patsaalla on jännittävä nimi, Convolvulus eli peltokierto  / Convolvulus arvensis, ehkä Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan innoittamana.Koko maailman katastrofaalinen virustilanne vaikuttaa keskittymiskykyyn. Sain luettua sentään 13 kirjaa, joista 5 oli äänikirjoja. Joukossa oli muitakin hienoja lukukokemuksia kuin valitsemani kärkikolmikko. Merkkasin ❤︎ :llä pari kirjaa, mm. Emma Kantasen esikoisteoksen Nimi jolla kutsutaan öisin.


Fernando Aramburu - Äidinmaa ***** Wsoy 2020
Fernando Aramburun muhkea Äidinmaa kertoo, miten ETA:n lietsoma viha tulehdutti pienen baskikylän sopuisan ilmapiirin ja tuhosi kahden perheen lämpimän ystävyyden.Teoksen keskiössä on kaksi perhettä: Bittori & Txato sekä Miren & Joxian lapsineen. Toisen perheen pojasta tuli ETA:n sissi ja toisen perheen isästä sen uhri. Mutta ETA:n ja sen poliittisen fanatismin uhreja olivat kaikki, osoittaa Aramburu usean vuosikymmenen aikajänteelle levittäytyvässä hienossa teoksessaan. Paljon on sivuja, mutta lyhyet luvut helpottavat. Loistelias ja kiinnostava teos Espanjan lähimenneisyydestä.


Tiina Laitila Kälvemark - H2O **** Wsoy 2020 - äänikirja⠀⠀⠀⠀
H2O yllätti minut keskeisellä teemallaan. Keskiössä onkin dissosiatiivinen persoonallisuushäiriö sivupersoonineen, ei ilmastonmuutos. Toki tarinan päähenkilöllä Hesterillä on irrationaalisia (?) pelkoja tulvista, tsunameista ja tulevasta ilmastokatastrofista. H2O tuo mieleen veden kemiallisen kaavan, mutta se tarkoittaa myös saman psyyken kolmea eri osaa. Hester, Hani ja Ofelia kilpailevat siitä, kuka kulloinkin saa olla äänessä. On siellä vielä Hannamannanalle, mutta sille eivät muut nykyään suunvuoroa anna. Laitila Kälvemark kirjoittaa hengästyttävän upeasti ja vangitsee lukijan traagisen tarinan äärelle. Terveestä on toki vaikea kuvitella, miltä sivupersoonat tuntuisivat. Mutta tämmöiseltä repivältä kakofonialta se voisi hyvinkin kuulostaa - nuo pikkupirut mekkaloimassa pään sisässä ja ajamassa omaa agendaansa. H2O on vaikuttava ja upea teos, joka kosketti.⠀⠀


Elizabeth Strout - Olive Kitteridge **** Tammi 2020 - äänikirja
Kuuntelin Olive Kitteridgen äänikirjana, lukijana mainio Erja Manto ❤︎ Teoksen rakenne on tuttua Stroutia: se koostuu kolmestatoista episodista, jotka kertovat Mainessa sijaitsevan Crosbyn pikkukaupungin asukkaista ja nimihenkilö Olive Kitteridge putkahtaa enemmän tai vähemmän näkyvästi tarinoihin mukaan ja henkilökuva hänestä piirtyy tarina kerrallaan. Strout osoittaa, että pieneenkin kaupunkiin mahtuu monenlaista inhimillistä tragediaa, vastoinkäymistä ja salaisia rakkaussuhteitakin. Olive on seitsemänkymppinen, iso ja romuluinen nainen. Hän on pelottavan suorapuheinen ja hänellä on kaikesta mielipide; hän on kuin Hyacinth Bucket, joka laukoo totuuksiaan! Strout tarkastelee hahmojaan syvästi inhimillisesti, ei hymistellen ja silottaen, vaan ymmärtäen. Tarinoista huokuu laaja inhimillisen elämän ja ihmiskohtaloiden kirjo; elämä ei kohtele ketään silkkihansikkain, sellaista elämä vaan on.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

MUUT KOTIMAISET
Minna Canth - 2 x Agnes *** Selkomukautus Tuija Takala & Storytel-äänikirja
Joel Haahtela - Adèlen kysymys ** Otava 2019
Mikko Haaksluoto - Laastarisuhteita ** Atrain & Nord 2020
Musta kissa - toim. Matti Järvinen *** Nysalor-kustannus 2019
Emma Kantanen - Nimi jolla kutsutaan öisin **** Gummerus 2019 ❤︎
Tuomas Marjamäki - Myöhäistä katua *** Docendo 2020

MUUT ULKOMAISET
Ken Mogi - Löydä oma ikigai **** Otava 2018 ❤︎ - äänikirja
Celeste Ng - Tulenarkoja asioita *** Gummerus 2019 - äänikirja
Sergio Ramírez - Miten kaunis on meri, Margarita *** Aviador 2020


Aurinkoa ja mukavaa pääsiäisen odotusta. Pysykää terveinä!

8 kommenttia:

 1. Paljon olet lukenut, 13 kirjaa on todella hieno saavutus. En ole lukenut näistä yhtään, vaikka monet kyllä kiinnostavat. Pitää jättää kesään, kun kirjastot ovat nyt kiinni, meillä toukokuun loppuun asti. Mukavia lukupäiviä huhtikuulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että pääsit maailmalta onnellisesti kotiin Anneli. Minulla sattui olemaan hyvä pino kirjoja lainassa - ei tule pulaa lukemisesta. Aurinkoa ja kevätä.

   Poista
 2. Rakastan Olive Kitteridge teosta. Katsoin joskus siitä tehdyn tv-sarjan ja tykkäsin kovasti. Tv-sarjan päähenkilö ei kyllä muistuta kirjan Olivea ulkonäöltään.

  Mukavaa kuunvaihdetta. Me nautittiin tänään valkeasta maisemasta ja yllätyslumesta Ozzyn kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HBO:n Olive Kitteridge oli mainio, katsoin sarjan putkeen kirjan luettuani. Niminäyttelijä Frances McDormand on taitava, vaikka tosiaan sirompi kuin kirjan Olive. Täällä Helsingin seudulla ei ole lunta, ihmeekseni näin lumikuvia teiltä päin. Hienoa huhtikuuta Mai.

   Poista
 3. Hämmentäviä aikoja on ollut, mutta onneksi lukeminen on sujunut, kuten sinullakin. Oletkin lukenut monia kiinnostavia kirjoja! Aurinkoista pääsiäisen odotusta ja nautinnollisia lukuhetkiä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella hämmentävää ja huolestuttavaa, vaikka vältän uutisvirran tulvaa. Hienoja lukuhetkiä myös sinulle.

   Poista
 4. the world is a much different place than I could have envisaged a month ago. But it is giving us pause to reflect and feel grateful for what we have. Take care and thank you for visiting my blog.

  VastaaPoista
 5. Paljon olet lukenut!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi - Thank you for your comment ♥ Poistan kaikki jonkun mainoslinkin sisältävät kommentit. All comments containing an advertising link shall be removed.

Kirja vieköön! ei pidä lukijarekisteriä eikä kerää minkäänlaisia lukijatietoja. Blogger-blogina Kirja vieköön! noudattaa Googlen yksityisyydensuojakäytäntöä. Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.