10. huhtikuuta 2021

Simone de Beauvoir - Erottamattomat


Simone de Beauvoir (1908–1986) kirjoitti pienoisromaanin Erottamattomat jo vuonna 1954, mutta se julkaistiin Ranskassakin vasta viime vuonna. De Beauvoir piti teosta liian henkilökohtaisena eikä halunnut julkaista sitä. Teoksessa kirjailija esiintyy nimellä Sylvie ja hänen rakas luokkatoverinsa Élisabeth Lacoin (1907-1929) nimellä Andrée. Lukija tietää, että Andrée kuolee nuorena ja de Beauvoirin minäkertoja selittää, mitkä syyt mahdollisesti johtivat ystävän menehtymiseen. Hän kokee myös koko elämänsä syyllisyyttä siitä, että tukahdetun Andréen kuolema oli tavallaan lunnasraha hänen omasta vapautumisestaan. Kirjassa on kirjailijan kasvattityttären Sylvie Le Bon de Beauvoirin esipuhe, joka selventää hienosti teoksen taustaa.

Lukija voi ottaa aikahypyn 1910-20-lukujen sovinnaiseen ja hyvin uskonnolliseen ilmapiiriin. Romaanin alussa eletään vielä ensimmäisen maailmansodan vuosia ja katolilaisesta tyttökoulusta osa on muutettu sotasairaalaksi. Kahdeksanvuotias Sylvie on temperamentinen pariisilaistyttö, mutta hän on ruvennut kiltiksi ja jopa rukoilemaan Ranskan puolesta. Ensimmäisenä koulupäivänä hänen viereensä istahtaa uusi oppilas, pienikokoinen ja hento Andrée, mutta silti sanavalmis ja itsevarma. Käyttäytyminen oli tuolloin monien sääntöjen säätelemää, jopa pienet tytöt teitittelivät toisiaan. Heti ensimmäisestä koulupäivästä Andrée lumoaa Sylvien ja tämä rakastuu vierustoveriinsa pienen tytönsydämensä kiihkeällä palolla. 

Tyttöjen kodit ovat oikeastaan hyvin erilaisia: Sylvien koti on vaatimattomampi, Andréen perhe on melko varakas mutta kovin meluisa, sillä perheessä on paljon lapsia. Andréen äiti on hyvin hurskas nainen, jonka päätehtävä elämässä tuntuu olevan järjestää kuudelle tyttärelleen sopivat naimakaupat. Äiti on hallitseva ja määräilevä, mutta silti Andrée jumaloi tätä. Ystävyyden alkuaikoina äiti suhtautuu Sylvieen neutraalisti, mutta tyttöjen tullessa teini-ikään hän katsoo, ettei vapautunut Sylvie ole Andréelle sopivaa seuraa.

De Beauvoir näyttää, miten Andréen fyysinen ja psyykkinen terveys alkavat murentua. 15-vuotiaana tyttö kokee elämänsä ensimmäisen ison menetyksen: hän ja lapsuusystävä Bernard ovat rakastuneet tulisesti, mutta molempien vanhemmat kieltävät heitä tapaamasta toisiaan. Epätoivoisella Andréella on itsetuhoisia ajatuksia ja hän haluaa vain kuolla.  Hän on menettänyt ensirakkautensa ja ainoan ihmisen, joka on häntä koskaan rakastanut. Vuodet kuluvat äidin hallitessa ja kyykyttäessä tytärtään ja sälyttäessään tälle ylenpalttisesti velvollisuuksia. Herkällä Andréella ei ole hetkeäkään aikaa itselleen, ei edes rakkaalle viululleen. Äti miettii vain säätyyn sopivia naimakauppoja ja kihlaa esikoistyttären kaljuuntuvalle vanhemmalle miehelle. Siskon kohtalo surettaa Andréeta, ensi vuonna olisi hänen vuoronsa. 

Äiti sallii Andréen opiskella kolme vuotta Sorbonnessa, mutta työuraa ei voi ajatellakaan. Hänen piireissään naisen ’urana’ on joko luostari tai avioliitto. Tyttöjen läheinen ystävyys säilyy, vaikka Sylvie on menettänyt lapsenuskonsa ja ryhtynyt ateistiksi. Andréeta uuvuttaa paitsi määräilevä äiti, myös uskonnon ja heränneen seksuaalisuuden ristiriita. Kaksikymppisenä Andrée kokee uuden pettymyksen rakastuessaan. Laihtunut, uupunut ja hyvin stressaantunut Andrée sairastuu aivokalvontulehdukseen tai aivokuumeeseen ja kuolee. Tarkkaa diagnoosia ei ole.

De Beauvoirin kerronta ja traaginen tarina ystävyydestä imaisi mukaansa. Nautin suuresti dialogista ja ajankuvasta. Seurapiirityttöjen ahtaat rajat 1900-luvun alun Ranskassa eivät tuntuneet hyviltä. Jumalanpelko, synnintunto, siveyden ja säädyllisyyden vaatimus sekä äidin tottelemisen pakko olivat ahdistavaa luettavaa. Naisen osa oli sopeutua eikä Andréesta ollut uhmaamaan tapoja ja sovinnaisuuksia. Kirjan lopussa on hyvin vaikuttava kohtaus, joka melkein itketti. Mukana on myös valokuvia oikeista ystävyksistä sekä heidän välistään kirjeenvaihtoa. Kirjaa kannattaa kuunnella myös äänikirjana, sillä Heljä Heikkisen ääni istuu loistavasti tarinaan ❤︎

Simone de Beauvoir - Erottamattomat
Alkuteos Les inséparables 2020
Suomentanut Lotta Toivanen
Kansi Sanna-Reeta Meilahti
Kosmos 2021
Äänikirjan lukija Heljä Heikkinen
Kirja saatu kustantajalta - kiitos!
__________________________

Simone de Beauvoir on yksi maailmankirjallisuuden merkkinimiä. Ranskalainen filosofi ja kirjailija muistetaan erityisesti feministisestä teoksestaan Toinen sukupuoli (1949), josta peräisin on hänen kenties tunnetuin lauseensa ”naiseksi ei synnytä, naiseksi tullaan”. Hän julkaisi elinaikanaan runsaasti romaaneja, esseitä ja omaelämäkerrallisia teoksia.

3 kommenttia:

  1. Kirjailija ammensi paljon aiheita omasta elämästään.

    VastaaPoista
  2. En tunne de Beauvoirin tuotantoa, mutta esipuheen mukaan hän käsitteli Zazan / Andréen kuolemaa muissakin teoksissaan. Tämä oli todella kiehtovasti kirjoitettu pienoisromaani.

    VastaaPoista
  3. Feminismi ja liberaali elämäntyyli ei ole oikein minun genreäni, tämä teos kuitenkin kiinnostaisi. Kansikuva on herkkä ja vetää puoleensa.

    VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.