28. tammikuuta 2016

Stephen Fry - Fryn aikakirjat



Kaikkihan me tunnemme tämän brittikoomikon (s. 1957). Itse muistan hänet erityisesti sarjasta Kyllä Jeeves hoitaa, mutta myös hänen dokumenteistaan. Sen enempää ajatusta en Fryn persoonaan ole uhrannutkaan. Fryn aikakirjat kattaa hänen elämästään opiskeluvuodet Cambridgessa & ajan hänen 30-vuotispäiväänsä asti. Pienesti kurkistetaan myös myöhempiin vuosiin. Alusta loppuun erittäin mielenkiintoista ja rehellistä tilintekoa.

Aiemmassa kirjassaan Koppava Kloppi Fry kertoo enemmän onnettomasta kouluajastaan, nyt niihin vain viitataan: sokeriaddiktio, sopeutumattomuus, epävarmuus, homous, itsemurhayritys, varastelu ja vankeus.

Pääsy Cambridgeen muutti Fryn elämän. Kuvaukset Cambridgen ja Oxfordin opiskelijapiireistä, yksityiskoulujen snobeista sekä hienoista perinteisistä miljöistä olivat mahtavaa luettavaa. Fryn elävä kerronta vie lukijan keskelle vauhdikasta ja rentoa opiskelijaelämää. Luennoilla ei käyty, tentit läpäistiin minimillä, päivät täyttyivät teatteriryhmistä, kaveriporukoista & hengailusta.

Teatteri veti Frytä yhä enemmän. Hän esiintyi itse ja kirjoitti sketsejä. Tuon ajan ystävistä tunnetuimmat ovat Hugh Laurie, Emma Thompson ja Rowan Atkinson - joiden kanssa yhteistyö jatkui vuosikaudet. Kautta koko kirjan Fry luettelee valtavasti nimiä. Eittämättä jos brittikomiikan nimet (eikä vain kasvot) olisivat olleet tuttuja, olisin saanut kirjasta enemmän irti.

Näytelmä vuodelta 1980 Latin! Tobacco or Boys palkittiin Edingburghin teatteripäivillä. Näytelmän hieno juliste oli sen vuoden Edinburghin varastetuin... Vuonna 1983 Fry muokkasi vanhan käsikirjoituksen pohjalta musikaalin Me and my girl, jota esitettiin Broadwayta myöten.

Fry kuvaa rehellisesti ulkonäkökompleksiaan, miellyttämisenhaluaan ja kuuluisuuden tavoitteluaan. Hän kertoo miten hullaantui ansaitsemistaan miljoonista, tietokoneista & muista vempaimista, upeista autoista ja lukemattomista luottokorteista. Hän paljastaa olleensa työnarkomaani, jopa niin että eli pitkälti yli 10 vuotta selibaatissa kun aikaa rakkaussuhteelle ei ollut. Myöhemmin kuvaan tuli vielä nikotiiniaddiktio, kokaiiniaddiktio ja kaksisuuntainen mielialahäiriö. Näistä hän ilmeisestikin kertoo tulevissa kirjoissaan.

Stephen Fry saavutti unelmansa: tuli rikkaaksi ja kuuluisaksi, mutta hänen elämänsä ei missään kohtaa ole ollut helppoa ja suoraviivaista. Töitä on myös paiskittu. Fryn rakkauselämä mm. on ollut aika heittelehtivää, pitkää selibaattia, pitkää suhdetta ja sitten nuoria rakastajia. Vuosi sitten Fry solmi avioliiton itseään 30 vuotta nuoremman Elliot Spencerin kanssa. Koittaisivatkohan Frylle vihdoin seesteisemmät ja onnellisemmat vuodet?

Erittäin hieno ja mielenkiintoinen muistelmateos. Pidin kovasti.

Stephen Fry
The Fry Chronicles 2010
Fryn aikakirjat 2014
Schildts & Söderströms
Suomentanut Titia Schuurman
★★★★

Helmet-lukuhaasteen kohdat:
8 / minulle uusi kirjailija & 26 / muistelmateos

24. tammikuuta 2016

Benjamin Franklin - Riku Rukan Almanakka



Mieheni löytää usein aivan outoja kirjoja. Tämän Riku Rukan Almanakan kanssa hän tuli taannoin kirjastosta. Poor Richard's Almanack sisältää Benjamin Franklinin (1706-1790) aforismeja ja ajatuksia.

"Jollet halua vaipua unohduksiin heti kuoltuasi, kirjoita jotakin lukemisen arvoista tai tee jotakin kirjoittamisen arvoista. - Either write something worth reading or do something worth writing."

Benjamin Franklin ei ole unohtunut. Hän oli tiedemies, keksijä, diplomaatti, valtiomies, kirjanpainaja, filosofi, muusikko ja taloustieteilijä. Franklin kirjoitti USA:n itsenäistymisjulistuksen ja vastusti orjuutta.

SUMMARY IN ENGLISH
My husband always finds and reads funny books. He found this little aforism book in the library the other day. It contains Benjamin Franklin's quotes which you can find here in english and in their authentic form. Those underneath are my own translations.
And if you are interested, please look at what Wikipedia tells about
Poor Richard's Almanack. Very interesting, isn't it!

MUUTAMA OTE AFORISMEISTA
  • Hyvä palvelija on uskollinen, vahva ja arkisen näköinen. A good servant is faithful, strong and plain looking.
  • Syö miellyttääksesi itseäsi, mutta pukeudu miellyttääksesi muita. Eat to please yourself but choose clothes that please others.
  • Älä piittaa pienistä virheistä, muista että sinulla on suuriakin. Don't worry about your small flaws, remember that you have big ones, too.
  • Jos pääsi on vahaa, älä kävele auringossa. If your head is out of wax, don't walk in the sun.
  • On kolme kovaa asiaa: teräs, timantti ja itsensä tunteminen. There are 3 hard things: steel, diamond and self-knowledge.
  • Isoilla pojilla on lelunsa kuten pienilläkin. Ero on ainoasraan hinnassa. The big boys have their toys as the little ones. The difference lies only in the price.
  • Rakasta naapuriasi, mutta älä silti pura aitaasi. Love your neighbor but keep the fence.
  • Sipuli saa jopa perijät ja lesket itkemään. The onions make cry even heirs and widows.
  • Väärä ystävä ja varjo ovat läsnä ainoastaan kun aurinko paistaa. A wrong friend and a shadow present themselves only in the sunshine.
  • Kuninkaallinen kruunu ei paranna päänsärkyä. A royal crown does not cure a headache.
  • Kaikki haluavat elää pitkään, mutta kukaan ei halua tulla vanhaksi. Everybody wants to live long but nobody wants to grow old.
  • Hyvä omatunto on kuin ainainen joulu. A good conscience is like an eternal Christmas.


Benjamin Franklin / aforismeja
Poor Richard's Almanack, julkaistu vuosina 1732-58
Riku Rukan Almanakka 1996, 75 sivua
Koosteen suomentaneet Eila T. Öhrmark ja Pirkko Lahti

Isännän oma.

Helmet-lukuhaasteen kohdat:
8 / minulle uusi kirjailija, 25 / 1700-luvulla kirjoitettu & 48/ kirjassa alle 150 sivua

23. tammikuuta 2016

Viiden kirjan haaste


Löysin tämän haasteen blogista Elämää puolen hehtaarin metsässä ja ajattelin postata tästä lauantain sauvalenkin jälkeen.

Luen talvisin ahnaasti kirjoja kun ei voi olla niin paljon pihalla ja puutarhassa. Kesäisin kaadun raatona sänkyyn, joten lukemiset jäävät iltaisin vain muutamaan sivuun. Luen siis iltaisin - ja sängyssä! Luen paljon espanjaksi, mikä vaikuttaa jonkun verran lukuvalintoihini.

1. Kirja, jota luet juuri nyt
Aloittelin juuri Stephen Freyn Stephen Freyn aikakirjoja. Tykkään hirmuisesti brittihuumorista ja sarjasta Kyllä Jeeves hoitaa. En tiedä yhtään mitä tältä odottaa...

2. Kirja, josta pidit lapsena
Aivan lapsuuden kirjoista ei ole muistikuvaa. Yli kymmenvuotiaana luin lukuisia M.L. Montgomeryn kirjoja, joita lainasin kirjastosta. Anna-sarjaa ja Pientä runotyttöä. Yhden Runotytön sain jopa omaksi.

3. Kirja, joka jäi kesken
Viimeksi on jäänyt kesken Antonio Muñoz Molinan Öinen ratsumies. Sehän on hyvinkin arvostettu kirja, mutta en kerta kaikkiaan jaksa sen pitkiä pisteettömiä lauseita, joihin ajatus hukkuu.

4. Kirja, joka teki vaikutuksen
Niitä on monta! Saako mainita useamman? Teini-iältä Hemingwayn Vanhus ja meri, sitten myöhemmältä ajalta Pat Conroyn Vuorovetten prinssi, mikä oli aivan kaamea.

Viime vuosilta Sofi Oksasen Puhdistus, jonka olen lukenut kaksi kertaa sekä tietysti nähnyt elokuvankin.

5. Kirja, johon palaat uudelleen
No se on Kjell Westön Missä kuljimme kerran! Olen sen lukenut kolme kertaa, ihan totta! Olen asunut Helsingissä vuosikausia (valitettavasti en enää) ja jotenkin kirjan tapahtumapaikat tuntuvat läheisiltä. Kerta kaikkiaan hieno kirja! Muihin Westön kirjoihin en ole näin ihastunut.

Sitten jos joku alakulo vaivaa luen hyllystä Edgar Vincent Pealen positiivisia ajatuksia. Ja taas mennään!

Minulla on hurjasti aukkoja kirjasivistyksessä, mutta ei se mitään. Luen mikä miellyttää ja sillä hetkellä innostaa. Olen myös kirjannut tämän vuotiseen Helmet-haasteeseen kaavailemiani kirjoja. Lista löytyy blogini yläreunasta.

Vinkki!
Tuore kotimainen Pia Pesosen Maatuska oli aikasten hieno!

21. tammikuuta 2016

Mario Vargas Llosa - La fiesta del chivo



Helmet-lukuhaasteen Nobel-kirjailijaksi valitsin perulaisen, vuonna 1936 syntyneen Mario Vargas Llosan. Hän sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2010. Paha tyttö, Keltin uni ja El héroe discreto ovat häneltä aiemmin lukemani teokset. La fiesta del chivo - Vuohen juhla vie lukijan kaukaiseen Dominikaaniseen tasavaltaan. Tiesin ettei kyseessä ole mikään kevyt teos. Valitsin tämän koska sitä pidetään hänen pääteoksenaan tai ainakin yhtenä parhaimmista.

1996
Menestyvä Maailmanpankin juristi Urania Cabral saapuu Santo Domingoon 35 vuoden jälkeen. Lähdettyään sieltä nainen ei ole pitänyt mitään yhteyttä sukulaisiinsa eikä isäänsä, entiseen Trujillon senaattoriin Agustín Gabraliin. Aivohalvauksen kokenut isä on melkeinpä vihannes. Illanvietossa sukulaisnaisten kanssa Urania paljastaa lähtönsä ja eristäytymisensä raadolliset syyt.

1961
Eletään Trujillon elämän ja valtakauden viimeisiä aikoja. Tasavallan talouselämä on pysähdyksissä USA:n ja Etelä-Amerikan maiden kauppasaarron vuoksi. Katolisen kirkon kanssa välit ovat huonot. Vastustajien järjestelmällinen tuhoaminen on nostattanut antitrujillistista liikehdintää ja vallankaappausyrityksiä. Kolmen Mirabalin sisaruksen murha kuohuttaa maailmaa.

Vargas Llosa maalaa Trujillosta ja hänen valtakaudestaan kuvottavan kuvan. Tämä seitsemänkymppinen, hitlerviiksinen papparainen hallitsee pelolla, vehkeilyllä ja silmittömällä väkivallalla apunaan mm. salaisen palvelun psykopaatti Johnny Abbes. Trujillon pojat ovat samasta puusta veistetyt, samoin hänen veljensä.

Trujillo on tarkka ulkonäkönsä moitteettomuudesta. Siksi hän häpeää suunnattomasti prostatansa aiheuttamaa virtsanpidätyskyvyttömyyttä. Kuitenkin Trujillo tuntee itsensä nuoreksi ja todelliseksi machoksi haaliessaan neitsyitä vuoteeseensa. Kukaan nainen, tai kenenkään nuoren tytön isä ei uskalla sanoa ei tälle chivolle / pukille.

Vargas Llosa kuvaa mestarillisesti Trujillon valtakautta, murhaan johtanutta salaliittoa ja siihen osallistuneiden tuhoamista. Kidutuskohtaukset ovat järkyttävää luettavaa. Kirjassa on paljon espanjalaisittain pitkiä nimiä. Näistä ainakin sadistinen Johnny Abbes ja presidentti Balaguer olivat todellisia henkilöitä.

Toki kirja on fiktiota, mutta Vargas Llosa on tehnyt tutkimustyönsä. Hän maalaa hyvin todentuntuisen kuvan Trujillon aikakaudesta, silmittömästä väkivallasta, tuhansista poliittisista murhista ja kidutuksista. Vaikuttava mestarillinen teos, joka valotti yhtä 1900-luvun diktaattoreista ja hirmuhallitsijoista.

Mario Vargas Llosa
La fiesta del chivo 2000
Alfaguara

Suomeksi Vuohen juhla - Otava 2010
Suomentanut Sulamit Hirvas
★★★★★
Lainattu kirjastosta.

Helmet-lukuhaasteen kohdat:
9 / luettu vieraalla kielellä, 25 / kirjassa yli 500 sivua, 39 / Nobel-kirjailijan kirjoittama & 47 / eteläamerikkalaisen kirjailijan teos

17. tammikuuta 2016

Almudena Grandes - El corazón helado


Almudena Grandes on vuonna 1960 syntynyt madridilainen kirjailija. Hän opiskeli historiaa, on toiminut pakinoitsijana El Paísissa ja julkaissut useita romaaneja. Tietääkseni hänen tuotantoaan ei ole suomennettu.

Jäätynyt sydän on muhkea kahden suvun sukusaaga 1930-luvulta 2000-luvulle. Etusijalla ovat Carriónit, taustalla Fernándezit. Madrid 2005. Viiden lapsen isä, rikas liikemies Julio Carrión kuolee 83-vuotiaana. Hänen hautajaisiinsa ilmestyy mystinen nuori nainen, jota kukaan ei tunne. Nelikymppinen poika Álvaro alkaa selvitellä isänsä papereita. Niistä löytyykin kaikenlaista, mistä on aina vaiettu ja minkä olemassaolo on tiukasti kielletty.

Näiden löytöjensä valossa Álvaro ei enää tiedä kuka hänen isänsä oli, ja hänen oma identiteettinsäkin häilyy pahasti. Julio Carrión oli häikäilemätön opportunisti, mutta silti niin sympaattinen ja hyvä isä lapsilleen. Mihin uskoa?

  • Isä vaihtoi poliittista kantaansa tilanteen mukaan. Álvaro löysi sekä republikaanien että falangistien jäsenkirjat.
  • Julio oli taistellut myös Hitlerin joukoissa, espanjalaisten muodostamassa Sinisessä Divisioonassa. Saksan armeijan asepuku löytyi isän kätköistä.
  • Julion rikkaudet olivat peräisin pöyristyttävästä petoksesta, minkä avulla hän varasti itselleen ystäväperheen (Fernández) kaiken omaisuuden perheen eläessä Ranskassa maanpaossa Francon kuolemaan asti.
  • Lisäksi hautajaisiin ilmaantunut nuori Raquel Fernández ilmoitti olleensa isä Julion rakastajatar.

Kirjassa on 936 sivua, siis paljon tapahtumia ja runsaasti henkilöitä. Traagisia kohtaloita, kauniita ja traagisia rakkaustarinoita... Madridin sinistä taivasta... Pidin kovasti kirjailijan tyylistä. Jos vertaan Muñoz Molinaan, Grandesilta löytyy myös hienoa kuvailevuutta, mutta juoni kulkee paremmin eteenpäin, mikä miellyttää minua. Aivan erinomaisen kauniita ja koskettavia kohtauksia oli paljon, mm.:

  • Kuvaus espanjalaisista sotilaista armottomissa Venäjän pakkasissa. Lumi ja pakkanen olivat kaunis murhaaja, joka tappoi uhrinsa hiljaisesti ja nopeasti, tarvitsi vain pysähtyä hetkeksi puuta vasten nojaamaan.
  • Kaksi Ranskassa syntynyttä teiniä, espanjalaisista vanhemmista, Granadassa vuonna 1964. Flamenco sykki heidän suonissaan, he elivät sen ja ymmärsivät.
  • Álvaron tuskaiset, loputtomat ajatukset hänen etsiessään kadonnutta rakastettuaan Raquelia.
  • Lopun kohtaus, jossa Álvaro yrittää saada äitiään kertomaan oman näkemyksensä tapahtuneista. Aivan riipaisevaa, anovaa. Äiti ei suostu vaan jäädyttää sydämensä ja kääntää puheen tyhjänpäiväisiin asioihin.


Voisin lukea tältä kirjailijalta vielä jotain muutakin, ehkä tuoreimmat Las tres bodas de Manolita (Manolitan kolmet häät)  2014 tai Los besos en el pan (Suudelmat leivällä) 2015.

Almudena Grandes
El corazón helado 2007, 936 sivua
Tusquets
Ei suomennettu (Jäätynyt sydän)
★★★★★
Lainattu kirjastosta.

Helmet-lukuhaasteen kohdat:
9 / luettu vieraalla kielellä & 25 / kirjassa yli 500 sivua

10. tammikuuta 2016

Carlos Fuentes - Inez


Meksikolainen, Panamassa syntynyt Carlos Fuentes (1928-2012) on yksi arvostetuimmista espanjankielisistä nykykirjailijoista. Häneltä on suomennettu useita teoksia.

Salzburgissa vanhainkodissa asuva 93-vuotias maailmankuulu kapellimestari Gabriel Atlan-Ferrara muistelee elämäänsä ja rakkauttaan mezzosopraano Inez Pradaan. Hänellä on Inezistä muistona ovaali lasipallo, kristallisinetti. Se on sileä, tuntuu kädessä hyvältä ja se säilyttää hänen muistonsa.

Maestron ja Inezin ensikohtaaminen tapahtui Lontoossa vuonna 1940. Harjoiteltiin Berliozin Faustia Luftwaffen jyristessä taivaalla. Tämä kohtaus oli mielestäni loistava. Pariskunta vietti viikonlopun Dorsetissa, mutta Inez ei antautunut, tiet erosivat ja maestron ylpeys sai kolauksen.

Seuraavan kerran he tapasivat Mexico Cityssä 1949, taas Faustin merkeissä. Atlan-Ferrara oli riikinkukko ja despootti, joka sumeilematta kyykytti orkesteria ja solistejaan. Tuo harjoituskohtaus oli taas upea. Syttyi kiihkeä lyhyt suhde. Rakkautta  oli, mutta sitä ei tunnustettu ääneen.

Faustia esitettiin taas Lontoossa 1967. Kapellimestari oli jo kuusikymppinen, Inez lähes viisikymmentä. Tapaaminen jäi heidän viimeisekseen.

- Miksi jätit minut?
- Paremminkin miksi emme kumpikaan hakeutuneet toistemme luo? Minäkin voin nähdä asiat niin että sinä jätit minut. Olimmeko niin ylpeitä ettemme kumpikaan uskaltaneet ottaa ensimmäistä askelta kohti sovintoa?

Kun ns. tavalliset ihmiset rakastuvat toisiinsa he elävät suhdettaan, muuttavat yhteen ja kenties menevät avioonkin. Mutta eivät nämä kaksi huippulahjakasta taiteilijaa. Heitä ohjasi ylpeys, kunnianhimo ja ura. Olivatko kaikki nuo yksityiselämän ja suuren rakkauden uhraamisen arvoisia?


Kirjan kieli tuntui minusta hiukan vanhahtavalta, kankealta ja liian kohteliaalta. Voi olla kyse suomennoksestakin. Espanjankielen futuurin (será - on oleva) olisi ehkä voinut korvata pelkällä preesensillä. Yksi esimerkki tästä: 'Hän on alkava jäljitellä sitä mitä kuulee maailmassa.' Kirjan luolatarinoihin en osaa ottaa kantaa, koska ne menivät yli ymmärrykseni.

Haikea hasteellinen kirja.

Carlos Fuentes
Inez 2000
Gummerus
Suomentanut Tarja Härkönen
★★★★
Lainattu kirjastosta.

HelMet-lukuhaasteen luokat:
3 / kirjassa rakastutaan & 8 / minulle uusi kirjailija.

9. tammikuuta 2016

Kootut luetut


Tein listaa blogin aikana, lokakuusta tähän asti lukemistani kirjoista. Näköjään ahmimalla ja varsin espanjapainotteisesti on menty.


Olin Isabel Allende -fani jo entuudestaan. Olin lukenut häneltä ainakin Los cuentos de Eva Lunan ja Zorron. Lokakuussa lukemistani Henkien talo, Paula ja El amante japonés olivat aivan ihania.


Sitten innostuin lukemaan tuoreen Nobel-palkinnonsaajan Svetlana Aleksijevitsin Tsernobylistä nousee rukous ja Sodalla ei ole naisen kasvoja. Molemmat vavisuttavia lukukokemuksia. Luin taas kertaalleen Kjell Westön iki-ihanan Missä kuljimme kerran, tällä kertaa ruotsiksi.


Sitten olikin vuorossa Haruki Murakamin tuotantoon tutustuminen. Eniten pidin teoksesta Kafka rannalla. Maailmanloppu ja ihmemaa -teos on ollut jo pitkään varauksessa. Toivottavasti saan sen pian luettavakseni.


Uusia tuttavuuksia minulle nämä kaikki. Näistä mieliinpainuvin oli Francisco González Ledesman No hay que morir dos veces. Eduardo Mendozan eläinsatiirista pidin myös.


Francon ajan sensuurista elokuvajulisteissa kertova katselukirja oli mielenkiintoinen, Pariisitar kepeä. Maatuskan persoonallisesta kielestä pidin erityisesti.

Melkein kaikista olen jotakin blogiini kirjoittanut, itselleni muistiin ja ehkä vinkiksi muillekin.
Sen verran on tullut espanjaksi luettua, että tällä hetkellä näen unenikin espanjaksi.

8. tammikuuta 2016

Jordi Sierra i Fabra - Seis días de diciembre


Kuusi joulukuun päivää kuuluu espanjalaisen Jordi Sierra i Fabran 6-osaiseen Mascarell-sarjaan. Muut sarjasta lukemani dekkarit ovat: Yhdeksän huhtikuun päivää, jonka blogitekstissä kerron kirjailijan ja Mascarellin taustoista enemmän sekä Neljä tammikuun päivää.

Eletään Barcelonan joulukuuta 1949. 65-vuotias Miquel Mascarell on jo naimisissa toisen vaimonsa Patron kanssa. Nainen on entinen prostituoitu ja miestään yli 30 vuotta nuorempi. Kirjassa on kaunista ja kotoisaa kuvausta heidän rakkaudestaan, kahden kovia kokeneen ihmisen yllättävästä ja suuresta onnesta.

Tarina alkaa kun taskuvaras Lenin vie englantilaiselta mieheltä upean nahkasalkun. Pettymys on suuri, kun salkusta ei löydy rahaa, ainoastaan omatekoinen taidekatalogi. Lenin haluaa kuitenkin saada edes löytöpalkkion ja yrittää palauttaa varastamansa, mutta tuo englantilainen murhataan. Hätäännyksissään Lenin etsii Mascarellilta apua, sillä arvelee sotkeutuneensa johonkin tosi isoon juttuun.

Ja niinpä toden totta onkin. Käy selville, että katalogin taulut ovat natsien toisen maailmansodan aikana takavarikoimia ja edelleen teillä tietymättömillä. Miljoonien potti. 16 taulun jäljet johtavat Barcelonaan. Murhattu englantilainen kuului Monuments Men -organisaatioon, joka jahtaa ja etsii ympäri maailmaa noita tuhansia natsien takavarikoimia mittaamattoman arvokkaita tauluja.

Tämä oli kiva leppoisa dekkari, joka sisälsi paljon huumoria. Parivaljakon Lenin & Mascarell dialogit olivat eläviä ja kerrassaan huvittavia. Näin aivan elävästi silmieni edessä tuon luihun hyypiön, joka puhua pajattaa taukoamatta. Leninin vaimo ja kaksi lasta joutuivat myös muuttamaan muutamaksi päiväksi turvaan Mascarellin kotiin, mistä tietysti seurasi koko joukko hupaisia tilanteita. Viihdyttävä eikä liian väkivaltainen.

Jordi Sierra i Fabra
Seis días de diciembre, dekkari
Plaza & Janés 2014
Ei suomennettu (Kuusi joulukuun päivää)
★★★
Lainattu kirjastosta.

HelMet-lukuhaasteen luokat:
9 / luettu vieraalla kielellä, 37 / nimi viittaa vuodenaikaan & 44 / kirjassa joku kuolee

6. tammikuuta 2016

Eduardo Mendoza - El enredo de la bolsa y la vida


Luin aikaisemmin Mendozalta Kissatappelun ja Tulvan vuoden. Mutta tämäpä olikin tyystin erilainen, ei uskoisi samaksi kirjailijaksi.

El enredo de la bolsa y la vida - Pörssi ja elämä sotkussa on hulvaton satiirinen eläinsatu. Tähän Mendozan parodiseen sarjaan kuuluu yhteensä 4 teosta. Missään kohtaa kirjassa ei mainita, että päähenkilö on kissa. Mutta päättelen niin kirjan kansikuvasta sekä siitä, että hän kulkee neljällä jalalla ja riisuutuu mielellään ilkosilleen. En tiedä kuuluvatko muut kirjan henkilöt myös kissojen sukuun, mutta arvelen niin.

Päähenkilö on ikääntynyt, nimeltä mainitsematon kampaamon omistaja, joka ratkoo selkkausta, johon hänen ystävänsä Rómulo el Guapo (Romulus Komistus) on jotunut. Kampaajalla on apunaan mitä kirjavin joukko omituisen nimisiä tyyppejä: Quesito - Pieni Juustoneiti, Pollo Morgan - Kukko Morgan, Kiwijuli Kakawa - afrikkalainen albiino etc.

He pitävät miitinkejään Se vende perro - Myydään koiraa -nimisessä ravintolassa. Kampaajaetsivä onnistuu estämään Angela Merkelin murhan tämän saapuessa Barcelonaan. Se kävi helposti, koska Angela sekoitti kampaajan Manolitoon, jonka kanssa hänellä oli ollut nuoruudessa suhde.

Kirja oli hauska ja täysin absurdi. Mutta siinä oli teräviä viittauksia mm. Espanjan taloustilanteeseen. Hienoimmat nyanssit menivät minulta varmaan ohi, koska kieli oli haasteellista. Viihdyin kirjan parissa oikein hyvin.

Eduardo Mendoza
El enredo de la bolsa y la vida
Seix Barral 2012
Ei suomennettu (Pörssi ja elämä sotkussa)
★★★
Lainattu kirjastosta.

HelMet-lukuhaasteen luokat:
9 / vieraalla kielellä luettu & 30 / viihteellinen kirja