4. toukokuuta 2017

Esther Helmiä - Surun tieOle vahva / en ole 
Anna ajan tehdä tehtävänsä / en anna

Kokoelmassa Surun tie olevat runot ovat surutyörunoja. Esther Helmiä kirjoitti runoja äitinsä äkillisen kuoleman jälkeen lähes päivittäin. Hän kirjoitti säkeisiin sen miltä suru, viha ja tyhjyys juuri sinä päivänä tuntuivat. Espanjalainen Rosa Montero sanoi yhdessä kirjassaan, että kun suru on suurimmillaan se vie kaikki sanat. Nääntyy, mykistyy, ei jaksa puhua, ei jaksa kommunikoida. Näin kävi Helmiällekin, kommunikointi putosi kokonaan pois.

Hypi hypi kuoleman edessä / se sinua tanssittaa
Ei mitään hidasta valssia / vaan kylmää kyytiä se tarjoaa
Konttaa / nöyrry / pelkää / Se saa kuoleman nauramaan

Mutta onneksi runoihin riitti voimia, sillä niistä voi löytää lohtua se, joka juuri nyt on nääntymäisillään omassa surussaan. Kirjoittavalle ihmiselle runojen kirjoittamisesta oli varmasti suunnaton apu jaksaa arjessa ja yrityksessä luottaa taas elämään.

Valokuvassa sinulla on keltainen mekko / letit vielä pitkinä selkääsi
Minulla tänään vain keltaiset villasukat / hiukset takussa / elämästä

Tällaiset surutyörunot ovat hyvin paljaita ja intiimejä eikä niitä voi kuvitellakaan antavansa muiden luettavaksi ennenkuin aikaa on kulunut riittävästi, suru haalistunut elämään taustalle. Koskaanhan ikävä ei kokonaan häviä, sillä poisnukkuneet läheisemme säilyvät aina muistoissamme.

Kohti kevättä kuljen / ontuen vielä
Kompastelenkin / Hattu päässä kallellaan
Olen haravoimassa / sieluni pirstaleisia muruja
kompostiin / uuden aluksi

Äidin poismeno oli äkillinen, sen surun edessä ei Helmiää auttanut edes oma ammatti - saattohoitaja. Toisten suruun osaa suhtautua ammattimaisesti, omaan ei.  Kaikkein herkimmät runot on kokoelmasta jätetty pois, ne ovat vain runoilijalle itselleen ja hänen äidilleen.

Olet jokaisessa nupussa / aukeavassa kukassa
Olet jälleen värikkäänä / elämässäni ilona
tuoksuna heinikon / muurahaisten ahkeroinnissa
olet / kanssani kesällä

Surun tie -kokoelmassa on runoja vuoden ajalta. Runoista heijastuu matka, hidas toipuminen alun shokista hiljaiseen hyväksyntään ja ehkä tyyneyteen, toivoon siitä että elämä sittenkin kantaa.  Ja ennen kaikkea kiitollisuus elämästä, kiitollisuus tästä hetkestä. Runoissa ei ole otsikoita, mutta osioiden otsikointi on kuvaavaa: Suru saa kädestäni kiinni / Suru paras ystäväni / Hetkittäin näen auringon / Aika paras ystäväni / Alku ja...

Sumuverho on auennut / kädet lämmenneet
Ilo hiipii luokseni aamuisin / hymy kasvoilleni iltaisin
Vaikka menetin sinut / en tätä elämää
sitä jonka minulle annoit
...
kiitos että olit

Valitsin tähän postaukseen muutamia osasitaatteja runoista, jotka itseäni koskettivat eniten. Itsekin olen menettänyt läheisiä ja muistan sen typertyneisyyden ja tyhjyyden. Jokaisen kuoleman edessä mykistyy ja hiljentyy ajattelemaan elämän rajallisuutta. Jokaisen meistä on kuljettava oma surun tiemme.

Esther Helmiä
Surun tie
Mediapinta 2017
****
Arvostelukappale - Kiitokseni kustantajalle

Mediapinnan runokirjaprojekti
"Osallistumme itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlaan tarjoamalla kirjoittajille mahdollisuuden julkaista oman kirjan ilmaiseksi. Tammikuussa lupasimme, että teemme vuoden 2017 aikana 100 runokirjaa veloituksetta. Sen jälkeen kustantamoon alkoi tulvia käsikirjoituksia sekä runoilijoiden iloisia ja kiitollisia yhteydenottoja. Siksi teimme maaliskuussa päätöksen, että julkaisemme juhlavuoden ajan joka kuukausi 50 runokirjaa – veloituksetta."OMA NYKYRUNOPROJEKTINI
Pirjo Aarnio,  Anja Erämaja, Esther Helmiä, Matti Kangaskoski, Sanna Karlström, Tapani Kinnunen, Ari Korhonen, Susinukke Kosola, Marianna Kurtto, Sirpa Kyyrönen, Heli Laaksonen, Heimo Lajunen, Sami Liuhto, Satu Manninen, Maria Matinmikko, Harri Markoff, Helena Numminen, Riikka Palander, SusuPetal, Kirsi Poutanen, Heidi Rundgren (nyk. Haataja), Uuna SyrjäsuoIlpo Tiihonen, Jarkko Tontti, Jukka ViikiläSinikka Vuola, Katariina Vuorinen...

10 kommenttia:

 1. Kirja, joka koskettaa monia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kosketti minuakin. Muistelin omia poismenneitäni.

   Poista
 2. Kiitos Riitta että esittelit tämän. Runoja on monia erilaisia, ja aina löytyy parempia. Kielioppikin hallussa. Mutta joskus sanat ovat sielun puhetta, ei niitä voi muuttaa ne tulevat kuin tulevat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Runosi olivat tosi koskettavia. Löysin niistä kaikki shokin vaiheet. Rohkea olet - kiitos kun avasit sisintäsi.

   Poista
 3. Sinua kosketti heti alkuun samat säkeet kuin minuakin: käsky, kielto, käsky kielto.
  Juuri nuo säkeet ovat poikkeavaa kielen käyttöä ja siksi vaikuttavaa.

  Kirjoitat kauniisti ja olet perehtynyt huolella kokoelman sisältöön. Itsekin luin teoksen monta kertaa, mutta silti kaikkea ei pystynyt siirtämään sanoiksi. Runot veität minut isäni lähdön aikaan ja sanat hiipuivat.
  Onneksi sain sentään kerrottua ajatuksistani Estherin kokoelmasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos UUna. Minullekin isän lähtö oli vaikea, tuntui kuin maailma olisi pysähtynyt. Nyt on kulunut aikaa, ja voin jo iloisella mielellä muistella häntä.

   Poista
 4. Olá, os livros transmitem a sabedoria que é essencial para o caminho da vida, dar oportunidade a novos escritores é excelente.
  AG

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Es verdad que los libros amplían nuestra visión de vida. No puedo creerme que tantos finlandeses escriben - 50 libros de poesía en mes! Un gran proyecto!

   Poista
 5. Ihana kirja Estheriltä. Suru voi olla henkilökohtainen ja se voi olla kollektiivinen. Äidin kuoleman jälkeen minulle ei annettu aikaa surra. Kaikki vähänkin minua tuntevat tulivat käymään tai soittivat ja minä puhuin ja puhuin äidistä. kaikki muistot tulivat mieleen. Varsinainen suruprosessi käynnistyi, kun luin koskettavan kirjan aiheesta. Suru oikein vyöryi ja tulvi ja minä annoin sen tulvia.
  Soitanpa äidille, se oli pahinta oppia pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se suru on jossain vaiheessa surtava, muuten se voi tuntua vaikka fyysisinä juttuina. Ehkä ei aina aivan heti osaakaan, mutta sopivat kirjat auttavat. Kiitos kommentista Mai <3

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.