30. toukokuuta 2017

Toukokuun top 5 & kesän lukuhaasteista


Toukokuussa luin 17 kirjaa, joista 7 oli ohuita runokirjoja. Tavattoman upeita teoksia osui taas hyppysiin - nämä viisi koin elämyksellisimmiksi. Tässäpä ne lyhyin luonnehdinnoin, lukujärjestyksessä:

J. M. Coetzee - Kesä ***** Otava 2011
En tiedä millä ylisanoilla tätä loistokasta romaania - Coetzeen eräänlaista elämäkertaa - edes kuvailisin. Lausuntojaan antavien henkilöiden keskustelut haastattelevan Vincentin kanssa olivat humoristisia ja nautittavia. Sulkeutunut, spartalaista elämäntyyliä yhä vain noudattava Coetzee panee peliin semmoisen itseironian ettei voi kuin mykkänä ihailla. Markku Päkkilän suomennos oli niin ikään erittäin hyvä lisäten omalta osaltaan lukunautintoa. Kyllä tämä herra on Nobelinsa ja kaksi Bookeriaan (1999 Häpeäpaalu ja 1983 Michael K:n elämä) ansainnut!

Javier Cercas - Valon nopeus - La velocidad de la luz ***** Tusquets 2005 
Upea tarina ystävyydestä ja ystävyyden elämän mittaisesta jäljestä, kohtalon eteen paiskaamista tragedioista ja musertavasta syyllisyydestä. Cercas lainaa Hemingwayn nihilististä uskontunnustusta, jossa on sanaleikki: nada = ei mikään korvaa mm. sanan Isä: Nada nuestro que estás en la nada, nada es tu nombre, tu reino nada, tú serás nada en la nada como en la nada. Our nada who art in nada, nada be thy name thy kingdom nada thy will be nada in nada as it is in nada. Give us this nada our daily nada and nada us our nada as we nada our nadas and nada us not into nada but deliver us from nada; pues nada. Hail nothing full of nothing, nothing is with thee.

Mila Teräs - Jäljet ***** Karisto 2017 
Minua viehätti kovasti, miten taitavasti Teräs osasi punoa tarinan sisälle monien Schjerfbeckin kuuluisimpien maalausten syntyvaiheet.  Schjerfbeck etsi jatkuvasti oikeaa ilmaisutapaa ja kullekin mallilleen sopivaa väriä. Hän oli tyytyväinen vain harvoihin maalauksiinsa, mistä kertoo se että hän maalasi niistä useita toisintoja, yrittäen löytää aina vain paremman ilmaisun, yrittäen vangita mallinsa sielun. Jäljet tuntuu autenttiselta fiktiivisyydestään huolimatta. Teräksen ote on kaunis ja herkkä, kieli upeaa. Hurmaava ja koskettava teos.
Heli Laaksonen - Sulavoi ***** Otava 2006
Sulavoin runot ovat kesältä maistuvaa voisulaa uusien perunoiden kanssa tai äidin leipoman uunilämpöisen ruisleivän päällä! Niissä kuplii mielikuvitus, ilo ja huumori kerrassaan nautittavalla tavalla. Laaksosen runoissa voi tapahtua mitä vaan: naakalla on kirkkotaivaan väriset silmät, prinsessan kruunu takertuu pyykkinaruun, kurjet huutavat kun runoilija pesee tukkaa... Elämä ei aina ole päivänpaistetta, mutta ihmiselon surut on kiedottu myötätunnon lämpöiseen syliin. Sulavoin runot ovat oikeita hyvänmielen runoja, täynnä pulppuavaa iloa. 
Anja Erämaja - Töölönlahti ***** Wsoy 2013 
Töölönlahden runojen nainen on himojuoksija, joka juoksee Töölönlahtea ympäri ja ympäri - läpi syksyn märkyyden ja talven pimeyden kunnes koittaa ihana kevät. Nainen juoksee ja havannoi sekä ympäristöään että ihmisiä, samalla päässä surraa. Runoissa on mahtava tikuttava ja suggestiivinen rytmi, tuntuu kuin olisi lenkkikaverina juoksemassa. Typografialla on leikitelty kivasti, mutta ei liian vaikeasti: teksti kaartuu kuin askel kaarroksessa, joskus tiukasti, joskus löyhemmin, asettuakseen taas normaaliin suoran polun rytmiinsä. Runo tikittää, askel tikuttaa - aivan ihanassa ja mukaansa tempaavassa rytmissä! 

Haastetilanne
Helmet 2017 -haasteessa puuttuu aina vaan 3. Muissa haasteissa olen runohaasteeseen lukenut 20 kotimaista runokokoelmaa, Frau, Signorina & Bibi -haasteeseen 7 kirjaa, ja jo joulukuun alussa alkaneeseen Seinäjoen kaupunginkirjaston 100 kirjan haasteeseen 94 kirjaa. 

Luetaan ja nautitaan kesästä!
Kesällä on tulossa paljonkin lukutempauksia, näihin osallistun luultavasti itse:
Lue kesän lukuhaasteista lisää Haastavaa lukemista -blogista,
Prideviikkokin on kesä-heinäkuun vaihteessa.


Toivottelen kaikille ihanaa kesää - aurinko paistakoon ja lämpöä riittäköön!

9 kommenttia:

 1. Hyvässä jamassa ovat lukemisesi jo! Valtavan määrän olet lukenut. Minäkin yhteen aikaan luin paljon, mutta nyt niska tekee kiusaa.
  Tuon Teräksen "Jäljet"-teoksen haluan kyllä lukea ja Coetzeen "Kesä" tuntuu myös houkuttelevalta.

  Vastasin muuten edellisessä postauksessa olleeseen haasteeseen :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo kaksi mainitsemaasi kirjaa olivat todella huippuja, toki erilaisia keskenään, mutta suosittelen. Luen joka ilta ennen nukkumaanmenoa, sillai kertyy :)

   Poista
 2. Vaikuttava kokoelma, joita olet jo lukenut. vaikka itse luen paljon mielestäni, en yllä samaan. Mä innostuin Pirjo Tuomisen vanhoihin kirjoihin kun ne oli e-kirjana, no nyt en saa sitten mistään kolmatta osaa sarjaan siis e-kirjana, eli Hovikosken valtiatar, oletko lukenut??On sitten inhottavaa aloittaa sarjaa ja se jää kesken.
  Hyviä haasteita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirjo Tuomiselta en varmaan ole lukenut mitään, luulen. En pidä sarjoista muutenkaan, orjuuttavat liikaa. Kaunista kesää Esther!

   Poista
 3. Onpas sulla vaan ollut tahti! Mä pelkään etten ehdi vuodessa sataa Seinajoen haastetta varten, mutta yritän kyllä viimeiseen asti. Pitää lukea vaikka sarjakuvia välillä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin viime vuonna 142 kirjaa, nyt halusin 'paineettoman' vuoden ja laitoin Goodreadsiin tavoitteeksi vain sata :) Vähänhän tämä pakkomielteiseltä tuntuu, mutta lukeminen on iltojen ilo nr 1 - televisio ei kiinnosta.
   Kukin aikataulujensa mukaan Kaisa, älä ota stressiä!

   Poista
 4. Olen lukenut Kesän ja Sulavoin sekä Jäljet, aika kesäisen kuuloisia teoksia. Coetzee jäi mieleeni kutkuttamaan ja haluaisin lukea jonkun toisen hänen kirjoistaan.
  Ihania kuvia jälleen, lemmikit ovat lempikukkiani ja niitä löytyy rivarin pihalta ja täältä saaren pihalta. Ja mieheni silmät ovat samaa sävyä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesä on Coetzeelta yliveto. Jeesuksen lapsuus oli aika outo, Häpeäpaalu apartheidin jälkeisissä tunnelmissa, siitä bloggaan kesäkuussa. En osaa suositella sinulle mitään. Muistaakseni Marjatta on lukenut enemmänkin, ehkä hänen blogistaan löytyisi joku vinkki.
   Lemmikit alkavat olla parhaimmillaan, minustakin ne ovat ihania - lisääntyvät ihan itsekseen. Nautitaan kesästä Mai!

   Poista
 5. Hieno määrä luettuja. Mä olen päässyt Helmet-haasteessa puoleen väliin - ja niin alkaa vuosikin jo olla puolessa, joten aikataulussa ollaan, vaikka aikataulua ei ollutkaan. (;

  Ihanaa kesää!

  VastaaPoista

KIITOS kommentistasi ♥ THANK YOU for your comment ♥

Kirja vieköön! ei pidä lukijarekisteriä eikä kerää minkäänlaisia lukijatietoja itse. Blogger-blogina noudatamme Googlen yksityisyydensuojakäytäntöä. Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivultaYksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.