4. helmikuuta 2020

Maria Annala - Trumpin kansa


”Minä olen Valittu”, hän ilmoitti luoden silmänsä ylös Taivaaseen 
vastatessaan toimittajan kysymykseen kauppasodasta Kiinan kanssa.

Ilmiö nimeltä Donald Trump on Euroopasta katsoen varsin hämmentävä. Miten huolettomia ja harkitsematomia twiittejä, rasistisia ja misogyynisiä kommentteja suoltava ehdokas on ylipäänsä voitu valita Yhdysvaltain presidentiksi? Journalisti Maria Annalan Trumpin kansa valottaa syitä Trumpin vaalimenestyksen takana. Annala asui Bostonissa vuosina 2015-2019 ja seurasi tiiviisti edellistä, vuoden 2016 presidenttikampanjaa. Kirjassa selostetaan lukemattomia tutkimuksia äänestyskäyttäytymisestä puolueittain ja demografisin kriteerein, lehdistön roolia ja mielipidemittauksia. Siitä huolimatta kirja ei ole raskaslukuinen, vaan äärimmäisen kiinnostava. 

Keventävää ja kaivattua tavallisen kansan perspektiiviä Trump-hurmioon tuovat kolme hänen vaalikampanjassaan toiminutta virgianalaista. Alice Butler-Short on yli seitsenkymppinen irlantilaissyntyinen nainen, joka perusti Virginia Women for Trump -liikkeen ja sanoo kampanjoivansa myös tänä vuonna idolinsa hyväksi ja keskittyvänsä sitten lastenlapsiinsa. Christianné Allen oli Trumpin kampanjaorganisaatioon liittyessään vasta 16-vuotias. Hän on löytänyt itselleen työuran politiikasta ja työskentelee tätä nykyä Trumpin henkilökohtaisen asianajajan Rudy Giulianon yrityksessä (ja on Ukraina-kohun silmässä!). Parikymppinen oikeustieteen opiskelija Brian Landrum löysi uran poliittisen digitaalisen markkinoinnin saralla  ja työskentelee Blitz Digital Groupissa. Omasta näkökulmastani he kaikki ovat epätodennäköisiä Trumpista lumoutujia: kaksi nuorta, jotka hämmästyttävästi jakavat ehdokkaansa konservatiiviset mielipiteet ja varakas, fiksu ja tyylikäs Alice, joka nielee kaikki Trumpin naista halventavat kommentit! Mutta juuri tämän yleisen hämmästelyn vuoksi Annala halusi kertoa ruohonjuuritason toimijoista:

Kirjaideani lähti aikoinaan juuri siitä havainnosta, että suomalaisten ystävieni ja tuttavieni oli vaikeaa jollei suorastaan mahdotonta ymmärtää Trump-ilmiötä. Yhdysvalloissakin moni ystäväni ja tuttavani oli asiasta ihmeissään, mutta he sentään yleensä tunsivat edes yhden Trumpin kannattajan. Suomalaiset harvemmin tuntevat Trumpin kannattajia henkilökohtaisesti, ja pelkkien uutisjuttujen perusteella heistä syntyy helposti yksipuolinen kuva. Kirjani kautta lukijat pääsevät tutustumaan kolmeen Trumpin kannattajaan, mikä toivottavasti auttaa saamaan heistä aiempaa monipuolisemman käsityksen.

Annalan mukaan kansa on Yhdysvalloissa jakaantunut jyrkemmin kuin koskaan lähivuosikymmeninä: republikaanit vs demokraatit & Trumpin kannattajat vs vastustajat. Viime vaalien eskaloitunut kiihkeys ja puolensa valitseminen romuttivat kuulemma ystävyyssuhteita ja synnyttivät juopia perheenjäsenten kesken. Yhtä jyrkkä jako tuntuu olevan myös ryhmissä valkoiset vs värilliset. Valkoiset amerikkalaiset pelkäävät joutuvansa lähivuosina vähemmistöön, mistä syystä Trumpin jyrkkä maahanmuuttovastaisuus oli ja on mannaa heille. Trumpin mielestä meksikolaiset ovat raiskaajia ja huumediilereitä ja kaikki muslimit terroristeja. Kunnon muuria ei Meksikon rajalle ole saatu, kuten Trump toivoi. Laiton maahanmuutto Meksikosta on kuitenkin vähentynyt ja viiden muslimimaan (Iran, Libya, Somalia, Syyria & Jemen) asukkaillle on asetettu maahantulokielto. Sama koskee myös pohjoiskorealaisia ja venzuelalaisia.

Trumpilla oli ja on arvokonservatiivisten evankelisten kristittyjen kannatus, koska he ajattelevat samalla tavalla. Tämän ryhmän kannatusta on lisännyt halu aborttioikeuden ja adoptio-oikeuksien kaventamiseen. Sateenkaariperheiden adoptiota onkin vaikeutettu, mutta tasa-arvoista avioliittolakia ei sentään ole kumottu. Trump on tunnettu misogyynisistä ja rasistisista kommenteistaan. Hän kehotti mm. neljää värillistä edustajainhuoneen demokraattipuolueen naisedustajaa palaamaan kotimaihinsa.

Annala esittelee sivukaupalla Trumpin häkellyttäviä mielipiteitä. Kirjan luettuani olen yhtä ymmällä kuin ennenkin. Hämmästyttävintä on se, että myös naiset - ja myös värilliset naiset - äänestivät Trumpia. Eivät kuitenkaan valkoiset koulutetut naiset. Tuntuu, että kansa oli kyllästynyt Washingtonin puolue-eliitin politiikkaan ja halusi presidentikseen freessin rivimiehen, jos niin Trumpista voi sanoa. Kansa halusi autoritäärisen johtajan, joka pelastaa maaseudun unohdetut ja sen syrjäytymässä olevat asukkaat ja toteuttaa heidän unelmaansa: America First! - Make America Great Again! Tässä häviää ilmasto, globaali kauppa ja liikkuvuus, tilalle tulee me vastaan muut ja patriotismi. 

Syksyn 2020 presidentinvaalien ehdokasasettelu käy jo kuumana. Julkisuudessa jatkuvasti esillä oleva Trump on vahvoilla, jollei talous romahda ennen vaaleja. Viimeiset kolme vuotta Yhdysvaltain taloudella on mennyt hyvin, mutta pilviä taivaalla näkyy. Trump on sanonut mm. pelastavansa Yhdysvaltain hiilikaivokset, mutta hänen kauppasotansa Kiinan kanssa on estänyt hiilen viennin sinne ja alaa vaivaa konkurssiaalto. Demokraattien ehdokkaaksi on asettunut mm. Joe Biden, jonka poikaa Trump on mustamaalannut ja saanut virkarikossyytteen. Koskaan ennen presidenttiehdokkaana ei ole ollut ehdokas, jota syytetään virkarikoksesta. Saa nähdä. Trump on haalinut itselleen valtaa ja ympäröinyt itsensä myötämielisillä, arvokonservatiivisilla tuomareilla.

Pari vuotta sitten luin Timothy Snyderin teoksen Tyranniasta, jossa hän varoitteli Trumpista. Kuten aiemmin sanoin, olen Trumpin kansan luettua yhtä hämmentynyt, mutta kirja on huippuhyvä ja asiantunteva. Bloggauksessa en mitenkään voi ottaa esiin kaikkea kiinnostavaa, mutta esim. asetelma valtamedia vs oikeistomediakupla, Fox ja Breitbart, oli varsin silmiä avaavaa luettavaa. Annala käyttää paljon viitteitä, joiden tarkka ja kattava luettelo löytyy teoksen lopusta. Myöntää täytyy, että Trumpilla on karismaa ja häntä sokeasti kannattavat - jopa naiset! - kääntävät kaiken parhain päin.

Maria Annala - Trumpin kansa
Into 2020
Kustantajalta
_______________
Kirjojen kuisketta  / Politiikkaradio, Yle Areena

Trumpin kansa on myös kattava katsaus tuoreisiin tutkimustuloksiin, jotka auttavat ymmärtämään, kuka kiistanalaista ehdokasta oikeastaan äänesti ja miksi. Yhdessä tutkimustieto ja päähenkilöiden näkemykset rakentavat syvällisen ja monisyisen kuvan äänestäjistä, jotka ovat avainasemassa myös vuoden 2020 presidentinvaaleissa. 

Maria Annala on Yhdysvaltojen politiikkaan erikoistunut uutistoimittaja. Hänen juttujaan ovat julkaisseet säännöllisesti STT, Lännen Media ja Ulkopolitiikka. Koulutukseltaan Annala on yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta ja humanististen tieteiden kandidaatti Helsingin yliopistosta. 


Timothy Snyder::
Totuudella on neljä tapaa kuolla: 1) Sepitelmien ja valheiden esittäminen tosina. 2) Shamanistinen loitsinta eli toisto. 3) Maaginen ajattelu eli estoton ristiriitaisuus. 4) Vääristynyt usko.
Tässä esseessä Snyder höykyttää Trumpia kovin sanoin ja monin esimerkein sekä selittää miten propagandarummutus esim. natseilla toimi.

8 kommenttia:

  1. Kiva oli lukea sinun postaustasi, kun juuri pari päivää sitten tein omani. Olen samaa mieltä, että Annalan kirja on kiinnostava ja asiantunteva. Oli paljon uuttakin tietoa, tietoa jota meidän medioissamme ei ole niin paljon julkaistu. Ja tulevien vaalien vuoksi kirja on tällä hetkellä hyvin ajankohtainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli hurjan tarkat viitteet myös, siitä mihin Annala viittasi. Kohta se hulabaloo taas käy hurjana. Todella kiinnostava teos!

      Poista
  2. Varmasti mielenkiintoinen ja yleissivistäväkin kirja kolmen näkökulman kanssa. Hirvitti ja pelotti silloin, kun Trumpista tuli presidentti. Hän on hullu louskuttaja ja räksyttäjä. Kuin kapinen koira. Paitsi koirat ovat suloisempia. Tuo maahantulokielto viiden muslimimaan asukkaille on käsittämätön. Yhtä käsittämätön on mieskin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Trump osasi vedota maahanmuuttokriittisiin, kristittyihin ja maaseudun työttömiin, mutta politiikka on Yhdysvalloissa hirvittävän likaista plus äänestysjärjestelmä on mutkikas. Minäkin olen anti-Trupm, en voi asialle mitään.

      Poista
  3. Trumpin kannattajia en taida tuntea, joihinkin republikaaneihin kyllä tutustuin useampi vuosi sitten yhdellä netin harrastusfoorumilla...ja ihan hyvä että tutustui, koska saa vähän verrokkia siihen että Euroopassa nähdään ja kuullaan vain niitä rannikoiden demokraatteja...

    Kaveri taas puhui että toisella netin harrastusfoorumilla näkyy myös Trumpin kannattajia, ja mainitsi yhdeksi suosion syyksi aika ilmeisen ja helpon: Trumpin isolationistinen politiikka on ihan oikeasti parantanut sisämaan teollisuuden toimintaa ja tätä kautta myös monien näivettyvien paikkakuntien työllisyyttä ja yleistä elinkelpoisuutta...ja jos sinä saisit valita sen ehdokkaan välillä joka sanoo että kuole pois, evvk, ja sen ehdokkaan joka pystyy tarjoamaan työtä ja elinkelpoisuutta, kumpaa äänestäisit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on aivan totta, mitä sanot Gregorius. America First - ajattelu kauppapolitiikas plus työllisyyden edistäminen ovat tärkeitä pointteja. Minä tein myös vähän gallupia nettituttujeni parissa, ja uskonnollisuus / kristillisyys näyttää olevan Trumpin kannattajille tosi tärkeä juttu. Mutta vähäisen otantani perusteella huomasin, että kannat jakautuivat todella jyrkästi. Kumpikaan puoli ei ymmärtänyt toisen ajatustapaa ollenkaan. Mutta näinhän poliittisten aatteiden laita yleensäkin on.

      Mutta likaista peliä. Trump mm. repii kaikkensa tuoreesta demokraattien Iowan esivaalin ääntenlaskuongelmista.

      Poista
  4. Kiitos arviosta, Riitta! Tosi mukavaa, että pidit kirjasta noin paljon. Olet myös löytänyt hauskan kuvan Alicesta. Hänellä on kuvassa jopa jalassa isänmaalliset saapikkaansa, joihin viittaan kirjassa useita kertoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, minunhan oli tietysti pakko googlata miltä Alice ja hänen saapikkaansa näyttävät :) Kaunis ja tyylikäs nainen!

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.