1. helmikuuta 2020

Tammikuun luetut


Kirja vieköön! viettää tänään Riitan päivänä 4-vuotissynttäreitään. Aika on rientänyt, bloginpito väliin väsyttänyt ja sitten taas innostanut. Kiitän kaikkia lukijoita & bloggarikollegoita lukuvinkeistä & seurasta.

Tammikuu oli pitkästä aikaa oikein kunnon lukukuu, mikä kielii siitä että säät olivat keljut eikä ulkoiluun tuhraantunut aikaa. Luin peräti 19 kirjaa, joista toki neljä oli ohuita runokokoelmia. Päätin valita kuukauden top kolmeen vain tietokirjoja, eipä ole ennen näin ollutkaan! Neljäs hieno tietokirja on pakko mainita myös: Nina Kokkisen Totuudenetsijät avasi lisää Hugo Simbergin taiteen ymmärrystä. Kuukauteen mahtui yksi viime vuonna ilmestynyt esikoinen myös: Antti Röngän koskettava Jalat ilmassa.


Kersti Juva - Löytöretki suomeen ***** SKS 2019⠀⠀
Englanti voi vain unelmoida tällaisesta verbistä, sanoo Kersti Juva verbistä joutaa. Yksi suosikkiluvuistani kertoo, millä lukemattomilla ilmaisuilla englannin hyvin yleisen modaaliverbin can voi korvata: mahdollisesti, varmaan, kai, saa, on lupa, sopii, osaa, taitaa, pärjää, pystyy, kykenee, jaksaa, ehtii, kerkiää, joutaa, mahtuu, pääsee, kelpaa, riittää, saattaa. malttaa... Juva sanoo, että suomennostyössä hänellä on yksi melkein rikkumaton periaate: virke on virke eikä pisteen paikkaa vaihdeta. Muita virkkeen palikoita voi ja pitää järjestää suomen kielen rakenteen mukaisesti luontevaan järjestykseen.⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Rakel Liehu - Helene ***** Wsoy 2004
Liehun Helene on tavattoman hieno ja eläytyvä, toki fiktiivinen elämäkerta. Oli hienoa lukea, mitä Schjerfbeck näki ympärillään, miten hän koki värit, miten mallinsa, miten hän etsi mallin sielua ja miten vaikeaa hänestä oli onnistua itseä tyydyttävällä tavalla. Vaikuttavaa oli lukea vanhuuden hurjien ja paljaiden omakuvien synnystä ja siitä, miten hurtilla huumorilla hän suhtautui itseensä. Mielessä ovat myös kirkkaat elämykset juuri nähdystä Ateneumin näyttelystä Maailmalta löysin itseni. Hieno Schjerfbeck-elämäkerta on myös Riitta Konttisen Oma tie ja Mila Teräksen fiktio Jäljet. Siteeraan tähän loppuun viimeisen Mila Teräksen teoksen postaukseen kirjoittamani kappaleen:

Traagisesta elämästään, onnettomasti päättyneistä rakkauksistaan, köyhyydestään ja sairaalloisuudestaan huolimatta Schjerfbeckissä eli vahva taiteen palo ja tinkimättömyys omaan pelkistettyyn tyyliin. Tämä tinkimättömyys, Schjerfbeckin kuohuttava modernismi, ja naiseus pitivät hänet taidemaailman ulkopuolisena. Mutta tänään hän on yksi halutuimmista ja rahassa mitaten kalleimmista taiteilijoistamme. Koko elämän ajan Schjerfbeck eli ristiriitaa myös tyttären aikaavievien velvollisuuksien, sairaasta äidistä huolehtimisen, ja taiteensa välillä. Pariisissa vietetyt velvollisuuksista vapaat nuoruusvuodet kimmelsivät ihanina hänen muistoissaan, mutta paluu Pariisiin jäi unelmaksi.Helena Ruuska - Hugo Simberg. Pirut ja enkelit ***** Wsoy 2018
Helena Ruuska osoittaa yli 400-sivuisessa teoksessaan, että tietokirjankin voi kirjoittaa vetävästi ja mukaansatempaavasti. Hugo Simbergin elämäkerran ja hänen taiteensa ohella Pirut ja enkelit oli paljon muutakin. Kirjan sivuilla saa eläytyä viime vuosisadan vaihteen muidenkin taiteilijoidemme elämään ja suomalaiseen taidemaailmaan sekä Suomen Suuriruhtinaskunnan levottomiin ja vaikeisiin aikoihin. Minua kiinnostivat erityisesti kuukaudet Ruovedellä Akseli Gallen-Kallelan opissa ja ystävyys Magnus Enckellin kanssa sekä heidän yhteistyönsä Tampereen tuomiokirkon koristelussa. Simbergin alastomat, ruusuköynnöstä kantavatpikkuapostolit aiheuttivat valtavan skandaalin. Järjestettiin jopa Kyllä vai ei -äänestys, joka päätyi säilyttämään Simbergin freskot vain yhdellä äänellä - jälkipolvien iloksi ja onneksi. Upea elämäkerta!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
MUUT KOTIMAISET
Monika Fagerholm - Kuka tappoi bambin? *** Teos 2019
Veera Jahn - Paljon kaikesta. Läsnäolon voima ** BoD 2019
Nina Kokkinen - Totuudenetsijät **** Vastapaino 2019 ❤︎❤︎❤︎
JP Koskinen - Tulisiipi *** Like 2019
Marjo Pajunen - Jonkinlainen kotiinpaluu **** Boheemipokkarit 2019
Antti Rönkä - Jalat ilmassa **** Gummerus 2019 ❤︎❤︎❤︎
Jyrki Vainonen - Yön ja päivän tarinoita **** Aula & Co 2019

RUNOT
Aika sattuu. Vironhaikuja ** Palladium Kirjat 2011
Muhaned Durubi - Ruosteisia luonnoksia **** Enostone 2019
Juha Rautio - Sääntö 0 *** Enostone 2019
Auli Särkiö - Vedenpeitto **** Poesia 2019

MUUT ULKOMAISET
Isabel Allende - Largo pétalo de mar **** Plaza & Janes 2019
Ernest Hemingway - Kenelle kellot soivat **** Wsoy 2014
Ruth Hogan - Kadonneiden tavaroiden vartija ****Bazar 2020
Alejandro Zambra - Kotiinpaluun tapoja **** Fabriikki Kustannus 2017
Alejandro Zambra - La vida privada de los árboles *** Anagrama 2007


Luvussa mm. Mikko Rimmisen Jos se näyttää siltä & Helena Ruuskan Eeva Joenpellon elämäkerta.
Toivotan lukijoilleni lukuiloa ja hienoja kirjaelämyksiä myös helmikuuhun!

16 kommenttia:

 1. Paljon onnea Riitta neljästä vuodesta. Siitä on hyvä jatkaa. Tosi paljon olet lukenut tammikuussa. Tuttuja kirjoja on joukossa, mm Hogan, Koskinen, Jahn ja Liehu. Mukavaa alkavaa helmikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli niin surkat ilmat, että tuli luettua! tahti on yleensä ollut 10 kirjaa per kk.

   Poista
 2. Lämpimät onnittelut sinulle blogisynttärien johdosta! Mehän tosiaan olemme melko samanikäisiä bloggaajia. Monenlaisia vaiheita blogivuosiin mahtuu. Joskus voi väsähtää ja sitten taas innostuu entistä enemmän.

  Monenlaista olet ehtinyt taas lukea, jopa Alejandro Zambralta jotain espanjaksikin. Hienoa! Siitä et ole tainnut vielä blogata?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirjarakkautta! Kun väsähtää, silloin on viisasta pitää taukoa, kuten sinä syksyllä... Tuo espanjaksi lukemani Zambra ei niin sytyttänyt, jätin bloggaamatta - niin voi minullekin käydä :))

   Poista
 3. Paljon onnea 4-vuotiaalle blogillesi! Postausmääräsi ovat kyllä uskomattomat, joten hämmästelin blogin näin nuorta ikää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mannilainen! Työelämä ei rasita enää, joten aikaa tälle addiktiolle on :))

   Poista
 4. Kiitos blogistasi ja "lukuseurasta". Toivotan onnea ja rutkasti lisää vuosia. Onpa sinulla ollut hieno lukukuu, monta kirjaa, jotka tekisi mieli lukea, kuten tuo Juva ja klassikko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Arja, pieni beibi vasta olen teidän konkareiden rinnalla! Aivan liikaa on kiinnostavaa luettavaa, ei millään ehdi - eikä varsinkaan vaativasaa työssä toimiva!

   Poista
 5. Onnittelut neljästä blogivuodesta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaunis <3 Mukavaa aika tämä on ollut!

   Poista
 6. Onnea ja kiitos kivoista vinkeistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Esther <3 Ei ilman kirjoja osaisi olla - kuten e sinäkään!

   Poista
 7. Onnea neljästä blogivuodesta, Riitta! ♥ Sinulla on takanasi hienoja blogivuosia ja upea on ollut tammikuukin! Hankin juuri tuon Liehun "Helenen", jota pian aloittelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. vätKiitos Katja <3 Hurjaa, miten nopeasti vuodet vierii. Minä pidin tuosta Liehun Helenestä kovasti. Olen lukenut Schjerfbeckistä myös Mila Teräksen Jäljet ja Riitta Konttisen Oman tien. Upeita kaikki <3

   Poista
 8. Onnittelut nelivuotiaalle blogille! Tammikuun kirjoistasi tuo Kersti Juvan kirja kuulostaa herkulliiselta. Koskisen Tulisiipi on tulossa minulla lukuun pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paula <3 Juvan kirja on oikeastaan käsikirja, jota kannattaa ehkä lukea osissa - mutta minun oli pakko lukea se yhteen syssyyn. Oli hieno kurkistaa taitavan kääntäjän ajatuksiin ja työhön.

   Poista

Kiitos kommentistasi - Thank you for your comment ♥ Poistan kaikki jonkun mainoslinkin sisältävät kommentit. All comments containing an advertising link shall be removed.

Kirja vieköön! ei pidä lukijarekisteriä eikä kerää minkäänlaisia lukijatietoja. Blogger-blogina Kirja vieköön! noudattaa Googlen yksityisyydensuojakäytäntöä. Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.