3. maaliskuuta 2016

Milena Busquets - También esto pasará

Milena Busquets (s. 1972) on espanjalainen kirjailija, toimittaja ja kääntäjä. Busquetsin osin omaelämäkerrallinen romaani Tämäkin menee ohi ampaisi heti ilmestyttyään Espanjan myyntilistan ykköseksi, ja sen oikeudet on myyty lukuisiin maihin.

Barcelonalainen Blanca on nelikymppinen, hän on vastikään haudannut äitinsä. Blancalla on kaksi poikaa, kaksi entistä aviomiestä, naimisissa oleva rakastaja ja liuta originelleja ystäviä. Tämän sekalaisen porukan kanssa hän lähtee äidiltään perimäänsä taloon merenrannalle Cadaquésiin, mikä on idyllinen turistien suosima pikkukaupunki parin tunnin ajomatkan päässä Barcelonasta, aivan Ranskan rajoilla.

Blanca on ollut hiukan eksyksissä miessuhteittensa kanssa jo ennen äitinsä kuolemaa - ja nyt sitäkin enemmän. Äiti sairasti Parkinsonia. Ne olivat näännyttäviä vuosia, täynnä ’putadas', paskamaisia juttuja.

Pitkään aikaan ainoa minua askarruttanut rakkausjuttu on ollut rakkausjuttuni sinun kanssasi.

Blanca muistelee äitiään, on hyvin väsynyt ja hyvin tyhjä. On ilo lapsista, on seksi ja on kesä. Mutta en oikein saanut otetta tästä. Ehkä aikuisen Blancan haahuilut ja hippimäiset asenteet olivat itselleni liian vieraita. Kirjan viimeinen luku oli kaunis. Blanca kertoo siinä mitä kaikkia elämänasenteita hän oppi äidiltään ja että menee jo paremmin. Elämä voittaa - tämäkin menee ohi.

Olen alkanut hengittää paremmin ja painajaiset ovat melkein loppuneet. Joinakin päivinä tunnen  taikapölyn leijailevan pääni päällä, ei sitä ole paljon enkä tunne sitä usein, mutta onhan se alku. Ja meillä on uusi asukas kotona, sen nimi on Rey (saksanpaimenkoira). Yritän opettaa lapsia viemään sen kävelylle joka päivä. Toissapäivänä vein jakkusi pesulaan, saan sen torstaina, kuin uutena minulle sanottiin.

Kirja saattaa lohduttaa lukijaa, jolla läheisen menetys on tuoreessa muistissa. Parasta minusta oli se, että kirja vei kesään. Kuumaan aurinkoiseen Espanjaan ja ystävien illanviettoihin.

Milena Busquets
También esto pasará 2015
Anagrama
★★½
Lainattu kirjastosta.

Tämäkin menee ohi 2016
Otava
Suomentanut Tarja Härkönen

Helmet-lukuhaasteen kohdat:
8 / minulle uusi kirjailija, 9 / luettu vieraalla kielellä

2 kommenttia:

  1. Tämäkin menee ohi viehätti minua. Äidin ja aikuisen tyttären tarinaa luen mielelläni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä taas en päässyt tähän ollenkaan sisään. Väärä ajankohta tai mielentila? Oma äitini on kuollut vuosia sitten, joten en mieti enää äiti-tytärsuhdetta. Ainakaan omaani.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.