28. lokakuuta 2017

Kirjamessuilla - lyriikan ja Liukkosen lauantai

Kännykällä voisin heittää vesilintua, mutta näillä mennään. Lauantain kuunneltuihin osui paljon runoutta, vampyyrejä, kirjallisuuden surkeaa medianäkyvyyttä & vaikka mitä.


Suomalaisen runon maisemasta - Katso pohjoista taivasta 
Lavalla Jenni Haukio, Anja Salokannel ja Vilja-Tuulia Huotarinen, haastattelijana ihana Anna Kortelainen. Tunnin ohjelmaosuus oli ihastuttava. Keskusteltiin tämän antologian rakenteesta, synnystä ja suomalaisesta runomaisemasta. Siteerattiin myös muutamia koskettavia runoja:

Joku oli sinun tähtesi täällä. - Mirkka Rekola
Missä on raskain mieli, siellä on myös satakieli - Aaro Hellaakoski

Luettiin myös Sirkka Seljan kauneista kaunein rakkausruno Olen kanssasi rintamalla, mutta en löytänyt valitettavasti sen tekstiä netistä.
Vilja-Tuulia toimittaa netissä Jano-runouslehteä ja hänen sanoistaan voisi ottaa oppia jokainen runoutta vierastava: Ei ole oikeaa tai väärää, lukijan tulkinta on aina oikea. Runous on tavallaan demokraattinen asia. Jos jonkun runoilijan teksti tuntuu liian oudolta, voi laittaa kirjan sivuun ja todeta rauhallisesti: tämä tapa ei sovi minulle. Hän sanoi myös, että koska runous on Suomessa ollut pitkään suullista tai laulettua, on tärkeää että runoja luetaan tänäkin päivänä ääneen.


Runouden uudet valtatiet - Mistä lukija löytää runoutta, mistä runoilija löytää kustantajan?
Vinkkejä antamassa Mikael Brygger, Tuija Välipakka, reipas & rempseä Tapani Kinnunen ja Vilja-Tuulia Huotarinen
Suomessa runous elää valtavaa nousukautta: 50-luvulla ilmestyi 10 runokirjaa vuodessa, 70-luvulla 100, nyt noin 500. Runoja löytää kirjastoista, netistä: Tuija Välipakan Suomi on runo, Jano; painettu Tuli & Savu, erikoistuneet kustantamot Poesia, Kolera... Runoutta myös 'jalkautetaan' tapahtumiin, ravintoloihin ja klubeille. Taas Vilja-Tuulia totesi, että runous vaatii vain hiukan totuttelua, koska se on erilaista kuin proosa. Runous on yllätyksellistä, tunnelma muuttuu äkistikin. Runo on lyhyt, ytimekäs, täynnä merkityksiä.

Marianna Kurtto on julkaissut 5 runokokoelmaa ja nyt esikoisromaaninsa Tristanian
Bloggariaamiaisella Kurtto kertoi tehneensä taustatyötä lukemalla 15 Tristan da Cunchan saaresta kertovaa tietokirjaa. Hän kertoi, että proosan kirjoittaminen oli konstikasta henkilöhahmoineen runoon verrattuna. Tarkastelun kohteena Tristaniassa on kaipuu, syyllisyys ja välimatkat. Kirjaa on kiitetty kaikissa lukemissani arvioissa, sekä lehdistössä että blogeissa.

A. W. Yrjänä - Joonaanmäen valaat
Kirjailijan esikoisromaani on kuulemma runollinen, sadun ja myyttien elementtejä tihkuva, mieltä hivelevän vanhanaikainen seikkailutarina kaikenikäisille. En tiedä mitä tuleman pitää, mutta kirjaa vilkuiltuani näyttää proosarunolta. Bloggariaamiaisella A. W. Yrjänä oli energinen ja pulpahteli huumoria! Meitä naisia hän kiitteli sanomalla Naiset toimii, miehet toheloi; äijät vaahtoo, naiset hoitaa asian. Niinpä.

Tapaus Miki Liukkonen - O
Nyt on tunnustettava, että minulla on sivistyksessä Liukkosen kokoinen aukko. O:sta Helsingin Sanomat. Kirjamessujen lavalla hän oli kerrassaan valovoimainen esiintyjä ❤︎, joten jossain välissä on hänen tuotantoonsa tutustuttava. Liukkonen kuittasi huolen nykynuorten ja erityisesti poikien lukemattomuudesta toteamalla, että hän on tavannut nuoria, jotka ovat tiedonjanoisia, sillä nuorista ei ole yhtään siistiä olla tyhmä!

BLOGGARIAAMIAISELLA KUUNNELTUA LISÄKSI
Heikki Valkama - Pallokala. Tämä kirjailijan esikoisdekkari vaikutti todella mielenkiintoiselta. Luvassa japanilaisuutta ja ruokakulttuuria.
Roope Sarvilinna - Osuma. Tämän siviiliammatiltaan olkakirurgin haasteellinen romaani on lehdistössä määritelty sanoin Postmoderni on liian kulunut määritelmä.
Tuomas Kyrö - Mielensäpahoittajan Suomi
Joonas Konstig - Vuosi herrasmiehenä

Kustannusala murroksessa
Tilannetta tuulettivat Sofi Oksanen, Martti Anhava ja Karo Hämäläinen
Kirjallisuuden mediatila vähenee vuosi vuodelta, samoin lehtien kritiikit. Mistä kuluttaja saa tiedon. Esim. pienemmillä paikkakunnilla ei ole enää kirjakauppoja, marketeissa valikoima on rajattu. Kirjakaupan ketjuuntuminen yksipuolistaa tarjontaa entisestään. Missä klassikot? Oksanen peräänkuulutti myös pokkareiden ja käännöskirjallisuuden tärkeyttä: me ei voida eristäytyä, me tarvitaan kääntäjiä!

5 tietokirjailijaa sai tietokirjapalkinnot, heidän joukossaan myös Karo Hämäläinen.
Ehkä Alex pitää sittenkin lukea!
Vampyyreistä kertoilivat Pasi Ilmari Jääskeläinen, Henry Aho ja Anne Leinonen.
Vampyyrit eivät oikeastaan ole minun juttuni, mutta keskustelu oli hauska ja rönsyilevä.
Ahon Minivampyyrit-lastenkirjasarja saa jossain vaiheessa jatkoa, kuvitus Harri István-Mäki.
Dave Lindholmin uusi Sanat sisältää noin 230 suomen kielisen laulun sanat,
ruotsiksi ja englanniksi sanoituksia lienee toinen mokoma. Uskomaton elämäntyö!


Täysi päivä. Tapasin myös bloggarikollegoita. 
Kivaa oli - ehkä myös sivistyin? 

4 kommenttia:

 1. Hauska havaita, että samoja teemoja on käsitelty monessa keskustelussa: tuo kirjojen saatavuus - tai edes tieto siitä, mitä kirjoja on olemassa - tuli esille useasti. Kirjakauppojen väheneminen, kirjojen mediatilan väheneminen. Ja kääntämisen tärkeys - jos haluamme olla olemassa maana myös kulttuurisesti eikä vain poliittisesti, suomalaista kirjallisuutta on saatava muuallekin luettavaksi (toki monesta muustakin syystä, mutta tämä on tärkeimmästä päästä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella tärkeitä teemoja. Täältä pääkaupungin näkövinkkelistä ei edes ymmärrä miten huono tilanne on pienillä paikkakunnilla. Ja kääntäjien merkitys molemmin puolin! Ei kaikki lue englanniksi, saati ranskaksi. Me tarvitaan laadukkaasti suomennettua käännöskirjallisuutta kuten Oksanen totesi. Hienoa on että suomalaista kirjallisuutta viedään nyt hyvin. Nykykirjailijoista voi olle ylpeä!

   Poista
 2. Kiitos Riita. Hengessä mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Messuilla on ollut innostavaa, mutta myös aika raskasta :)

   Poista

Kiitos kommentistasi - Thank you for your comment ♥ Poistan kaikki jonkun mainoslinkin sisältävät kommentit. All comments containing an advertising link shall be removed.

Kirja vieköön! ei pidä lukijarekisteriä eikä kerää minkäänlaisia lukijatietoja. Blogger-blogina Kirja vieköön! noudattaa Googlen yksityisyydensuojakäytäntöä. Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.