2. lokakuuta 2017

Teemana Barcelona: Antonio Hill - Kauniit kuolemat


Young, Free & Beautiful!
vai
Nuoria, vapaita ja ... vainajia?

Kauniit kuolemat jatkaa siitä mihin Hillin Salgado-sarjan ensimmäinen, Kuolleiden lelujen kesä puoli vuotta sitten päättyi. Salgadon ex vaimo Ruth on edelleen kateissa eikä ainoatakaan kunnon johtolankaa ole. Salgadon nuori ja välkky työtoveri Leire Castro on viimeisillään raskaana ja äitiyslomalla. Saadakseen aikansa kulumaan hän tutkii salaa Ruthin tapausta. Jotain pientä löytyykin.


Kadut täyttyivät lapsista ja heidän vanhemmistaan,
kun tämä meluisa jättiläishahmojen kulkue eteni keskustan kaduilla.

Salgadon itsensä pitää kiireisenä kosmetiikkayhtiö Laboratories Albanyn tapaus. Tätä melko mukavasti menestyvää perheyritystä johtavat vähän yli nelikymppiset sisarukset Silvia ja Victor. Henkilökunta on pääosin nuorta ja kaunista. Nuorille suunnattu kosmetiikkasarjakin on lanseerattu, jonka slogania lehdistö sitten vääntelee mielin määrin yrityksen imagoa tuhoavalla tavalla. Yritykseen nimittäin pesiytyy outo itsemurha-aalto. Sen aloittaa perhesurmalla juuri talouspäällikön viransijaiseksi ylennetty Gaspar: hän surmaa vaimonsa, pienen tyttärensä ja lopuksi itsensä. Lisää itsemurhia seuraa. Voiko yhteen ja samaan yritykseen kerääntyä näin monta itsemurha-altista työntekijää?

Leire näkee pienen kaksionsa parvekkeelta korkeuksiin kohoavat Sagrada Familian tornit.

Salgado on ymmällään. Selviää, että yrityksen kahdeksan työntekijää vietti tiimihengen nostatusviikonlopun maalla ennen kuin itsemurha-aalto iski. Löytyykö tuosta viikonlopusta selitys? Entä mikä rooli on karmaisevalla valokuvalla, joka esittää kolmea hirtettyä koiraa? Salgado ounastelee, että firman virkistysviikonloppuna tapahtui jotain kammottavaa, jonka peittelyyn koko porukka osallistuu.


Hill kieputtelee henkilöitään ja juonta tarjoten lukijalle irtonaisia ja eksyttäviä langanpäitä. Itse hämäydyin yhdestä koukusta, mutta ei juttu niin mennyt. Tapahtumien salattu kulku selvisi vasta viime metreillä - siitä iso plussa. Muuten alkuosa oli hitaanpuoleista kerrontaa, mutta onneksi loppua kohti jännitys tiivistyi. Henkilögalleria oli monipuolinen: homopari, sadomasokistista rakkautta, vietteleviä teinityttöjä ja terminaalivaiheen syöpää sairastava vaimo. Jonkun verran on mukana toteamuksia ja kritiikkiä nyky-Espanjan huonoon taloustilanteeseen, sekä viittaus 60-80-luvuilla varastettuihin vauvoihin, joista myös Zafón puhuu Henkien labyrintissä.

Mutta hetken kuluttua, katsellessaan kuinka lumihiutaleet saivat kaupungin muistuttamaan postikorttia tammikuun lopulla, hän ajatteli miten karmeaa olisi, jos sairaanhoitajan ystävällisten kasvojen takana olisikin ihminen, jonka huomasta lapsi katoaisi, joka sanoisi sen kuolleen ja myi sen sitten kuin esineen.
Näkymä Plaza de Españan suunnalta MNAC:iin.

Itse Salgadosta en vieläkään oikein saanut otetta. Komisario on ylityöllistetty eikä oikein ehdi olla isänä äiti Ruthin katoamisen jälkeen hänen luokseen muuttaneelle teini-ikäiselle pojalleen. Salgado on temperamenttinen ja nopeasti kuumeneva (ed. osan pahoinpitelyjuttu virantoimituksessa jäähyineen) ja höyryjä Poblenoun rantabulevardilla hölkäten päästelevä heppu. Lapsuutta Buenos Airesissa varjosti väkivaltainen isä. Tähän osaan löytyi nainen menneisyydestä, lehtinainen Lola.

Salgadomme lenkkimaisemia Poblenoussa.

Sen sijaan nuori, tuleva yh-äiti Leire on oikein virkistävä tapaus, jalat tukevasti maassa pitävä nykynainen. Raskaus alkoi muutaman viikonlopun hoidosta, mutta aborttia hän ei harkinnut. Tuleva isä on jollain lailla mukana kuvioissa, joskaan mitään takuita yhteiselämästä perheenä ei ole. Tulossa on poika, Abel, jolle äiti puhelee ja jota jo rakastaa.

Tiiviisti Barcelonaan sijoittuva leppoisa dekkari oli ok-lukukokemus. Ensimmäisen osan tavoin Hill heitti tässäkin mojovan koukun seuraavaan osaan. Hän paljasti nimittäin sen henkilön nimen, jonka Salgadon vaimo Ruth tapasi juuri ennen katoamistaan. Otaksun että seuraava osa Los amantes de Hiroshima - Hiroshiman rakastavaiset jatkaa sujuvasti tästä.

El País: Resultados de la consulta: 2.262.424 votos emitidos,
2.020.144 (90,09%) a favor del 'sí', 176.565 (7,87%) del 'no',
 en blanco 45.586 (2,03%) y 20.129 nulos (0,89%).

Financial Times: Catalonia's referendum has provoked a constitutional crisis.
No matter what, fixing Spanish unity will be difficult.

HS: Itsenäisyyden kannattajille murskavoitto – alueelle yleislakko verisen äänestyspäivän vuoksi.
Muualla: Rakkaudesta kirjoihin,  Hemulin kirjahylly

Sarjan ensimmäinen: Kuolleiden lelujen kesä


Antonio Hill
Los buenos suicidas 2012
Kauniit kuolemat
Suomentanut Taina Helkamo
Otava 2013
***
Kirjastosta

Kirjailija käyttää Toni-nimeä espanjan kielisissä teosversioissa.

4 kommenttia:

 1. Hienot kuvat. Olimme jo lähdössä syyslomalla Barcelonaan tyttärentyttäremme kanssa. Hän on kanssani samalla espanjankurssilla Mutta hän kävi siellä juuri viikko-pari sitten perheensä ja toisen tyttäremme perheen kanssa. Onkohan missään muualla niin paljon juhlapäiviä, joihin liittyy kulkueita ja erilaisia yleisötapahtumia kuin Espanjassa? En tiedä luenko tätäkään. Olen Viisikkojen jälkeen vasta nyt löytämässä dekkarit. Laitan kuitenkin listalleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oikein ole selvillä mihin tämä jättiläishahmojen kulkue perustuu, pitää ottaa tarkemmin selvää. Olin sunnuntaina 24.9. kävelemässä vanhassa kaupungissa, kun huomasin hirmuisen taksijonon siellä kapeilla kujilla. Ihmettelin, mutta sitten törmäsin kadunkulmaan, josta näin loistavasti tämän etenevän kulkueen. Kadut olivat mustanaan ihmisiä, lapsia vanhempineen ja soitto soi, meteli oli korviahuumaavaa. Hieno kokemus.

   Poista
 2. Mieleni minun tekevi Barcelonaan Gaudia ihailemaan. Mutta tuo ihmispaljous hieman hermostuttaa. Kiva kun laitat noita valokuvia mukaan, kaupunki tulee tutummaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, minulla on nyt tämä Barcelona-teema. Normaalistihan en valokuvia postauksiini laita. Jos ihmismassoja kammoat, hyvä ajankohta olisi vaikka marras-joulukuu tai helmi-maaliskuu.... Nyt Mercè-viikolla ihmisiä tosiaan riitti :)

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.