1. lokakuuta 2017

Syyskuun top 5


Syyskuukin mennä humpsahti ja lokakuu on alkamassa. Kuukauden saldo mukavasti 12 kirjaa. Kaikki tänä vuonna lukemani kirjat löytyvät kuukausittain tuosta ylhäältä Luetut 2017 sivulta. Valitsin taas tapani mukaan viisi kuukauden elämyksellisintä - luku- ei paremmuusjärjestyksessä esitettyinä alla lyhyin luonnehdinnoin.

Kjell Westö - Rikinkeltainen taivas ***** Otava 2017
Westö kirjoittaa lempeästi ja ymmärtävästi ihmisen elämästä ja ajan vääjäämättömästä kulusta, mutta hyvin realistisesti rumuutta kaihtamatta. Kerronta tuntuu avoimelta ja rehelliseltä kuvatessaan tiivistä ystäväpiiriä väärinymmärryksineen ja riitoineen, välirikkoineen ja taas uudestaan löytyvine yhteyksineen; se on terävää tutkailua varakkaiden suomenruotsalaisten piiri pieni pyörii -systeemistä, johon joskus joku vähempivarainenkin kelpuutetaan; mutta ennen kaikkea se on elämänmittainen rakkaustarina kertojan ja Stella Rabellin välillä.


Susinukke Kosola - Avaruuskissojen leikkikalu **** Sammakko 2016 
Kosolan äänessä on anarkistista paatosta, hän on terävä, hän on julistaja, joka uskoo lujasti siihen mitä sanoo. Kielikuvana Avaruuskissojen leikkikalu on kovin sympaattinen, siinä Kosola vetää minua nenästä ja sanookin ettei tämä mikään satujen maailma ole. Tämä runokokoelma piilottaa sivuillensa paljon ja antaa aivoille töitä. Kosolan teksti on hienoa ja viimeisteltyä, joskin vaativaa. En tiedä sainko muuta lohtua Kosolan ideologiasta kuin tuon lauseen - Sinä olet ihminen. Se on ihan okei. Mutta onhan sekin jotain. Kun emme voi paeta absurdia elämäämme emmekä pääse pois tältä kreisiltä palloltamme, olkaamme armollisempia omalle pienelle ihmisitsellemme.

Angie Thomas - Viha jonka kylvät **** Otava 2017
Kirjassa eniten ihastutti Thomasin Starrista luoma aito henkilöhahmo ja hänen tytölle antamansa ääni. Starr puhui rennosti slangia nykynuorten tapaan ja Kaijamari Sivillin suomennos istui hänen suuhunsa valloittavasti. Poikaystävänä oli varakas valkoinen Chris, eikä sekään niin ongelmatonta ollut. Starr itsekin pohti sitä, kieltääkö hän omat mustat juurensa seurustelullaan ja hienossa Williamsonin yksityiskoulussa opiskellessaan. Tämä on tärkeä mustan tytön kirjoittama kirja mustille ja muille ei-valkoisille nuorille. Thomas on itsekin musta ja kasvanut missisippiläisessä slummissa. Kirja on ollut Yhdysvalloissa menestys ja siitä on suunnitteilla myös elokuva.

Diane Ducret - Diktaattorien naiset ***** Atena 2017
Rakas suloinen Adolfini, Rakas Adi, Rakas Alfie, Tässä eräs nainen Saksista, joka tahtoisi lapsen kanssanne...
Ducretin Diktaattorien naiset oli hyytävää luettavaa. Diktaattorien käsittelyssä miljoonat ihmiset ovat menettäneet henkensä eikä kovin hyvin käynyt heidän naisilleenkaan. Yhtään Happy Endiä ei näissä tarinoissa ollut. Valta, vallanhimo ja pakkomielteinen seksi sokaisivat nämä historian miehet, osa heidän naisistaan ei jäänyt paljoakaan huonommaksi. Rakkauden ja vallan hinta oli kova - usein henki ja elämä.

Tuomas Kyrö - Mielensäpahoittajan Suomi ***** Wsoy 2017
Mielensäpahoittajan Suomi tulvii Kyrön vinksahtanutta huumoria ja hänen terävä kynänsä sivaltaa. Minusta Kyrö on löytänyt suomalaisuudesta olennaisen - historian tapahtumat tulevat tässä ymmärrettäviksi ja lähelle. Toivoisin, että moni nuori tämän lukisi, sillä kirja tutustuttaa menneeseen historiaamme, mutta ei ollenkaan kuivakkaasti. Omat juurensa on hyvä tuntea ja ennakkoluuloistaan kannattaa joskus luopua. Pidin kirjasta kovasti.

Haastetilanne
Runohaasteeseen lisää 3 merkintää, nyt koossa 34 kotimaista runokokoelmaa. Muissa haasteissa ei muutoksia.

Toivottelen kaikille antoisaa lokakuuta - kirjamessukuuta!

4 kommenttia:

  1. Nolottaa, oma syyskuun saldo kolme kirjaa, neljäs kesken :( Viha, jonka kylvät on listallani, ja Kyröä tulee melko varmasti miehelle isänpäivänä. Messuille mennään, jos ei mitää yllättävää satu. Harmi, että poistin messujen lukupiirilistan vahingossa sähköpostistani :( No löytyy kai se jostain, kun ennätän etsimään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viha jonka kylvät oli tosi hieno. Suomentaja Kaijamari Sivill oli onnistunut hyvin, slangi istui Starrin suuhun nautittavasti. Hirveä kasvuympäristö, huh.

      Poista
  2. Minua hieman harmittaa, kun Avaruuskissojen leikkikalun kansikuva muistuttaa Sylvain Neuvelin Uinuvat jättiläiset teoksen kansikuvaa.
    http://kirjasahkokayra.blogspot.fi/2017/03/sylvain-neuvel-uinuvat-jattilaiset.html
    Westön kirja oli viihteellistä perhetarinaa ja ystävyystarinaa. Tuo viha jonka kylvät kiinnostaa kovasti ja on lukulistalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kappas vaan, niinpä tosiaan muistuttaa!!!
      Vierastan yleensä puhekieltä / slangia, mutta tässä Angie Thomasin kirjassa se ei haitannut tippaakaan. Hyvä kirja, ehkä liioitellun mellakoiva & kuohuva joissain kohdin, en tiedä. Sen yhtenä esikuvanahan on ollut Black lives matter -liike.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.