13. elokuuta 2021

Jenni Räinä - Kulkijat


Onnellinen on se, joka on niin terve, että voi lähteä retkelle, 
ja vielä onnellisempi se terve, joka ymmärtää lähteä retkelle.
- Kaarina Kari

Eräkirjallisuus on ollut perinteisesti miesten aluetta samoin kuin eräretkeily, mutta tietokirjailija Jenni Räinä kertoo teoksessaan Kulkijat luonnontilaisissa maastoissa retkeilevistä yhdeksästä naisesta, joille luonnossa kulkeminen on jopa vuosikymmenten intohimo. Naiset eivät mene tunturiin tai soille bongatakseen jonkun must-luontokohteen, he etsivät sieltä rauhaa ja hyvinvointia itselleen.

Millainen on suhteemme luontoon ekokriisin aikakaudella? Räinä kirjoittaa viipyillen, pohdiskellen ja antaen äänen myös menneiden sukupolvien vaeltajanaisille, sinnikkäille tunturit tunteneille housuniekoille, jotka omana aikanaan rikkoivat radikaalisti naiselle asetetut roolimallit. - Kirjan esittely

Naisten eräretkeilyn uranuurtaja Suomessa oli Kaarina Kari, joka seurueineen valloitti Haltin vuonna 1933. Tuolloin retkivarusteiden tarjontaa ei ollut nimeksikään ja naiset joutuivat itse kehittelemään mm. vaelluskengät monoista ja tavarakärryn lastenrattaista. Räinä muistuttaa lukijaa myös Eeva Kilvestä, joka vaelsi Itäkairassa miehensä kanssa 60-luvulla ja jopa kirjoitti teoksen Lapikkaita.

Kirjan retket on toteutettu vuosina 2020 ja 2021, jolloin koronapandemia esti ulkomaanmatkailun. Kansallispuistoihin tämä tiesi ennennäkemätöntä ruuhkaa ja kävijöissä oli yhä enemmän naisia ja perheitä. Teksti vie lukijan nukkumaan taivasalle, rämpimään aapasoilla ja tuntemaan iloa kullankeltaisista hillamättäistä. Mutta samanaikaisesti hätä luonnon puolesta tulee iholle: onko meidän lapsillamme enää näitä luonnontilaisia erämaita? Avohakkuun jälkeen etelässä metsältä vie 500 vuotta kasvaa ja muuttua luonnontilaiseksi metsäksi, pohjoisessa tuplasti enemmän. Suomen soista on kuivatettu valtaosa ja rakennuskantaa levitetään surutta säästyneille vanhan metsän plänteille. Räinä ja mukana olleet valokuvaajanaiset keskustelivat myös paljon luontokuvien tulvasta somessa. Antavatko upeasti sommitellut kuvat todellisen kuvan luonnon tilasta?

Pääsin vaeltamaan näiden naisten kanssa:
  • 80-vuotias “Itäkairan prinsessana” tunnettu Sirkka Ikonen, joka on harrastanut pitkiä vaelluksia jo 70-luvulla 
  • Uuden sukupolven luontokuvaaja Eeva Mäkinen, jolla on Instagramissa huikeat 126 000 seuraajaa 
  • Taiteilijaprofessori, valokuvaaja Ritva Kovalainen 
  • Karismaattinen perhokalastaja ja juristi Sanna Koljonen 
  • Metsästävä äiti ja tytär Eeva ja Salme Mustanoja 
  • Liisa Louhela, joka yöpyi 100 yötä vuodessa luonnossa 
  • Jenni Räinän äiti Aune Räinä, joka on aivan lapsesta asti ollut intohimoinen marjastaja  
  • Outi Autere, jonka maastoauton takakontissa kulkevat mukana aina retkivarusteet ja koti löytyy luonnosta

Kulkijat. Naisia metsissä, soilla ja tuntureilla on upea tietokirja Suomen luonnon tilasta ja näiden naisten intohimosta. Teija Soinin tilannekuvat täydentävät hienosti tekstiä. Tänä kesänä ilmastonmuutoksen ainakin osaksi aiheuttamia sään ääri-ilmiöitä on ollut paljon: kuivuutta ja metsäpaloja Yhdysvalloissa ja Etelä-Euroopassa, rankkasateita ja tuhoisia tulvia Keski-Euroopassa ja Aasiassa. Ilmaston lämmetessä vastaavat tulevat lisääntymään. Kulkijat on naisten tarinoiden ohella ravisuttava hätähuuto maailman ja luonnon tilasta.

Jenni Räinä - Kulkijat. Naisia metsissä, soilla ja tuntureilla
Kuvat Teija Soini
Like 2021
Äänikirjan lukija Anna Paavilainen
________________ 

Räinän haastattelu: Mun Oulu, josta myös kirjailijan kuva

Jenni Räinä (s. 1980) on tietokirjailija ja toimittaja. Hän kuuluu tekijänelikkoon, jonka teos Metsä meidän jälkeemme voitti Tieto-Finlandia-palkinnon vuonna 2019. Räinän ja valokuvaaja Vesa Rannan teos Reunalla (2017) sai Botnia-kirjallisuuspalkinnon, oli Tieto-Finlandia-ehdokkaana ja ehdokkaana Bonnierin journalistipalkinnon vuoden kirja -kategoriassa. 

12 kommenttia:

  1. Vaeltaminen on ihanaa.
    Mukavaa viikonloppua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulta uupuu tuo kokemus. Vaeltelen puutarhassa, ees taas, ees taas :) Siksikin erityisesti ihailen näitä naisia.

      Poista
  2. Kuten Mai: vaelluksessa teltan ja rinkan kera selkosilla Napapiirin paremmalla puolen on ollut ihan oma lumonsa kuin myös nykyisissä metsäkävelyissä aistein avoimin.

    Kaarina Karin toeamus osuu suoraan asian ytimeen!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pohjoisen vaelluksia en ole kokenut, vain lähiluonnossa patikoin. Tavattoman upea kirja ja hätä tuli maailmamme puolesta. Kuuntelin perään sir David Attenboroughin kirjan ja ei todellakaan hyvältä näytä.

      Poista
  3. Onpa kiinnostavan oloinen kirja. Kiitos esittelystä, en ole tästä kuullutkaan. Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon tietoa ja vetävästi kirjoitettu. Uskon, että pitäisit Anneli.

      Poista
  4. Todella hyvä esittely! En ole itse ikinä vaeltanut, mutta vaikuttaa kiinnostavalta kirjalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on vaikuttava ja valokuvat myös! Lisää luonnon arvostusta (ja huolta myös).

      Poista
  5. Tämä Jenni Räinän kirja on kyllä lukemisen arvoinen: ajankohtainen, tärkeä ja hyvin kirjoitettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Todella paljon tietoa ja minulle oudompia termejä, joita en uskaltanut erehtymisen pelossa bloggauksessa mainita.

      Poista
  6. Ihana kirja, jonka lukeminen toi todella hyvän olon. Onneksi pääsen ensi viikonloppuna edes hieman metsään, vaikkakin mökille. Aion kuitenkin nukkua ulkona!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan ihana kirja. Me oltiin juuri viisi päivää Kustavissa tyttären mökillä ja ihmeteltiin & ihasteltiin luontoa. Ulkona ei tosin nukuttu!

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.