11. elokuuta 2016

Marco Vichi - Komisario Bordelli


Firenzen elokuu 1963 on kuuma kuin pätsi. Asfaltti höyryää, hiki valuu ja vaatteet liimautuvat ihoon. Kaupunki on tyhjentynyt, ihmiset lomalla, mutta komisario Bordelli tuskailee rutiiniensa kanssa sietämättömän kuumassa työhuoneessaan. Eikä hän pysty nukkumaan. Makuuhuoneen ikkuna on apposen auki, mutta ilma seisoo ja hyttyset piinaavat. Hyttyssuihkeita ei uskalla käyttää, sillä hän on juuri kuullut, että niissä on DDT:tä.

Piehtaroidessaan taas kerran hiestä märissä lakanoissaan, tulee puhelu, klo 3.00 aamuyöllä. Huolestunut seuraneiti epäilee varakkaan rouva Pedrettin kuolleen. Bordelli lähtee rämällä kuplavolkkarillaan tutkimaan tilannetta aatelisvillojen kaupunginosaan. Ja kuollut rouva Pedretti todella on eikä suinkaan luonnollisesti.

Komisario Bordelli  on nimeään myöten riemastuttava tyyppi. Hänessä on jotain samaa hurmaavuutta kuin Fred Vargasin Adamsbergissä. Bordelli on 53-vuotias ja yksinäinen. Hän ajattelee ja kaipaa iltaisin elämänsä naista, jota ei vielä ole kohdannut - sekä lapsuutensa Anniinaa ja pikkutuhmaa periskooppileikkiä.  Bordelli pitää aina köyhien pikkurikollisten puolia ja yrittää saada näiden tuomiot mahdollisimman lyhyiksi. Poliisipäällikkö, Dottor Inzipone, ei pidä tästä ja ottaa Bordellin tuon tuostakin puhutteluun. Ystäviksi ovat muuttuneet niin ilotyttö Rosa kuin murtokeikkoja ja muuta pientä vilppiä harrastava Botta, joka on myös loistava gourmetkokki ja keittelee tulista lombardialaista papusoppaa Bordellin sekalaisen ystäväpiirin dinnereille.

Juoni kulkee melko verkkaisesti, mutta viihdyttävästi. On paljon komiikkaa ja huumoria. Henkilöhahmot ovat kerrassaan mainioita. Pystyin silmilläni näkemään hullun keksijä Danten  liki kaksimetrisen hahmon liehuvine valkoisine hiuksineen; myös ensirakkautensa epätoivossa ryömivän viisikymppisen serkku Rodrigon; sekä Bordellin suuren hämmennyksen hänen kuulustellessaan kuvankaunista nuorta Elviraa, ja sen miten Elvira pyöritti hänen mieltään jälkeenpäin. Bordellin apuri, nuori sisilialainen Piras, on myös mainio hahmo, kokematon mutta terävä ja komisariolleen ja työlleen omistautunut.

Juonesta lyhyesti
Mitä ilmeisimmin rouva Pedretti on kuollut rajuun allergisen reaktion aiheuttamaan astmakohtaukseen. Kuka murhasi ja miten? Epäiltyjä ovat rouva Pedrettin typerät sisarenpojat, hikiset ja hysteeriset Morozzin veljekset vaimoineen, mutta heillä näyttää olevan pitävä alibi. Bordelli ja apulaisensa Piras tuskailevat ja tuumivat, mutta sitten välähtää. Syyllisen selvittyä ja saatua tuomionsa Bordelli voi huokaista ja levähtää entisen prostituoidun Rosan hellässä huomassa, rapsutellen tämän pörröistä lemmikkiä.

Marco Vichi on syntynyt Firenzessä 1957 ja julkaissut jo 11 romaania, joista Bordelli-sarjaan kuuluu 8. Minusta Enneli Polin suomennos oli laadukasta ja sujuvaa. Erityiskiitos siitä, että tässä ei vilissyt liikaa italiankielisiä ilmauksia kuten Leonin dekkareissa. Hiukan kiire oli julkaistessa tullut, sillä tarkka oikolukusilmäni huomasi aika monta kirjoitusvirhettä.

Leppoisampien dekkareitten ystäville, jotka eivät välitä raa'asta väkivallasta Komisario Bordelli on napakymppi -  kerrassaan mainio sarjan aloitus. Nautin ja viihdyin Firenzessä Bordellin matkassa erinomaisesti - seuraavaa osaa odotellessa!

Kirjan ovat lukeneet mm. Marika, Takkutukka ja Ulla

Marco Vichi
Il commissario Bordelli 2002
Komisario Bordelli
Suomentanut Enneli Poli
Aviador 2016
★★★★
Arvostelukappale
Iloinen kiitokseni itselleni tähän mennessä tuntemattomalle Aviadorille!

8 kommenttia:

 1. I love detective stories since I was a school girl. Have a beautiful day!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. This was really fun Nancy! And also available in English - I warmly recommend.

   Poista
 2. Tämä oli todella mainio kirja. Leppoisan omalaatuisia dekkareita ei ole koskaan liikaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täysin samaa mieltä Marika! Ehkä jopa viihdyttävämpi kuin Vargasin Hyisiä aikoja, vaikka Vargas-fani olenkin...

   Poista
 3. Bordellin kainalossa halki unohtumattoman Firenzen; leppoisa ja unohtumaton reissu:)

  VastaaPoista
 4. Oijoi, tämäpä kuulostaa herkulliselta dekkarilta. Firenze <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herkullinen on - oli ilo lukea. Kiitos kommentista Kareta.

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.