Ymmärrän kaikkia kieliä.
Tärkeimmät niistä ovat hymy, nauru, leikki ja syli.
Näin toteaa ihastuttavassa Mennään jo naapuriin kirjassa Vasili, 1v 7kk, jonka vanhemmat ovat kotoisin Venäjältä ja Valko-Venäjältä. Kirja kertoo lasten elämästä perheissä, jotka ovat alunperin lähtöisin muista maista ja päätyneet eri syistä Suomeen. 8-vuotias Vellamo kävi kirjailijaäitinsä Riinan ja tämän kuvittajaystävän Sallan kanssa tutustumassa 18 monikulttuurisen perheen elämään Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.
Monen Vellamon ikätoverin ihonväri on tummempi kuin tytöllä itsellään, hiukset ovat tummat ja silmät ruskeat; perheissä syödään erilaisia, oudoiltakin kuulostavia ruokia ja puhutaan usein hurjan montaa kieltä. Yhteistä näille lapsille on myös se, että suku, isovanhemmat, tädit ja serkut saattavat asua maan äärissä, tuhansien kilometrien päässä. Mutta perheissä eletään tavallista arkea, lämpöistä ja kiireistäkin, mutta lasten ehdoilla kuten missä tahansa lapsiperheessä. Ja lapset ovat lapsia: heillä on omat ilonsa, unelmansa ja ylpeydenaiheensa kuten alla olevista poiminnoista näkyy:
Päiväkodissa on huomenna lelupäivä. Aion ottaa mukaan tonttunallen.
Suomessa perheeseen syntyi kuopusvauveli, Briejoy.
Briejoy tykkää uittaa popcornia vesilasissa.
Äiti on tehnyt minulle aamutoimitaulukon. Jos olen nopea, saan ruksin.
Viime talvena menin hiihtokouluun. Kahdessa päivässä opin hiihtämään!
Teen kavereiden kanssa elokuvaa, jonka nimi on Keskipaikan kirous.
Nimi tulee siitä, että auton takapenkin keskipaikalla on niin vaikea kiinnittää turvavyötä.
Tykkään järsiä hapankorppuja. Niitä ei saa Amerikasta.
Jos unohdan hapankorppuni pöydänreunalle, meidän koira Kira nappaa sen.
Iltasaduksi haluan kuulla Peppi Pitkätossua tai Koirien Kalevalaa.
Me käymme äidin kanssa usein uimahallissa, ja kaksi kertaa viikossa harrastan voimistelua.
Osaan tehdä spagaatin ja spiraalin.
Harrastan shakkia ja uimista. Iltaisin piirrän, katsomme Netflixiä ja pelaamme Monopolia.
Nina 6, Kreikka-Brasilia:
Myyn lastenhuoneesta smoothieta.
Leikkitehosekoittimessani on eri makuja: mansikka, appelsiini ja omena.
Isona minusta tulee lentsikkakuski. Haluan lentää isoja lentsikoita kuten Boeingia.
Osaan hiihtäjänlaulun melkein ulkoa. Suomessa on rauhallista ja raikas ilma.
Kirja on mukavaa luettavaa aikuisellekin. Se on hyvin sympaattisesti kirjoitettu ja värikkäät kuvat kertovat kunkin perheen kodista ja arkielämästä. Teksti antaa lapsille sopivasti tietoa Suomeen muuttaneiden perheiden juurista, heidän kotimaistaan, tavoistaan ja kulttuureistaan. Maailmankartalle sijoitetut numeroidut viirit osoittavat havainnollisesti mistä päin kukin perhe on meille tullut. Lopussa on vielä 23 maan värikkäistä lipuista kootut lippunauhat.
Riina Katajavuoren ja Salla Savolaisen kirja osoittaa hienolla tavalla, miten Suomeen muuttaneet tuovat oman kulttuurinsa rikkaudet meille, ja miten he saavat uudenlaista sisältöä elämäänsä suomalaisesta kulttuurista. - Seppo Puttonen.
Mennään jo naapuriin oli Seppo Puttosen valinta Ylen Kirja-Suomen Vuoden kirjaksi 2017. Hieno valinta, joka lisää suvaitsevaisuutta ja eri kulttuurien ja eri maiden tuntemusta. Suomi monikulttuuristuu kiihtyvällä vauhdilla eikä kehitystä voi estää, pitipä siitä tai ei. Näistä lapsista kasvaa virheetöntä suomea puhuvia Suomen kansalaisia. Heillä on lähtökohdistaan johtuen jo riittävästi haasteita, saattaa olla traumojakin, joten soisin että me emme kantaväestönä lisäisi heidän taakkaansa, vaan he saisivat kasvaa uudessa kotimaassaan ilman rasismia.
Mikä minun unelmani on?
Asua. Asua Suomessa yhdessä koko perheen kanssa.
Toivon kaikille Suomen ja maailman lapsille
Onnellista ja Rauhallista Joulua.
Muutama linkki:
Riina Katajavuori, Salla Savolainen
Mennään jo naapuriin
Tammi 2017
****
Kirjastosta
Riina Katajavuori (s. 1968) on helsinkiläinen kirjailija, jonka tuotantoon kuuluu niin runoutta, proosaa kuin lastenkirjoja. Katajavuori on lisäksi kirjoittanut kolumneja moniin lehtiin, toimittanut antologioita ja opettanut kirjoittamista. Hänen runojaan on käännetty lähes kolmellekymmenelle kielelle ja lastenkirjoja saksaksi ja tanskaksi.
Salla Savolainen (s. 1962) on kiitetty ja monipuolinen kuvittaja, jonka kädenjälki näkyy lukuisissa lastenkirjoissa. Savolainen on ollut kolmesti Finlandia Junior -ehdokkaana, ja vuonna 2005 hänelle myönnettiin Grafia ry:n jakama Rudolf Koivu -palkinto kuvituksesta Leena Virtasen kirjoittamaan Pikku Xing -kuvakirjaan.