Koiramäen Suomen historia on lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokas, eikä syyttä. Kirja on mahtava Suomen historiakatsaus kaikenikäisille. Lapsille sen tekevät mieluisaksi hurmaavat & yksityiskohtaiset kuvat ja hauskat pikkusattumukset. Sisäaukeamalla on heti alkuun pikkutarkka, oikeastaan luupilla luettava Koiramäen sukupuu. Keskiympyrästä löytyy vuonna 1810 Tyrväällä syntynyt Koiramäen isäntä Fransi Yrjönpoika eli Pransi emäntineen. Hänestä sitten sukupuun haarat laajenevat huikaisevasti kehä kerrallaan 1400-luvulle asti.
Eerik XIV (1533 - 1577) kosi monia ylhäisiä naisia, mutta sai kaikilta rukkaset.
Lopulta hän otti kuningattarekseen tavallisen aatelittoman hovineidin
Kaarina Maununtyttären.
Tämä oli ainoa, joka sai Eerikin rauhattoman mielen tyyntymään.
Kaarina Maununtyttären.
Tämä oli ainoa, joka sai Eerikin rauhattoman mielen tyyntymään.
Kaisa ripusti ukkonsa aitan orrelle puntarin koukkuun viilenemään.
Kun Kalle lähti sotimaan nuijasotaan (1596 - 1597)
hän otti aseekseen vaimonsa rakkaan puntarin.
Taas kerran tulee muistutetuksi siitä, että historiamme on ollut yhteistä sekä Ruotsin kuningaskunnan että Venäjän keisarikunnan kanssa. Kirjassa käsitelty historian aikajana ulottuu vuodesta 1510 vuoteen 1855. Ehkä seuraavassa kirjassaan Kunnas ottaa käsittelyyn 1800-luvun lopun ja Suomen itsenäistymisen alkutaipaleen?
Minusta lapsille, ja itsellenikin, hyvin kiinnostava oli Suomen kaupunkeja esittelevä aukeama. Vuonna 1229 perustettu Turku on aukeaman vanhin, vuonna 1848 perustettu Joensuu nuorin. Tämän aikajanan sisälle mahtuu 29 muuta kaupunkia, kaikki keskittyneet Etelä-Suomeen. Erittäin havainnollinen on myös historian aikajanan käärmeen lailla luikerteleva polku, jossa selkeästi luetellaan historiamme tärkeimmät merkkipaalut. Sieltä ne löytyvät: kuninkaat, tsaarit, sodat ja nälänhädät; Lutherit, Agricolat ja noitavainot.
Kustaa III (1746 - 1792) kumarteli, huitoi ja keikaroi, ja yleisö oli ihastuksissaan.
Mutta kartanon vanha kukko ei katsonut hyvällä mokomaa keekoilua.
Suomalainen kasvitieteilijä Pietari Kalm (1716-1779) oli Carl von Linnén oppilas.
Hän kävi mm. Niagaran putouksilla. Hänen ansiotaan on se, että meillä kasvavat
vaikkapa villiviini, tuoksuvatukka ja orapihlaja.
Tykästyin täysillä Kunnaksen riemastuttaviin kuviin ❤︎
Koiramäen Suomen historiaa on luettu myös täällä: Kirjasähkökäyrä, Kirjojen pyörteissä, Tuijata,
Koiramäen Suomen historia
Otava 2017
****
Omasta hyllystä
Meillä on varmaan kaikki Koiramki-kirjat jo alusta alkaen. Ne ovat muksujen kestosuosikkeja. Kiitos Riitta lahjavinkistä. ❤️
VastaaPoistaIhanat kuvat - taitava on Kunnas <3
PoistaMinusta tämä on niin mahtava tietopaketti historiasta lapsenmielisesti kerrottuna, että ihan antaisin Kunnakselle Finlandiapalkinnon tästä kirjasta.
VastaaPoistaNiin antaisin minäkin! Tämä on aivan ihana <3
PoistaMauri Kunnas on ollut yksi lapsuuteni suosikkikirjailijoista ja edelleen hänen kirjansa ihastuttavat minua. Erityisesti Koiramäki-kirjat ovat olleet lähellä sydäntäni ja aionkin lukea tämänkin teoksen jossain vaiheessa. :)
VastaaPoistaEn ihmettele, että kirjan teossa vierähti lähes 10 vuotta. Se on yksityiskohtia myöten tarkkaan tuunattua. Pakko oli tämä ostaa, vaikkei kotona ole pikkuväkeä tätä lukemassa tai kuulemassa, on niin mukavia muistoja, kun joka joulu hankimme uuden Kunnaksen ja nautimme yksityiskohtiin uppoutumisesta. Riitta, juttusi on mainio kooste kirjakokonaisuudesta!
VastaaPoistaHande ja Tuija, tämä ON hurmaava! Kuvitus aivan mahtavaa pienine yksityiskohtineen!
PoistaKirjamessuilta ostamani (ja nyt salaa lukemani) meni eilen synttärilahjaksi pienelle historiasta kiinnostuneelle pojalle. Tuli jo ikävä. Taidan toivoa joulupukilta itselleni uutta :)