24. marraskuuta 2017

Mielenterveysviikko - Hulluussarjakuvia


EI OMENA KAUAS PUUSTA - Eevi & Viivi  2017

Netin ihmeellisestä maailmasta löytyy vaikka mitä - myös mielenterveyden saralta. Törmäsin Hulluussarjakuvia-blogiin ja jumiuduin sen dramaattisiin kuviin. Blogia pitää nuori sarjakuvataiteilija Viivi Rintanen - kaikkien hullujen puolestapiirtäjä. Hän piirtää ja kuvittaa sarjakuvina jonkun toisen kokemuksia mielenterveydestään. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, sanotaan. Viivin kuvista huokuu ahdistus, mustuus ja marginaalissa olo. Se miten vaikeaa on saada apua. Se miten toivottomalta välillä tuntuu.

Myös teksti ravistelee. Kuka nykyään uskaltaisi käyttää sanaa hullu tai hulluus? Tai sanoa me latvalahot? Ei missään tapauksessa soveliasta! Mutta itsensä hullujen joukkoon laskevalle ne ilmentävät sarkasmin sävyin sisäpiirin läppää ja me-henkeä. Blogi hätkähdyttää ja ravistelee - sen rajut sanat ja pysäyttävät kuvat. Välinpitämättömäksi ei voi jäädä. Uskon että Hulluussarjakuvat puhuttelevat erityisesti nuoria. Siksi otinkin yhteyttä Viiviin ja pyysin häntä blogivieraakseni. Annan nyt Viiville puheenvuoron ja kehotan lukijaa kurkkaamaan linkkeihin.

KADOKSISSA - A LOST MIND - SusuPetal & Viivi  2017

Olen Viivi, pian 27-vuotias sarjakuvataiteilija, kuvittaja, tuleva kuvisope ja vähän hullu. Kasvoin sarjakuvapiirtäjäksi kuvisopeopintojeni lomilla, jolloin työskentelin mielenterveysosaston siivoojana. Kokemus muutti elämäni, mistä piirsin omaelämäkerrallisen esikoissarjakuvani Mielisairaalan kesätytön (Suuri Kurpitsa 2015). Osastolla tajusin, mitä hulluus on: aina inhimillistä, joskus väistämätöntä ja itselleni omakohtaista. Minulla on ongelmia kehoni, syömisen ja itseni kanssa. 

Kirja on lainattavissa ainakin Helmet-kirjastoista

Tiedän, miltä kirvelevä, eristävä häpeä oman mielenterveyden puutteesta tuntuu. Lisäksi uumoilen mielen ongelmien koskettavan vähintään välillisesti jokaista elinaikanamme. Meitä latvalahoja myös tavataan kuunnella vähemmän - olemmehan järjiltämme. Näistä syistä tuntui, että piirtämistä aiheesta oli jatkettava.

Perustin Hulluussarjakuvia-blogin, johon piirrän minulle lähetettyjä tosia mielenterveystarinoita nettisarjakuviksi tarinankertojieni toiveiden mukaan. Blogi on yksinkertaisesti paikka, jossa puhumme itse puolestamme, ongelmiamme vääristelemättä, romantisoimatta ja vähättelemättä.

VIIMEINEN VUORONUMERO - THE LAST ONE IN THE QUEUE
Katja Lemberg & Kasvajat ry & Viivi  2017

Tähän mennessä olemme julkaisseet tarinoita esimerkiksi syvästä masennuksesta, byrokratian tragikoomisesta otteesta, miehen paniikkihäiriöstä, epävakaudesta, itsemurhasta ja muista tärkeistä, tabuista teemoista. Tule käymään, lukemaan ja kommentoimaan! :) Voit seurata blogia facebookissa (@hulluussarjakuvia) tai minua instagramissa (@viivi_rintanen), jos haluat tiedon uusista tarinoista tuoreeltaan. 

SUURUUDENHULLUUS - THE BRIDGE - Lasse Lindqvist & Viivi 2017

KADOKSISSA - A LOST MIND - SusuPetal & Viivi  2017
Jos haluat vaikuttaa tuleviin Hulluussarjakuviin, lähetä minulle mailia osoitteeseen hulluussarjakuvia@gmail.com. Tarkemmat tarinainkertojan ohjeet löydät täältä ja tietoa blogin toimintafilosofiasta täältä. Pidetään yhtä! :)


Kiitän Viiviä blogivierailusta ja toivon, että hänen dramaattiset kuvansa
järkyttävät sopivasti sinuakin, ja piirtävät mielenterveytensä kanssa kamppailevien
ahdistuksen, yksinäisyyden ja avunsaannin vaikeudet
meidän paremmin voivien tietoisuuteen.

Eniten minua kiinnostaa tie -blogin mielenterveysviikon haaste jatkuu.
Kurkkaa sinne, kommenttiosiosta tulee löytymään paljonkin linkkejä aiheesta. 

4 kommenttia:

 1. Viivi tekee tärkeää työtä, hänen vahvat kuvansa tekevät meidät latvalahot näkyviksi.
  Sain kunnian, kun Viivi halusi kuvittaa tarinani. Yhteistyömme oli antoisaa, rankkaakin, sitä en kiellä.
  Minulla on muuten tuo Mielisairaalan kesätyttö, jos joskus haluat lainata, Riitta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varasin Mielisairaalan kesätytön kirjastosta. Kun tuolla Viivin blogissa seikkailin, järkytyin. Ei jätä kylmäksi.

   Poista
 2. Onpa hyvä uutinen, että Viivi on ottanut talentinsa käyttöön lisätäkseen mielenterveysongelmien kanssa kamppailevien ihmisten ja heidän perheidensä äänen kuuluville saamista. Tosiaan järkyttäviä ja samalla puhuttelevia kuvia. Tämä on blogi, jossa on vierailtava ajan kanssa.

  VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.