25. marraskuuta 2017

Helena Numminen - Lillin villit seikkailut


Kuvitus - Harri István Mäki

Lilli on pieni kultatukkainen tyttö, joka viettää paljon aikaa sängyssään. Hän ei osaa kävellä, vaikka iän mukaan jo pitäisi. Oma huone on kuitenkin rakas paikka: siellä on paljon kirjoja, joitten uumenisssa asuu Lillin pieni ystävä lukutoukka Luki-Luki. Ikkunasta näkyy vehreä vaahtera, jonka latvustossa lymyävät veikeä orava Pomppu ja keltanokkainen mustarastasherra Mustis. Lilli tykkää itsekin lukea, mutta hauskinta on kuunnella äidin lukemia satuja. Ainoa asia mikä Lilliä ärsyttää ja hiukan nolottaakin on se, että sänky on edelleen pinnasänky. Äiti nimittäin pelkää että Lilli putoaa, siksi laidat.

Lilli teeskentelee aina iltasadun jälkeen muka nukahtavansa. Mutta ehei, ei hän nuku, sillä yöt ovat seikkailujen aikaa. Silloin Lilli ja hänen kolme pientä ystäväänsä suuntaavat suuriin seikkailuihin, pinnasänky muuttuu ilmalaivaksi, jolla lennähdetään hetkessä maailman ääriin. Kerrankin tupsahdettiin hiekkaerämaahan, jossa tavattiin pelottavia partasuita, joiden olkapäillä keikkuivat koreat papukaijat. Aamuksi Lilli-seikkailija palaa taas sänkyineen omaan huoneeseen tuhisemaan eikä äiti aavista yön tapahtumista yhtikäs mitään, ja sekös Lilliä naurattaa.


Sitten koittaa päivä, jolloin Lilli joutuu sairaalaan. Hänen jalkojaan leikataan taas, jotta kävely onnistuisi. Tuntuu kipeältä ja yksinäiseltä. Mutta kun sairaalahuoneen ikkuna jää illalla raolleen Pomppu, Mustis ja Luki-Luki ryntäävät oitis ystävänsä luokse. Uutta potilasta odottava tyhjä sänky menee ihan mullin mallin kun siinä pompitaan ja riemuitaan koko yö. Aamuhoitajan ihmetellessä Lilli pysyy visusti vaiti.

Lillin huonetoveriksi ilmaantuu minipieni tyttö, Viivi Roosa. Tytöt ystävystyvät ja seuraavana yönä päätetään seikkailla yhdessä. Mutta voi, milläs nyt lennetään, sillä sairaalasängyt ovat lentämiseen liian painavia? Apuun rientää punatukkainen lääkäri Käpy, joka tyttöjen suureksi iloksi työntää syrjään mielikuvituksettoman aikuisuutensa. Käpy tarjoaa lentämiseen moottorinsa kadottanutta punaista rättisitikkaansa. Ja eikun lentämään! Rättärikin vallan riehaantuu kun se on saanut uuden merkityksen elämälleen. Huikean seikkailuyön jälkeisenä aamuna kaikki näyttää tuiki tavalliselta, mutta lääkäri Kävyn vaatteet ovat rypyssä ja lattialle tipahtelee Saharan hiekkaa, eikä Rolexiakaan enää näy hänen ranteessaan!


Monella lapsella on mielikuvitusystävä. Nuorimmalla pojallani oli Heikki, joka asui hänen sänkynsä alla. Lapsen mielikuvituksessa mikä olio tahansa voi ottaa tämän roolin. Lillin villit seikkailut on tarkoitettu 6-10 vuotiaille lapsille. Mielikuvituksellista kirjaa oli aivan ihana lukea. Itse tuumin, että me aikuisetkin voisimme joskus päästää sisäisen lapsemme irti ja mielikuvituksemme valloilleen. Joskus sairaus tai muu syy rajoittaa, mutta mielikuvitusta ei voi kahlita mikään. Kirjat, tarinat ja mielikuvitus ovat aina ulottuvillamme.

Lilli ja Viivi Roosa olivat erilaisia kuin useimmat muut samanikäiset. Lillillä oli kampurajalat, joita parannettiin leikkauksilla; Viivi Roosa taas pysyisi lyhytkasvuisena koko ikänsä. Mutta eivät he itseään surkutelleet. Molemmilla oli rakastava äiti, omat mielikuvitusystävänsä ja nyt toisissaan uusi oikea ystävä. En tunne lastenkirjallisuutta, joten en tiedä kuinka paljon erilaisuutta niissä käsitellään. Tässä näiden pienten tyttöjen erilaisuutta käsiteltiin lempeästi, sympaattisesti ja mielikuvitusta ruokkien. Nummisen teksti tuntui riittävän helpolta lapsenkin lukea ja István Mäen mustavalkoinen kuvitus oli hurmaavaa - kuin värittämään houkutteleva värityskirja, eikö vaan!Kirjasta selviää mitä Lillin kauniille kutreille tapahtui - ja monta huikeaa seikkailua! Vink, vink joulupukki.

Helena Numminen
Kuvitus Harri István Mäki
Lillin villit seikkailut
Marketiimi 2017
***
Omasta hyllystä

2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä ❤️

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa kivalta ja varsinkin tuo erilaisuuden mukaantuominen on hyvä juttu ❤️

    VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.