22. tammikuuta 2018

Juha Siro - Idoli

Idoli vie lukijan julkkispiirien pintakiiltoon ja pinnallisuuteen. Maria on kaunis nuori nainen, jolla on kaikki edellytykset huippumallin uraan Los Angelesin mallimarkkinoilla. Mutta kaikki ei suju kuin unelmissa, Maria on rikki, hänen sisällään on lommo: hänen itsetuntonsa on saanut rajun kolauksen teinivuosien hapuilevissa seksikokeiluissa, ja hän kantaa sisimmässään myös alistavan ja järjettömästi käyttäytyneen isänsä jättämiä traumoja. Los Angelesiinkin tyttö lähti silkasta uhmasta, näyttääkseen kotiväelle ja kapinoidakseen hänelle asetettuja ahtaita raameja vastaan.

Losin mallipiirit ovat täynnä sisältä onttoja ihmisiä. Mallityttöjen ympärillä pyörii liuta komeita ja tavoiteltuja miehiä, jotka ovat sisältä muuta kuin siloinen ja sliipattu ulkokuori antaa ymmärtää. He ovat narsisteja, käyttävät tyttöjä seksuaalisesti hyväkseen tai paljastuvat naimisissa oleviksi valehtelijoiksi. Maria toistaa käytösmalliaan ja ajautuu kerta toisensa jälkeen miessuhteissaan hyväksikäytetyn osaan. Onneksi kämppäkaverista, tummaihoisesta mallitytöstä Jennystä löytyy sukulaissielu ja aito ihminen. Mutta Jennyn nuori elämä päättyy traagisesti ja Maria menee paniikkiin. Jennyn ranteesta nappaamansa kultainen timanttikoristeinen Mikki Hiiri -rannekello mukanaan Maria ryntää suinpäin Suomeen.

Äiti oli pyytänyt monesti tytärtään palaamaan. Nyt kun isä oli kuollut eikä Losia jaksanut, Maria teki päätöksen palata. Hän oli poissa kaksi vuotta ja tällä välin äiti oli sairastunut syöpään. Nyt oltiin jo terminaalivaiheessa, ja äiti kieltäytyi kaikista hoidoista ja höpötti vain Siriukselta tulevista parantavista säteistä. Mutta apua ei tullut, Maria jäi yksin. Hän elää työlleen kirjakaupassa ja käy vain harvoin ulkona tuulettumassa. Kun hän kerrankin lähtee jonnekin huippugallerian taidenäyttelyn avajaisissa vastaan kävelee koko kansan tuntema Tuomas - vanheneva iskelmätähti, jonka viimeisestä hitistä on aikaa ja jonka alkoholi- ja muita ongelmia lööpit kirkuvat harva se päivä. Se on taas suuri bing: Maria ja Tuomas aloittavat epätasa-arvoisen rakkaussuhteen. Nainen kaipaa rakkautta, läheisyyttä ja sitä että joku odottaa kotona, mies halujensa tyydyttäjää ja musiikilleen muusaa.

Runoilija-kirjailija Siro kirjoittaa tavattoman kaunista, hiottua ja harkittua kieltä, ja hän tavoittaa loistavasti näiden julkkispiirien kolean ja kyynisen tunnelman; ihmisten rikkinäisyyden. Tuomas oli ihailtu idoli kyllä, mutta ihmisenä hajalla ja kumppanina epäluotettava. Juomaputket seurasivat toisiaan ja mies hävisi omille teilleen viikkokausiksi; ja piti omahyväisesti selviönä, että taas ilmaantuessaan hänet otetaan ilolla vastaan. Tuomakselle seksi oli kylmää puoliväkisin ottamista ilman mitään lämpöä, Marian osa oli antaa ruumiinsa miehen käyttöön.

Tässä Marian elämän itseään toistavassa kuviossa pilkahti sentään jotain iloa ja eheytymistä. Nainen sai itsensä ryhdistäytymään ja opiskelemaan hyvän ammatin. Hän löysi tavan hyödyntää kokemustaan mallipiireissä ja loi menestyneen uran tiedottajana; pystyi itsenäistymään ja irrottautumaan Tuomaksesta, etenemään elämässään ilman ainakin tätä onttoa miestä.

Luin netistä, että Idoli on Siron kolmas tutkielma identiteetistä. Se on kylmä ja kyyninen kuvaus kuuluisuudesta ja julkkispiireistä, joissa kaikki aitous puuttuu ja tärkeintä imago, se mitä lööpeissä sanotaan, se miltä näyttää. Idoli vie kulissien taakse, julkisivun taakse, jossa ei juuri tasapainoa tai onnea löydy.  Kolea tunnelma oli hyvin tavoitettu. Lohdullista oli, että surkeat eväät lapsuudestaan ja vanhemmiltaan saanut Maria eheytyi ja sai lujemman otteen elämästään.

Vuonna 1951 syntynyt Siro on tamperelainen kirjailija, runoilija, kirjallisuuskriitikko ja graafikko. Hänen esikoisrunoteoksensa Vapaa pudotus ilmestyi 1998. Sen jälkeen hän on julkaissut neljä runokokoelmaa ja viisi romaania. Siron vuonna 2009 ilmestynyt romaani Marilynin hiuspinni valittiin vuoden 2010 Runeberg-palkintoehdokkaaksi. 

PS
Itse asiassa olin varaamassa kirjastosta jotain Siron runokokoelmaa, sillä ihastuin hänen rakkausrunoonsa, joka on julkaistu Sinikka Vuolan toimittamassa Olet täyttänyt minut tulella -antologiassa, sivu 25, ote alla. Romaaniin päädyin erehdyksessä, ehkä runoihinkin vielä.

Voiko kukaan keksiä omenalle
nerokkaampaa nimeä kuin Huvitus.
Voiko olla mitään kauniimpaa
kuin nukka naisen lapaluiden välissä.
Tule, ja murra kanssani lämmin leipä.
Vuode on meille valmistettu 
kun talvi levittää valkean lakanan. 
- Musta runokirja 2000


Juha Siro 
Idoli
Like 2016
***
Kirjastosta

3 kommenttia:

 1. Tarinan juonta lukiessa olin varma, ettei tämä päädy listalle, jolla on ne kirjoja, jotka olen päättänyt hankkia käsiini. Kohdassa "Runoilija-kirjailija Siro kirjoittaa tavattoman kaunista, hiottua kieltä ........... " , mieleni muuttui. Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Julkkispiirit eivät ole ollenkaan minun juttuni. En seuraa iltapäivälehtien juoruja tms. Ei kiinnosta. Tarinan raamit olivat siis itselleni varsin vieraat. Kolea, kolea oli tämä juttu, mutta taitavahan Siro on. Kun kesällä luin tuon Eroottisen runouden antologian, Siron runo oli yksi ihanimmista - puutarhanrakastaja kun olen :) Ja Huvitus kasvoi lapsuuskotini puutarhassa!

   Poista
 2. Wishing you happy days in winter.

  VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.