18. tammikuuta 2018

Pasi Ilmari Jääskeläinen - Harjukaupungin salakäytävät

Harjukaupungin salakäytävät on juuri niin mielikuvituksellinen kuin reaalifantasian mestarilta Jääskeläiseltä sopii odottaa. Kustantaja, kirkkovaltuutettu Olli Suominen luotsaa Kirjatorni-nimistä kustantamoaan Jyväskylässä, on naimisissa ja hänellä on pieni poika. Tapahtumat lähtevät liikkeelle kun Suomessakin julkaistaan maailmanlaajuinen bestseller Elokuvallinen elämäntapa. Käy ilmi että tuore bestselleristi Kerttu Kara on Suomisen nuoruuden suuri ihastus.

Jos Karan uusi kirja saadaan Kirjatornille, on kustantamon tulevaisuus pelastettu. Suominen ei ole mikään somettaja, mutta hän luo Facebookiin profiilin, ja kaverimäärä kasvaa räjähdysmäisesti. Kavereiksi ilmaantuu tietysti kirjailija Kara, mutta myös lapsuuden Tourulan viisikon kolme jäsentä. Kustantaja Suominen joutuu elämänsä pyöritykseen.

Jääskeläisen kehittelemät juonikuviot olivat hulvattomia ironisuudessaan ja absurdiudessaan. Teoksen kantavana ideana ja filosofiana on tuo nautittava elokuvallinen elämäntapa - Cinematic Life Style, jota valotetaan eri kanteilta useissa Karan sitaateissa. Cinemaattisuus ei poista tuskaa, mutta tekee siitä esteettisempää, eräänlaista emootioiden viiniä tai tunteiden musiikkia. Elokuvallinen elämäntapa ulottuu sitä noudattavan ihmisen kaikille elämänalueille: pukeutumiseen, kampaukseen, klassikkoelokuvista lainattuihin repliikkeihin, aivan kaikkeen. Elokuvallisen elämäntavan suurin hidaste on hidas jatkumohakuisuus - halu välttää riskejä ja muutoksia, halu tyytyä entiseen ja tavanomaiseen.

Hidas jatkumohakuisuus vaikuttaa kuin painovoima. Se painaa ihmisen kasvot arjen pölyyn ja unelmien tuhkaan. Se suostuttelee tyytymään kohtalon nöyräksi juhdaksi ja sivuuttamaan ne mahdollisuudet, joita elämän jokainen hetki tarjoaa. Elokuvallinen elämäntapa on hitaasta jatkumohakuisuudesta vapautumista. Ihminen voi oppia näkemään väistämättömien pakollisuuksien sijasta kaikki mahdottomatkin mahdollisuudet ja toteuttamaan niitä elokuvallisen estetiikan hengessä. Hänen vain pitää uskaltaa poimia ja haukata niitä päärynöitä, joita elämänpuun oksat notkuvat. Se vaatii toki paljon - itse asiassa koko elämän - mutta lopulta ei sen enempää kuin vaihtoehtokaan.

Suominen saa kaapattua Karan suurelta Wsoyltä Kirjatorniin. Uuden kirjasarjan, nimeltään Maaginen kaupunkiopas ensimmäinen osa esittelee Jyväskylää. Merkityksellisyyshiukkasten eli M-hiukkasten tihentymät joissakin paikoissa ovat äärimmäisen otollisia elokuvallisille kohtauksille. Itse en tunne Jyväskylää juuri ollenkaan, mutta kaupunkia tunteva lukija saa lukemastaan taatusti paljon irti. Uskon myös että ajatus Harjukaupungin mahdollisista salakäytävistä kutkuttaa jyväskyläläisten mielikuvitusta.

Jääskeläisen huikeassa reaalifantasiassa tapahtuu paljon ja koko ajan. Kirjailijan ote pysyy napakkana alusta loppuun ja juonen mutkat tarjoavat hurjia yllätyksiä, traagista rakkauttakin. Minut hurmasi täysin elokuvallisen elämäntavan loistavasti kehitelty elämänfilosofia kaikkine siihen liittyvine piirteineen. Teos toi myös mieleen kymmenet hienot vanhat elokuvat karismaattisine tähtineen - kerrassaan nautittavasti kehitelty. Olin myyty.


Pasi Ilmari Jääskeläinen
Harjukaupungin salakäytävät
Atena 2010
Kansi Jussi S. Karjalainen
*****
Kirjastosta

2 kommenttia:

  1. Et uskokaan miten kauan tämä on ollut lukulistallani ja näkyy olevan edelleen. Uskon, että tykkäisin tästä kuten sinäkin. Eli otetaan tämän kevään lukulistalle. - Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli tosi kiva Anneli. Tietysti oli myös paljon sellaista fantasiagenreen kuuluvaa, jota vierastan. Mutta vanhat elokuvat ja elokuvallinen elämäntapa! ❤️ Siis aivan mielettömän nerokkaasti kehitelty.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.