Valitsen kuukauden lopuksi elämyksellisimmät top 3 kirjaa, kategorioiden ollessa kotimaisen kirjailijan / ulkomaisen kirjailijan teos & runokirja mistä maasta tahansa. Julkaisuvuodella ei ole väliä. Kokonaisuudessaan helmikuussa luettujen lista löytyy täältä.
Kuukauden kotimainen
Sture Lindholm - Vankileirihelvetti Dragsvik *****Atena 2017
Lyhyen sisällissotamme päätyttyä toukokuussa 1918 maa oli kaaoksessa. Yksi polttavimmista kysymyksistä oli, minne sijoittaa 74 000 punavankia. Valtava määrä! Vankileirejä perustettiin useita eri puolille maata, mutta Dragsvik oli niistä suurin ja tuhoisin. Tässä perusteellisessa tietokirjassaan Lindholm kertoo Dragsvikin synnystä, elämästä siellä ja taistelusta nälkää ja kuolemaa vastaan. Kirjan ensi sivuilla lukija saa lyhyen ja selkeän kuvauksen sisällissodan syistä ja sen kulusta.Vankileirihelvetti Dragsvik on perusteellinen ja asiallinen tietoteos, joka valottaa Suomen sotasurmien tilastoista tuttuja lukemia ja tätä karmivaa katastrofia monelta kantilta.
Hiromi Kawakami - Sensein salkku ***** S & S 2018
Rakkaus ei katso ikää, ei paikkaa. Se voi löytyä viereiseltä baarijakkaralta, tai syttyä henkilöön joka on sinulle sovinnaisuussyistä mitä epäsopivin. Sensein salkku hurmasi täysin viehättävällä maagisen realisminkin piirteitä omaavalla kerronnallaan. Pidin siitä että henkilöissä oli myös särönsä ja inhimilliset piirteensä. Kawakamin tekstissä kuultaa japanilaisuus monella tapaa: äärimmäisen kohteliaat käytöstavat, ruuat, juomat, Hanami ja talojen sisustus; kerronta on herkkää ja kaunista, mutta riemastuttavalla huumorilla höystettyä. Minua viehättivät näiden kahden dialogit joissa hiljaisuus puhui: Tsusuki. - Niin. - Sensei. - Niin.
Kätlin Kaldmaa - Rakkauden aakkoset ***** Savukeidas 2015
Kaldmaa rikkoo naiskirjailijan tabuja ja puhuu runoissaan paljon erotiikasta ja seksistä, suorin sanoin ja selvin ilmauksin. Kokoelmassa on paljon erityyppisiä rakkaudesta kertovia runoja, mutta sen rungon muodostavat ns. rakastajarunot. Kaldmaan rakastajat ovat usein maahanmuuttajia sodan jaloista; he kantavat kokemiaan traumoja eikä heillä enää ole kotimaata mihin palata. Miehet tulevat Syyriasta ja Turkista, Marokosta ja Tunisiasta, Egyptistä ja Indonesiasta, Serbiasta ja Irakista... Rakastajarunojen kautta runoilija ottaa kantaa politiikkaan ja sotimisen mielettömyyteen. Nämä runot ovat äärimmäisen koskettavia ja traagisia.
Helmikuun elämyksellisimpien valinta oli äärimmäisen vaikeaa, sillä luin aivan huippukirjoja!
Hyvää maaliskuuta - ensimmäistä kevätkuuta & antoisia lukuhetkiä!
Vaikuttava kolmikko! Dragsvik kiinnostaa, mutta sen raakuus saa kylmät väreet selkään; tohdinko herkkänä lukijana tarttua teokseen...
VastaaPoistaJa japanilaisesta kirjallisuudesta kiinnostunut kun olen, silmäni tarttuivat heti tuohon Kawakamin kirjaan!
Lindholmin neutraali tietokirjamainen ote tekee Dragsvikistä helpomman lukea. Karmivaa se tietysti oli. Kawakamin erilainen ystävyys- ja rakkaustarina viehätti kovin. Mukavaa viikonloppua Kaisa Reetta!
Poista