7. joulukuuta 2018

Naisellinen ja viehkeä tunteiden tulkki - #7


JOULUKALENTERI #7

Näyttelijätär Lilli Tulenheimo eri rooleissaan, kuten Friedrich Schillerin Orleansin neitsyen Jeanne d’Arcina ja William Shakespearen Hamletin Ofeliana. Joulutunnelmaa 1920. 
- Kansalliskirjaston digitoidut aineistot.
sivu 343

☆☆☆

Neiti Lilli Högdahlin (Tulenheimo) tulo teatteriin v. 1898 oli heti alussa miellyttävä yllätys itse arvostelijoillekin, joiden omanarvon tunto muuten meidän maassa vaatii aina moittimalla taidetta edesauttamaan. Hänen edullinen ulkomuotonsa ja erittäin pehmeä ja naisellisesti viehkeä äänensä tuntui jo ensimmäisessä merkittävämmässä osassa Signenä ”Päiväkummun pidoissa” yllättävän kauniilta ja esiintyminen oli aloittelijan suoritukseksi lupaava. Arvostelijat sitten totesivat hänen tunneasteikkonsa laajenemisen ja syvenemisen samalla kun näyttämötottumus ja teknilliset seikat tulivat saavutetuiksi.
Kiven Leana nuori taiteilijatar jo näytti, mitä häneltä varmasti saatiin odottaa: lämmintä, ehyttä taidetta, sillä ääni oli sulava, notkea, väreiltään rikas ja tottelevainen ilmituomaan mielialoja ja tunteita.

Ote Selma Anttilan kirjoituksesta ”Lilli Tulenheimo”. Joulutunnelmaa 1920.
- Kansalliskirjaston digitoidut aineistot.
sivu 344


Lilli Tulenheimo (1880-1958) oli oli kiinnitettynä Suomen Kansallisteatteriin 1897–1927. Hänen merkittäviä roolejaan olivat muun muassa Orleansin neitsyt, Raimunda (Jacinto Benaventen Väärä rakkaus), Ofelia, Lea, Sapfo ja Regina von Emmeritz. Tulenheimolle myönnettiin Pro Finlandia -mitali 1948.


Naisia Kansalliskirjastosta. Aarteita kirjaston kätköistä, toimittanut Marjut Hjelt, Into (2018)
TÄSTÄ avautuvat kaikki joulukalenterin luukut aikanaan.

Kirja on ostettavissa vuodenvaihteeseen asti vain Kansalliskirjaston palvelutiskiltä, Unioninkatu 36, Helsinki. Naisia Kansalliskirjastossa on Kansalliskirjaston ystäväkirja eli sen myyntituotolla tuetaan kirjaston ystävätoimintaa ja työtä kulttuuriperinnön säilyttämiseksi ja tunnetuksi tekemiseksi. Liity Kansalliskirjaston ystäviin / Tarkista aukioloajat

3 kommenttia:

  1. Minua liikuttaa tuo kieli Selma Anttilan kirjoituksessa.
    Kansalliskirjasto on täynnä aarteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vain, aarteita jotka odottavat löytäjäänsä. Näistä teksteistä näkyy suomen kielen kehitys ihanalla tavalla.

      Poista
  2. Ihana kalenteriluukku! Hyvää adventtiaikaa!

    VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.