20. joulukuuta 2018

Väsynyt vaimo - #20


JOULUKALENTERI #20

Taidemaalari Juho Rissasen maalaus raskasta työtä tekevistä pesijättäristä. 
Uuden ajan kynnyksellä. Suomen työväen alpumi 17.1914. - © Kuvasto.
- Kansalliskirjaston digitoidut aineistot.
sivu 239

☆☆☆

Kodin kunnossa pitäminen, vaikkei siihen kuuluisikaan enempää kuin viisi henkeä, on itse asiassa työlästä, jos sitä todella tahtoo pitää kotina, kun on häärättävä nurkissa, laitettava ruoka kunnolleen, pestävä ja pidettävä vaatteet ehjinä. Mutta kuinka moni sitä ajattelee? Tuskin kukaan ja vain aniharva niistäkin, jotka siitä saavat hyötyä. Esimerkki: 18-vuotias poikani on innokas urheilija, juoksija. Hän saavuttaa rekordin melkeinpä joka toinen sunnuntai, mutta tuskin koskaan hän kantaa sylillisen puita kellarista. (...) Niin kauan kuin raadan hiljaisuudessa, elämme hyvin yhdessä, erittäin hyvin, mutta jos pyydän apua, särkyy kuva, joten olen oppinut vaikenemaan. Sillä kotirauha on kuitenkin kaikkein suloisin. Mutta usein ajattelen: pitääkö perheenäitien iankaikkisesti olla tuomittuina pakkotyöthön? Eikö milloinkaan tule vallankumousta, joka tunkeutuisi tuhansiin koteihin?

Ote nimimerkin Eräs tuhansista väsyneistä vaimoista mielipidekirjoituksesta lehdessä 
Työläisnainen. Suomen sos.-dem. liiton äänenkannattaja 8. 1920.
- Kansalliskirjaston digitoidut aineistot.
sivut 327- 328



Naisia Kansalliskirjastosta. Aarteita kirjaston kätköistä, toimittanut Marjut Hjelt, Into (2018)
TÄSTÄ avautuvat kaikki joulukalenterin luukut aikanaan.

Kirja on ostettavissa vuodenvaihteeseen asti vain Kansalliskirjaston palvelutiskiltä, Unioninkatu 36, Helsinki. Naisia Kansalliskirjastossa on Kansalliskirjaston ystäväkirja eli sen myyntituotolla tuetaan kirjaston ystävätoimintaa ja työtä kulttuuriperinnön säilyttämiseksi ja tunnetuksi tekemiseksi. Liity Kansalliskirjaston ystäviin / Tarkista aukioloajat

4 kommenttia:

  1. Hyvä luukku, kiitos tästä. Mukavaa joulun odotusta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa joulunaikaa teidän perheeseen Anneli!

      Poista
  2. Onneksi tuo aika on jo takanapäin, vai onko? Moni raataa edelleen samaa linjaa myös muualla kuin Suomessa. Onneksi meillä tekee kotihommia mieskin ja poika huolehtii omat tilansa. En suostuisikaan siihen että määrätyt hommat kuuluvat naisille,osaan mäkin sentään renkaat vaihtaa ja tarvittaessa olla putkimiehenä ja jos vaikka mikä onnistuu :) Hyvä postaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että on mennyttä. Tosin monessa perheessä nainen vastaa edelleen arjen sujumisesta. Me siivotaan yhdessä, mies imuroi ym. Vasara pysyy minunkin kädessä :) Mukavaa joulunaikaa Esther.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.