JOULUKALENTERI #15
Jouluvalmistelut ovat varmasti nyt kiihkeimmillään monessa kodissa, ja tyyni joulumieli koetuksella. Me kirjabloggaajat haluamme perinteisesti ilahduttaa lukijoitamme kaiken joulunalushälinän ja touhotuksen keskellä. Minä vien sinut kurkistamaan Kansalliskirjaston aarteisiin ja menneitten sukupolvien naisten elämään yli sadan vuoden taakse, vuosiin 1899 ja 1916.
Onko kaikki joulun leipomukset jo tehty valmiiksi skafferiin vai vieläkö olisi tarvetta vaikka jälkiruokareseptille? Poimin sinulle kokeiltavaksi Bruléeputingin ohjeen Anna Petanderin reseptivihosta vuodelta 1899.
Täältä löydät yhden tämän päivän version. Meidän perheessä syödään joulunajan jälkiruokana luumurahkaa. Se ei näytä kovin kauniilta, mutta on hyvää. Christmas Pudding -reseptejä löytyy netistä vaikka kuinka. Lainasin kuvaa Jamie Oliverilta, vain siksi, että se näyttää todella herkulliselta.
Täällä supersuositun Jamie Oliverin resepti ja alla Anna Petanderin.
Onko kaikki joulun leipomukset jo tehty valmiiksi skafferiin vai vieläkö olisi tarvetta vaikka jälkiruokareseptille? Poimin sinulle kokeiltavaksi Bruléeputingin ohjeen Anna Petanderin reseptivihosta vuodelta 1899.
Täältä löydät yhden tämän päivän version. Meidän perheessä syödään joulunajan jälkiruokana luumurahkaa. Se ei näytä kovin kauniilta, mutta on hyvää. Christmas Pudding -reseptejä löytyy netistä vaikka kuinka. Lainasin kuvaa Jamie Oliverilta, vain siksi, että se näyttää todella herkulliselta.
Täällä supersuositun Jamie Oliverin resepti ja alla Anna Petanderin.
Bruléeputinki Annan tapaan:
6 dsl kuorimatonta maitoa, 6 munaa, 50 gr. mantelia. - 150 gr. luumuja, 3 dsl sokeria, vähän konjakkia. Luumut keitetään pehmeiksi, kivet pois. Sokeri ruskistet. vienolla tulella pannussa ja siihen sekoitetaan vähän konjakkia, tällä sokerilla voidellaan vormu. Maito keitet. sokerin ja mantelin kanssa vähän aikaa. 3 munaa vispataan vaahdoksi ja siihen sekot. puolet maidosta. Tämä seos pannaan vormuun, keitetään höyryssä kunnes hyytyy. Puolet luumuista pannaan hyytyneen seoksen päälle. Loput maidosta ja munista sekotet. nyt ja kaadet. luumujen päälle ja putinki keitetään taas. Jäähtyneenä kaadetaan ulos.
...
Ohje Anna Petanderin reseptivihosta 1899. - Athalia Petanderin arkisto. Coll 518.1.
sivu 325
☆☆☆
Glamouria ja tähtien säihkettä joulunaluskiireisiisi tuokoon alta löytyvä Kaivohuoneen - Brunnshusetin ohjelmajuliste vuodelta 1916. Eipäs stressata siellä - tulee se joulu vähemmälläkin!
Arkkitehti Carl Ludvig Engelin suunnittelemalla Kaivohuoneella oli myös teatteritoimintaa.
Vuonna 1916 esitettiin Leo Fallin säveltämää operettia Dollariprinsessa.
Teatterin esiintyjiin kuuluivat muun muassa ruotsalainen näyttelijä Elma Gistedt
ja suomalainen operettitähti Dagmar Edelberg.
Vuonna 1916 esitettiin Leo Fallin säveltämää operettia Dollariprinsessa.
Teatterin esiintyjiin kuuluivat muun muassa ruotsalainen näyttelijä Elma Gistedt
ja suomalainen operettitähti Dagmar Edelberg.
Brunnshus Teatern. Program. Helsingfors 1916.
- Kansalliskirjaston digitoidut aineistot.
sivu 276
☆☆☆
Kirjabloggaajien joulukalenterin luukun #14 avasi Tuulevin lukublogi,
huomenna luukusta #16 kurkkii Bibbidi Bobbidi Bookin joulujuttu.
Joulukalenterimme upean tunnuksen on rustannut Niina T. / Yöpöydän kirjat.
Kirjabloggaajien joulukalenterin luukun #14 avasi Tuulevin lukublogi,
huomenna luukusta #16 kurkkii Bibbidi Bobbidi Bookin joulujuttu.
Joulukalenterimme upean tunnuksen on rustannut Niina T. / Yöpöydän kirjat.
Ihana joulukalenteriluukku. Hieman kyllä menisin sekaisin, jos yrittäisin tuota bruléeputinkia vääntää. :D
VastaaPoistaSama täällä :DD Niin mainio teksti - en taida uskaltaa kokeilla. Missä lie mun vormukin...
PoistaIhana luukku, kiitos tästä. Upea on tuo ohjelmajuliste. Kiitos reseptistä, uskon että on maistuvaa. - Mukavaa joulun odotusta sinulle!
VastaaPoistaTämä resepti oli hauska. Ihanaa joulunodotusta Anneli!
Poista